REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Lidl de pe Soveja funcționează, de 3 ani, fără autorizație de construire?! Video

Lidl de pe Soveja funcționează, de 3 ani, fără autorizație de construire?! Video

Mirela PASCAL, Valentina CAMARA 17 februarie 2023 | 00:00 4449

În urmă cu mai mulți ani, reporterii Replica aduceau în atenția publicului o situație îngrijorătoare. Retailer Lidl România a construit, pe strada Soveja, un imobil cu regim de înălțime parter înalt cu funcțiunea de magazin retail. Autorizația a născut încă de pe atunci multe semne de întrebare, motiv pentru care a fost contestat în instanță de către Prefectura Constanței. În 2019 instanța a decis anularea autorizației, decizia fiind definitivă. Teoretic, decizia fiind definitivă, magazinul trebuia demolat sau să fi demarat procedurile pentru intrarea în legalitate, ori acest lucru au fost făcut abia acum, la 3 ani distanță.

Lidl de pe Soveja functioneaza, de 3 ani, fara autorizatie de construire?! Video

În urmă cu foarte mulți ani, pe strada Soveja, zona Delfinariu, funcționau o livadă și o fabrică de produse ceramice. Totodată, în comunism, proprietățile au fost confiscate, ulterior fiind amenajată bază RATC. Mai târziu, suprafața de teren a fost retrocedată, iar proprietarii au vândut, în 2007, cele 10 hectare de teren firmei Bogaris Residential Rom Cuatro SRL. Aici a fost construit magazinul Lidl.

Lidl de pe Soveja functioneaza, de 3 ani, fara autorizatie de construire?! Video

De ce a fost anulată autorizația de construire?

Constănțenii au fost nemulțumiți de această construcție pe motiv că ocupă în totalitate spațiul verde și nu numai. De altfel, un alt motiv pentru care a fost pusă sub semnul întrebării autorizația de construire este că a fost emisă în lipsa alipirii celor trei loturi de teren pe care urma s-a dezvoltat investiția, dar și în lipsa extrasului de carte funciară actualizat la zi și a extrasului de plan cadastral actualizat /ortofoplan. De altfel, emiterea autorizației de construire s-a făcut fără respectarea cerințelor impuse prin certificatul de urbanism, precum și prin avizele/acordurile exprimate, respectiv a HCJ nr. 152/22.05.2015 privind stabilirea suprafețelor minime de spații verzi și a numărului minim de arbuști, arbori, plante decorative și flori aferente construcțiilor realizate pe teritoriul administrativ al Județului Constanța, așa cum a fost solicitat prin certificatul de urbanism nr. 598/26.02.2015, în baza căruia a fost emisă autorizația de construire și cum se impune prin Acordul de Mediu nr. 19/03.09.2015 emis de APM. 

Totodată, emiterea autorizației de construire s-a realizat în baza unei documentații incomplete, în conformitate cu conținutul-cadru prevăzut în anexa 1 a Legii nr. 50/1991 și fără respectarea termenelor legale de eliberare și solicitare completări.

A funcționat Lidl de 3 ani ilegal?!

În consecință, așa cum am precizat și mai sus, autorizația de construire a fost atacată în instanță de Prefectura Constanței, iar Curtea de Apel a anulat definitv autorizația pe 4 decembrie 2019, deși Primăria Constanța a invocat excepția tardivității formulării apelului.

