REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.4° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
30.4° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Lideri musulmani au atacat Europa la ONU în legătură cu actele de profanere a Coranului

Lideri musulmani au atacat Europa la ONU în legătură cu actele de profanere a Coranului

A.F. 21 septembrie 2023 | 00:00 434

Lideri ai unor ţări musulmane - Turcia, Iran, Qatar - au profitat marţi de tribuna Adunării Generale a ONU pentru a ataca ţări europene, printre care Suedia, unde au avut loc acte "josnice" de profanare şi de ardere a Coranului, relatează AFP.

Lideri musulmani au atacat Europa la ONU in legatura cu actele de profanere a Coranului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primul care a denunţat aceste presupuse atacuri "intolerabile" asupra islamului în Europa.

Un refugiat irakian în Suedia, Salwan Momika, a stârnit indignare internaţională în iunie, arzând şi călcând în picioare Coranul în faţa celei mai mari moschei din Stockholm în prima zi de Eid al-Adha, sărbătoare celebrată de musulmanii din întreaga lume.

Irakul a cerut săptămâna trecută Suediei extrădarea sa. Suedia a condamnat profanarea Coranului, subliniind în acelaşi timp prevalenţa libertăţii de exprimare şi de întrunire pe teritoriul său.

Guvernul Danemarcei vecine a introdus un proiect de lege la sfârşitul lunii august pentru a interzice arderea cărţii sfinte a Islamului.

La rândul său, preşedintele Erdogan exercită de luni de zile presiuni asupra Suediei pentru a lua măsuri împotriva acestor profanări, într-un context de tensiuni ridicate între cele două ţări: Ankara a ajuns în iulie, după 14 luni de impas, să renunţe la veto-ul său privind aderarea Suediei la NATO. Turcia acuză Stockholmul de presupusă indulgenţă faţă de militanţii kurzi care s-au refugiat pe teritoriul său.

În timpul discursului său la Adunarea Generală a ONU de la New York, şeful statului turc a declarat că "rasismul, xenofobia şi islamofobia", în ţări europene pe care nu le-a menţionat, au atins praguri "intolerabile".

Acuzând "politicieni populişti din multe ţări că se joacă în continuare cu focul", Erdogan a mai spus că "atacurile josnice din Europa împotriva Coranului (...) întunecă viitorul" Bătrânului Continent.

Într-un discurs, de asemenea, foarte dur împotriva inamicului american şi a Occidentului în general, preşedintele conservator iranian Ebrahim Raissi a spus că "focul lipsei de respect nu va învinge adevărul divin".

Liderul Republicii Islamice şiite o arătat de mai multe ori un exemplar al Coranului, pe care l-a atins cu vârful buzelor înainte de a-l pune pe pupitru.

"Islamofobia şi apartheid-ul cultural care pot fi observate în ţările occidentale - de la profanarea cărţilor sfinte ale Coranului până la interzicerea hijabului în şcoli - şi multe alte discriminări regretabile nu reflectă demnitatea umană", a spus Raissi, fără a menţiona Suedia sau Franţa, citează Agerpres.

Raissi se află la ONU într-un moment în care occidentalii îşi arată solidaritatea cu poporul iranian, la un an de la moartea tinerei kurde Mahsa Amini, care a provocat demonstraţii masive.

La rândul său, emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al-Thani, al cărui stat bogat din Golf este aliatul Occidentului, a declarat că "Coranul este prea sacru pentru a fi profanat de un idiot".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu cred ca musulmanii sunt in etapa fascista si vor sa termine crestinismul.Atentie mare!In zona musulmana crestinii sunt terorizati, exp. Coptii.
0
0
Bese Europa de grija asta ...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699