REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
22.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a murit pe patul de spital

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a murit pe patul de spital

Virgil STOIAN 3 august 2024 | 00:00 841

Liderul formaţiei Phoenix, Nicu Covaci (77 de ani), a murit pe patul de spital. El era internat de aproape o lună de zile în secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara. Nicu Covaci fusese operat pe creier pentru îndepărtarea unei tumori.

Liderul trupei Phoenix, Nicu Covaci, a murit pe patul de spitalNicu Covaci

Nicu Covaci, a fost un compozitor, cântăreț, chitarist, pictor și grafician român, cunoscut ca fondator și lider al formației Phoenix.

Singurul copil al unei croitorese (Tamara) originară din Basarabia (satul Pripiceni-Ràzeși, județul Orhei - din relatarea compozitorului) și al unui tată bănățean de lângă granița cu Serbia, Covaci a crescut fără tată până la vârsta de circa 11 ani, deoarece acesta a fost deținut politic la primul Canal Dunăre-Marea Neagră timp de aproximativ 10 ani.

A început de mic copil să ia lecții particulare de pian, acordeon și limbă franceză, germană și engleză. Mai târziu, după ce a învățat singur să cânte la muzicuță, a luat și lecții de chitară.

A urmat secția germană a școlii primare, secția română a școlii generale, liceul de arte plastice și Institutul de Arte Plastice din Timișoara.

Nicu Covaci a părăsit România în 26 octombrie 1976, stabilindu-se mai întâi în Olanda, apoi în Germania și în final în Spania.

În 2012, Covaci locuia în Moraira, Spania.

Covaci este și un iubitor al motocicletelor și al sportului, practicând, printre altele, atletismul, canotajul, karate, boxul, înotul și scufundatul sportiv.

Pe 23 noiembrie 2019 este lansată cartea „Nicolae Covaci – Pictorul”. Aceasta prezintă în premieră peste 100 de fotografii cu lucrări de pictură și sculptură realizate de-a lungul timpului de liderul Phoenix.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cel mai mare artist pe care la avut Romania...ceilalți no mame sa meargă să îi pupe picioarele...COVACI SPUNEA INTR UN INTERVIU...DESFIINTATI CD URILE TOTI ARTISTII ADEVARATI REEBUIE SA CANTE LIVE CU FORMATIA...
2
0
Drum lin printre îngeri, maestre! Mulțumesc pentru muzica ta extraordinara si serile pline de amintiri pe muzica Phoenix.
11
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768