REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Legea privind hărțuirea la locul de muncă a fost modificată

Legea privind hărțuirea la locul de muncă a fost modificată

A.F. 5 martie 2024 | 20:58 1686

Parlamentul a adoptat proiectul legii privind prevenirea și combaterea hărțuirii la locul de muncă, a anunțat Ministerul Muncii. Potrivit unui comunicat al ministerului, Parlamentul a adoptat legea de ratificare a Convenției nr.190 din 2019 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.

Legea privind hartuirea la locul de munca a fost modificata

„Proiectul a fost inițiat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Are o semnificație aparte acest vot dat înainte de 8 martie. Noua lege vine să protejeze angajații de abuzuri la locul de muncă, indiferent că sunt bărbați sau femei.

Conceptele de 'violență și hărțuire' au fost redefinite conform evoluțiilor tehnologice și acum acoperă, printre altele, abuzul fizic, abuzul verbal, hărțuirea, mobbingul, hărțuirea sexuală, amenințările și urmărirea/supravegherea.

În plus, nu mai este limitat locul în care se poate produce un astfel de abuz doar în spațiul serviciului, ci și în delegații, team-building-uri, în timpul transportului și chiar în comunicările on-line”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Ratificarea Convenției OIM aduce, potrivit reprezentanților ministerului, mai multă claritate în legislația națională și reunește norme juridice care se regăseau în mai multe acte normative uneori dificil de aplicat.

Prin noul cadru legal vor fi protejați atât angajații, cât și persoanele care sunt în perioada de probă, de ucenicie, practică, de voluntariat sau sunt foști angajați.

Conform Ministerului Muncii, Convenția OIM îmbunătățește cadrul legal actual cu privire la securitate și sănătate în muncă, asigurarea inspecției și investigarea cazurilor de violență și hărțuire, justiție (urmărire penală, asistență juridică), problematica de gen și discriminare, sănătate publică (supravegherea furnizării de îngrijiri medicale și consiliere psihologică) și protecție socială (cazarea victimelor în adăposturi, integrarea pe piața muncii a victimelor etc.), scrie antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E bine că-i le protejati pe angajați de hartuirea fizica dar cum este cu tortura psihică la locul de muncă când o gașcă de hiene aproape zilnic ,de mult timp ,prin tot felul de mijloace de intimidare de a te incarca cu tot felul de sarcini ,de a te priva de drepturi ,de a pune in situatii denigratoare față de altii oameni ,jigniri indirecte ,vorbind lucruri neadevsrate ,până la ati lua toate drepturile certandu-te prin metoda lor diplomată , făcându-te vinovat si că ai o facultate de parcă si-ar fi tocit ei coatele pe bancile facultătii.... multă golănie și lipsă de respect la locurile de muncă cand in spatele celului hartuit psihic alti piloși si protejati steaptă sa -i ia locul . Zilnic trebuie sa suporți cu riscul propriei tale sănătăti să te faci că nu întelegi pentru a nu da motive să -ti pierzi locul de muncă .
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510