REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Liber la hoție! Iohannis a promulgat legea care amnistiază evaziunea de sub 1 milion de euro

Liber la hoție! Iohannis a promulgat legea care amnistiază evaziunea de sub 1 milion de euro

Virgil STOIAN 10 mai 2024 | 14:40 2896

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi promulgarea legii inițiate de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma plus o penalizare. Actul normativ a fost contestat atât de Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și de opoziție, iar în martie Curtea Constituțională a respins aceste sesizări.

Liber la hotie! Iohannis a promulgat legea care amnistiaza evaziunea de sub 1 milion de euroKlaus Iohannis

„Decret pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative (PL-x 805/18.12.2023)”, a anunțat Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 19 decembrie, în calitate de for decizional, proiectul iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Potrivit noilor prevederi în cazul infracțiunilor privind evaziunea fiscală, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte", au stabilit deputaţii.

În această situaţie, organele competente nu vor sesiza organele de urmărire penală.

De asemenea, tot în aceste cazuri de infracţiuni, „dacă până la primul termen de judecată prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate".

„Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda", se mai prevede în actul normativ adoptat.
Legea i-ar putea scăpa de pușcărie pe majoritatea evazioniștilor

Potrivit Profit.ro, în 2022, ANAF a sesizat organelor de urmărire penală 432 de cazuri, pentru prejudicii cauzate statului în valoare totală de 1,03 miliarde de lei, sesizările penale urmând unor controale Antifraudă - 194 și de Inspecție Fiscală - 238.

Media pentru cazurile de sesizări penale este de aproape 600.000 de euro la Antifraudă și de aproape 400.000 de euro la Inspecție Fiscală, ceea ce înseamnă că, potrivit modificărilor aduse de Parlament scapă de pedeapsa cu închisoarea pe aproape toți cei care au comis infracțiuni de evaziune, notează sursa citată.
Pragul de evaziune pe vremea lui Dragnea - 100.000 de euro

Un proiect de lege similar a fost depus în Parlament, în 2017, pe vremea când Liviu Dragnea era președinte al Camerei Deputaților.

Legea inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu a fost votată în ultima zi a fostei legislaturi și prevedea că dacă inculpații pentru evaziune fiscală care au produs un prejudiciu de până în 100.000 de euro îl achită integral, scapă doar cu amendă în loc de închisoare. Mai mult, dacă dau 20% în plus, indiferent de cuantumul evaziunii, fapta nu se mai pedepsește deloc.

Atacată de opoziție și Înalta Curte, legea a trecut de CCR în martie 2024, potrivit hotnews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Partidele grup infractional organizat. O singura solutie, o noua revolutie
5
1
Și poporul p***t sa plătească ...în final.Hotii își ascund bine furaciunile.Voi căutați banii, nu ii găsiți, iar pușcărie nu vor face, caci nu prevede legea...și uite așa, s au cărat in insule toți.
6
1
Eu zic sa va tiratzi cat mai repede din romanika , ca maine poimaine intra in faliment si tot voua o sa bage taxe si impozite aberante. De furat, fura doar cine are verde.
5
1
Iuhuuuuu! Bai baietzi, daca ciorditzi, ciorditzi pana intrun meleon si daca va merge o data, de doua ori, puneti ceva deoparte si pentru cand o sa va toarne garda. Nu de alta, dar sa aveti ce sa dati la bajetzi cu ochii albastri, sti ce zic?
5
1
Și cine face 2 milioane pe 2 firme?
13
1
Comentariile la articolele despre Florin Mitroi sunt oprite să nu zică cineva ceva împotriva lui la cate ilegalități a făcut...
19
1
acum vor muri camatarii de foame! Unde mai gasesti imprumut cu 15%? Sii, asta daca te prinde, ca in 99% din cazuri, se scapa! Aveam cea mai mare evaziune din Europa, acum o sa o avem din toata lumea! M Msii, sa mai veniti la mine sa va dau impozite si taxe! Huoooo!
13
2
ca si celelalte nu are nici o importanta ptr ca se va aplica din an in paste la fraierii care nu au relatii si nu cotizeaza unde trebuie adica la partide si sefii lor de asta suntem pe loc 1 la evaziune in ue la distante uriase de ceilalti de 34 de ani si asa vom ramane si in urmatorii 34
11
2
Intre 2 shaorme de la Tamara a pus o de un articol. Va dati seama cu maioneza la bot infulecand de zor a vazut el un articol pe hotnews si a zis gata e momentul meu de glorie.fmm de umflat.asta ai inteles ma tu propagandistule?DACA IN 30 DE ZILE DE CONSTATARE SE PLATASTE PREJUDICIUL PLUS 15 LA SUTA NU FACI PUSCARIE.DACA IL PLATESTI E OK.da te n mm de ob ez
8
2
Foarte bine a facut. Sa ia averea , nu sa il lase cu avere si sa faca puscarie, puscarie platita tot de noi. Bravo
8
4
Cinste lor, de vina sunt alegatorii, eu daca as fi in cul lor, v as vinde pe 2lei in Ucraina pentru activitati zilnice, deminare, carne de tun, asta merita alegatorii, ei au votat
6
2
Pujkaria se face tot pe banii vostri, distrusilor. Paza, intretinere, hrana, utilitati - voi le platiti, indragostitilor de pujkarie. Dupa care asteptati ziua de salariu ca n-aveti ce manca.
6
7
evazioniștii care au produs un prejudiciu de până la 1.000.000 de euro scapă de închisoare dacă achită suma plus o penalizare. ACHITA SI MAI VIN SI CU BANI DE ACASA. Nu mai va drogatz.
8
3
E mai înseamnă un milion de euro în ziua de azi???
6
4
In Olanda puscariile sunt goale,deoarece tot ce nu se poate justifica este impozitat 90 %.Prefer recuperarea prejudiciului.Inainte faceai puscarie si ramaneai cu banii.O lege foarte buna
15
2
cata publicitate au facut pt dulap...!!!!!!acum au schimbat macazu....asa sunt cwrv ele...
12
1
virgilica tata, reporterul lui peste prajit, asta ai inteles tu mamicule, ca e liber la hotie?
11
3
SE PUNE,SAU NU SE PUNE ?...IMI PLACE CHIAR ISTET.DECI SE POATE CIORDI FARA NUMAR.SI ASA ATI CIORDIT TOT DIN ROUMANIA !
12
1
Votăm AUR
9
10
Trebuia data mai demult
9
9
facuta de hoti ptr alti hoti - faci evaziune la foc automat, esti prins o data la multi ani daca ai ghinion, platesti si nu mai apari cu condamanarea penala - ramai cetatean cinstit - ceea ce e o mare minciuna s-ar fi putut da o condamnare penala fara puscarie sau cu suspendare dar ar fi fost publica si ar fi ramas inregistrata pe viata dar nu s-a vrut; o bataie de joc ca multe altele
22
4
si asta tot un pungas este, desi cred ca depaseste milionul furat numai din plimbari
18
1
În apropierea alegerilor sa dat liber la furat și liber la cei care au adus găuri până la un milion de euro Salariații plătesc în continuare jumate impozit la stat Statul se împrumută de bani și merge spre faliment Trăiască Mafia și Corupția made in r*mânia
25
3
ce putea sa voteze Psd si PNL. Liver la hotie. Oameni buni, avem sansa sa le aratam degetul mijlociu pe data de 9 iulie, la vot. Intai la locale si apoi la restul alegerilor din acest an
20
4
furati in portii mici de 999999 si nu faceti puscarie .
17
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510