REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.9° Constanța Mar., 10 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6848
18.9° Constanța Marți, 10 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6848
 

Liceul Tehnologic ,,Lazăr Edeleanu” și Liceul Economic din Slavonski Brod Croația promovează importanța votului ca act de democrație participativă

Liceul Tehnologic ,,Lazăr Edeleanu” și Liceul Economic din Slavonski Brod Croația promovează importanța votului ca act de democrație participativă

Andreea CONDURACHE 2 mai 2024 | 11:45 705

Gabriela Ciolpan, profesor de limba engleză la Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu din Năvodari și Ivana Opačak, profesor de limba croată și engleză la Liceul Economic din Slavonski Brod, Croația, sunt fondatoarele proiectului eTwinning Vote4Democracy Ambassadors. Ele au coordonat proiectul în 2023/2024 în colaborare cu Școlile Ambasadorilor  ale Parlamentului European din Grecia, Spania, Bulgaria, România și Croația.

Liceul Tehnologic ,,Lazar Edeleanu” si Liceul Economic din Slavonski Brod Croatia promoveaza importanta votului ca act de democratie participativa

Proiectul are ca scop consolidarea alfabetizării civice și a activismului european - încurajând, nu numai, tinerii să participe la alegerile pentru Parlamentul European, în iunie 2024, și va culmina cu o celebrare comună a Zilei Europei și a democrației europene între școlile partenere în Năvodari.

În martie 2024, cele două școli coordonatoare, împreună cu o altă școală croată, Liceul Konjščina, au lansat proiectul internațional DemokraciJA na djelu/Me&Democrația, pentru a încuraja tinerii să reflecteze asupra democrației și să se implice în conversații cu colegii lor și cu persoanele în vârstă despre democrație (și nedemocrație), beneficiile apartenenței la UE și planurile lor personale de a vota în 2024. Activitățile proiectului au fost înregistrate ca eveniment public în cadrul Săptămânii Europene a Tineretului (12-19 aprilie 2024) pe Portalul European pentru Tineret.

Liceul Tehnologic ,,Lazar Edeleanu” si Liceul Economic din Slavonski Brod Croatia promoveaza importanta votului ca act de democratie participativa

În perioada 19 martie - 19 aprilie 2024, ambasadorii juniori (și seniori) din cele trei școli EPAS au fost puși în fața provocării de a evalua critic și de a răspunde la următoarele întrebări:
- Ce înseamnă democrația pentru tine?
- Ce înseamnă (pentru dumneavoastră) să fiți cetățean al UE?
- Cum a fost să trăiți într-un sistem politic diferit?
- Veți participa la alegerile din 2024? De ce (nu)?

În urma acestor întrebări, ambasadorii juniori ai PE au fost provocați să intervieveze cel puțin o persoană în vârstă (din mediul familial sau școlar) și/sau un tânăr (un prieten sau o cunoștință), să înregistreze sau să documenteze răspunsurile acestora, să creeze o reprezentare digitală a conversației (folosind instrumente de inteligență artificială în cazul în care persoanele intervievate doreau să le fie protejată confidențialitatea) și, eventual, să își exprime propriile opinii cu privire la democrație și alegerile europene.

Limbile folosite în interviuri au fost limbile materne (pentru a asigura exprimarea spontană și cuprinzătoare a punctelor de vedere) și engleza (pentru ca activitatea proiectului să fie inteligibilă pentru toți partenerii). Majoritatea intervievaților selectați au acceptat invitația la conversație, oferindu-le elevilor ocazia de a auzi diferite perspective ale taților, mamelor, unchilor, bunicilor, profesorilor favoriți, directorilor și prietenilor. Au existat, de asemenea, mărturii interesante (și chiar lecții despre democrație) din partea unor persoane foarte tinere (15 ani) care nu au încă drept de vot. Cu toate acestea, mulți dintre ei au refuzat să fie înregistrați, ceea ce a reprezentat o provocare suplimentară pentru studenți (combinarea înregistrărilor audio/textuale originale cu imagini/videouri/traduceri generate cu ajutorul inteligenței artificiale).

Prin dialoguri de la egal la egal și între generații, precum și prin colaborarea pe platforme digitale, elevii nu numai că și-au consolidat competențele lingvistice, dar au obținut, de asemenea, diverse rezultate interdisciplinare legate de educație civică, dezvoltare durabilă, dezvoltare personală și socială, antreprenoriat, învățarea modului de a învăța, utilizarea TIC și sănătate.

Alte doua școli românești (Colegiul Mihai Viteazul, Ineu si Liceul Teoretic Pontus Euxinus, Lumina) și patru școli croate (din Našice, Zabok, Pakrac și Split) au decis să se alăture proiectului de colaborare. Înregistrările audiovizuale și textuale ale elevilor, precum și benzile lor desenate, au fost expuse pe peretele acestui Padlet (incluzând secțiuni pentru fiecare școală) și în  aceasta colecție Sutori, ingrijita de profesorii coordonatori. Este un tezaur valoros de gânduri frumoase despre importanța unității în diversitatea culturală, toleranța între generații, semnificația democrației, cetățenia activă, prietenia prin colaborare.

Liceul Tehnologic ,,Lazar Edeleanu” si Liceul Economic din Slavonski Brod Croatia promoveaza importanta votului ca act de democratie participativa

Doi profesori din Croația - Ivana Opačak și Marija Brkić - au organizat o întâlnire Zoom pe 25 aprilie 2024, care a fost înregistrată ca eveniment public hibrid Youth, Media, and Democracy în cadrul manifestării naționale croate Media Literacy Days 2024. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu școlile partenere din Croația, cu scopul de a disemina rezultatele proiectului Me&Democracy (colecțiile Padlet & Sutori și trailerul oficial al proiectului/sinteza video) la nivel național, precum și de a evidenția interdependența subiectelor legate de tineret, mass-media, democrație și alfabetizare (media).
De asemenea Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” Năvodari a coordonat in luna aprilie 2024 o campanie fizica in scoli din mediul rural pentru promovarea democrației participative, evenimentul, Youth AGORA, fiind si el  înregistrat in cadrul Săptămânii Europene a Tineretului, si rezumatul acestei campanii urmând a fi prezentat in Mai.

Colecțiile digitale (Sutori și Padlet) dar si rezumatul campaniei fizice si celei de pe social media din cadrul acestui proiect eTwinning vor fi, de asemenea, prezentate cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei la Năvodari, România in Mai 2024. Cei doi parteneri de proiect (profesorii coordonatori și elevii lor) așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească fizic pentru prima dată (după o colaborare fructuoasă de doi ani în cadrul proiectului eTwinning).

Coordonatorii și partenerii de proiect mulțumesc tuturor participanților la acest proiect minunat. Prin implicarea lor, tinerii au contribuit nu numai la celebrarea Săptămânii Europene a Tineretului, ci și la consolidarea societății democratice în ansamblu.

Mai multe detalii despre proiect puteți accesa pe pagina de Instagram: https://www.instagram.com/vote4demo.etw/?igsh=MXV2Zzh0bzN0ODIxeA%3D%3D

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
45392992837
5/49
21611183534
joker
9354533275