Lidl de pe Soveja functioneaza, de 3 ani, fara autorizatie de construire?! Video

Respinge ca nefondate excepţiile tardivităţii şi inadmisibilităţii recursului incident precum şi excepţia nulităţii recursului declarat de intervenienţii accesorii împotriva încheierii din 16.03.2018. Respinge recursul declarat de intervenienţii accesorii împotriva încheierii din 16.03.2018 ca neavenit. Respinge recursul incident declarat de intervenientul principal LIDL România SCS, ca nefondat. Admite recursul declarat de Instituţia Prefectului Jud. Constanţa şi recursul declarat de intervenienţii accesorii împotriva sentinţei civile nr. 62/12.01.2019. Casează în parte sentinţa recurată şi, rejudecând, admite în parte acţiunea şi cererea de intervenţie accesorie. Dispune anularea autorizaţiei de construire nr.1202/02.07.2016 emisă de Primarul Mun. Constanţa. Respinge cererea de intervenţie principală formulată de LIDL România SCS. Menţine dispoziţiile din sentinţa recurată cu privire la respingerea celorlalte cereri şi pretenţii. Definitivă”, se arată în minuta Curții de Apel Constanța.

Lidl de pe Soveja functioneaza, de 3 ani, fara autorizatie de construire?! Video

Iată că, la 3 ani distanță S.C. LIDL ROMANIA S.C.S. a demarat procedura în vederea intrării în legalitate pentru imobilul cu regim de înălțime parter înalt cu funcțiunea de magazin retail, realizare de parcări supraterane, amenajarea incintei cu spații verzi plantate, alei carosabile și pietonale, amplasare semnale publicitare, împrejmuire teren, branșare utilități. Și totuși ne întrebăm cum a funcționat magazinul din 2019 până în prezent? Ilegal?!

Video:

Revenind la Bogaris Residential Rom Cuatro SRL, aceasta deține spațiul de 94.997,56 mp din anul 2007, pe atunci funcționând sub denumirea de SC Habbitania. Încă de când a intrat în posesia terenului, a început demersurile pentru realizarea mai multor investiții. Mai întâi, a obținut PUZ-ul specific zonei, document aprobat în anul 2009, de Consiliul Local, prin hotărârea 116. Proiectul, care se anunță a fi unul dintre cele mai mari din Constanța, consta în construirea unui complex imobile cu regim mare de înălțime (31 etaje)-locuințe colective, comerț, birouri și hotel, în două cuvinte...Marina Park.

PUZ-ul care permitea construirea de blocuri cu 24 și 39 de etaje, în Piața Chiliei, anulat definitiv!

Documentul a fost anulat, definitiv, de Curtea de Apel Galați, în iunie 2022. PUZ-ul are o serie de neconformități, aspect constatat și de reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții, în 2017. Planul Urbanistic Zonal aprobat prin hotărârea din 2009 ar fi nelegal din mai multe puncte de vedere: certificatul de urbanism în baza căruia s-a avizat/aprobat PUZ ar fi fost emis incomplet, cu date eronate sau cu nerespectarea prevederilor cuprinse în documentațiile de urbanism aprobate, în sensul că nu se specifică documentațiile urbanistice în temeiul cărora a fost emis. La regimul juridic certificatul de urbanism nu specifică dacă terenul studiat este înscris în Lista cuprinzând monumentele istorice din România.De asemenea, la regimul tehnic certificatul de urbanism nu specifică valorile aprobate ale indicatorilor urbanistici, respectiv POT și CUT, alinierea terenului și a construcțiilor față de străzile adiacente terenului, precum și înălțimea minimă și maximă admisă. Prin CU nu a fost solicitat aviz de la Direcția Județeană pentru Cultură, amplasamentul studiat fiind situat în sit Arheologic Necropole.

Suplimentar față de cele constatate de Inspectoratul de Stat în Construcții, hotărârea ar fi fost adoptată cu exces de putere, cu încălcarea drepturilor fundamentale ale locuitorilor zonei, motivat de împrejurarea că deși hotărâre/PUZ-ul modifică radical tot regimul zonei, aceasta nu cuprinde considerentele de fapt și de drept care au stat la baza aprobării acesteia.

