REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
30.4° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Liban: Zi de doliu pentru victimele exploziei, după trei ani când nimeni nu a fost tras la răspundere

Liban: Zi de doliu pentru victimele exploziei, după trei ani când nimeni nu a fost tras la răspundere

A.F. 5 august 2023 | 00:00 491

Libanul era în doliu vineri pentru cei ucişi în explozia portului care a devastat Beirutul în urmă cu trei ani, în timp ce lideri religioşi şi grupuri de apărare a drepturilor omului au condamnat lipsa de responsabilitate în rândul liderilor politici care au împiedicat ancheta oficială, relatează Reuters.

Liban: Zi de doliu pentru victimele exploziei, dupa trei ani cand nimeni nu a fost tras la raspundere

Explozia a ucis cel puţin 220 de persoane şi au fost rănite alte mii când sute de tone de nitrat de amoniu stocate într-un depozit au sărit în aer imediat după ora 18.00 (16.00 GMT) la 4 august 2020, ridicând un nor imens peste oraş.

În ciuda devastării, nicio figură de rang înalt nu a fost reţinută pentru a da socoteală şi o anchetă a fost obstrucţionată prin măsuri ale justiţiei, provocând indignare în Liban şi în străinătate.

Supravieţuitorii şi familiile victimelor denunţă că cei responsabili nu au fost traşi la răspundere. Rita Hitti şi-a pierdut fiul de 26 de ani, cumnatul de 34 de ani şi nepotul de 21 de ani - toţi pompieri care au răspuns la apelul despre un incendiu în port la 4 august şi au fost ucişi când s-a produs explozia.

"Erau în vârful vieţii lor. Vieţile lor au fost întrerupte şi am murit împreună cu ei", a declarat ea pentru Reuters.

Multe magazine şi restaurante distruse de explozie au fost reconstruite cu grijă, găzduind un aflux de turişti şi expatriaţi libanezi până joi noapte.

Dar vineri, străzile de obicei pline de viaţă erau goale şi afacerile închise pentru a marca o zi naţională de doliu.

Grupul pentru drepturile omului Amnesty International consideră inacceptabil faptul că nimeni nu a fost tras la răspundere pentru tragedie.

"În schimb, autorităţile au folosit toate instrumentele de care dispun pentru a submina şi obstrucţiona fără ruşine ancheta internă, pentru a se proteja de responsabilitate şi a perpetua cultura impunităţii în ţară", a declarat Aya Majzoub, director adjunct al Amnesty pentru regiune.

Se crede că explozia a fost declanşată de un incendiu într-un depozit. Substanţele chimice erau depozitate în port din 2013, când au fost descărcate în timpul unei opriri neprogramate, dar nimeni nu a revendicat transportul şi a rămas acolo în ciuda faptului că înalţi oficiali cunoşteau prezenţa acestuia.

Ancheta, condusă de judecătorul Tarek Bitar, este blocată de la sfârşitul anului 2021 de o serie de plângeri legale depuse împotriva sa de unii dintre suspecţi, inclusiv actuali şi foşti oficiali.

Într-o slujbă comemorativă în ajunul comemorării exploziei, cel mai important cleric creştin din Liban, patriarhul Bechara Boutros al-Rai, a susţinut apelurile pentru o comisie internaţională de constatare a faptelor şi a cerut oprirea amestecului în ancheta asupra exploziei.

"Ceea ce răneşte aceste familii şi ne doare cel mai mult este indiferenţa oficialilor statului care sunt preocupaţi de interesele lor şi de calcule ieftine", a spus Rai.

Explozia a lovit în timp ce Libanul se lupta deja cu o criză financiară începută în 2019 şi pandemia de COVID-19. Economia s-a scufundat şi mai mult de atunci, cu moneda locală pierzând 98% din valoarea sa şi mii de familii sărăcite, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699