Lidl de pe Soveja functioneaza, de 3 ani, fara autorizatie de construire?! Video

În decembrie 2019, Liga pentru Drepturile constănțenilor și Prefectura au pierdut în instanță acțiunea prin intermediul căreia solicita anularea hotărârii din 2009 prin care s-a aprobat PUZ-ul. Joi, reclamantele au formulat recurs, la Curtea de Apel. Dosarul a ajuns, în faza de apel, la Curtea de Apel Galați care, iată, a tranșat definitiv speța și a anulat PUZ-ul. Ca efect al aprobării PUZ-ului, terenul a fost împărțit în 10 unități teritoriale de referință, dintre care una mixtă, destinată comerțului și serviciilor, locuințe, birouri și hotel, și alte 9 destinate locuințelor colective cu regim mare de înălțime, 3S+P+24E și a încă 3 blocuri cu același regim de înălțime, dar și cu 4 accente de altimetrie care permit edificarea a două blocuri de înălțime de 4S+P+39E. Suprafața terenului s-a diminuat ca efect al edificării magazinului Lidl care afectează cea 8.000 mp. Proiectul mai propunea amenajarea a circa 4500 locuri de parcare in incinta, la nivelul celor 3 subsoluri generale.

Cum a fost obținut terenul!

Terenul a fost obținut de investitor de la Maria Maia Damadian, care a obținut în instanță retrocedarea terenului de 10 hectare din Piaţa Chiliei, pe care funcţiona Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa. Moştenitorii au câştigat în instanţă, în 2006 terenul, reprezentanții RATC fiind nevoiți să-și facă bagajele și să-și mute baza. Alături de Maria Damadian, în dosar au mai avut calitatea de reclamante și Liza Damadian, Irina Tinca, Elizabeta Gulbenkian. Bătrânele sunt urmașele familiei Damadian, care a dobândit terenul la începutul perioadei interbelice, edificând ulterior o moară industrială și o fabrică plăci de mozaic. În 1999, instanța de fond de la Tribunalul Constanța a admis revendicarea doar pentru terenurile neocupate de clădiri, alei și platforme. Însă în căile de atac, au câștigat și terenul de sub platforme, alei și clădiri. Hotărârea irevocabilă a fost pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna mai 2005. Doi ani mai târziu, terenul a fost vândut pentru 60 de milioane de euro către SC Habbitania SRL, actuala Bogaris Residential Rom Cuatro SRL.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fha muisto dar ce iti mai place sa scrii articole . mai ti minte cand te chinuia talentul la s**t ? sugeai tot ce prindeai ca erai ditamai balena ? ai fost stropita in ochii pana ti-a recomandat doctorul ochelarii de vedere :))
0
0
Am întrebat la Radio Erevan : - Este adevărat ca Primăria Constanta va rezolva favorabil procedura de intrare in legalitate a mag lidl? Răspuns: magazinul avea depuse actele la Primarie ! Erau aprobate de primarul actual din 1900 toamna, dar s-a omis sa fie duse , personal de primar, la magazin!!!!
4
1
Popescu Ion , asa este , Politia Locala a sesizat ANAF si Politia Economica si s-a dispus confiscarea veniturilor realizate pe perioada functionarii fara autorizatie si s-a confiscat inclusiv marafa scoasa la vanzare .
4
3
Si cand te gandesti ca agenti economici locali au fost verificati si pe timul lui Fagadau si pe timpul lui Chitac pt modul in care au fost autorizati , daca au respectat destinatia de functionare conform autorizatiei de construire pt care a fost ridicat respectivul spatiu , verificari efectuate inclusiv de dnl Horia Constantinescu pe vremea cand era director servicii publice in cadrul primariei Constanta si care s-a ocupat personal de verificarea actelor iar cei care nu functionau in spatii conforme cu destinatia din autorizatia de construire au ramas fara dretul de a functiona s-au au fost nevoiti sa isi schimbe domeniul de activitate , ma intreb , cum poate functiona un super market fara autorizatie de construire , este stiut faptu ca o societate comerciala care functioneza fara autorizatie , i se confisca toate incasarile pe intreaga perioada in care a functionat fara autorizatie precum si confiscarea marfurilor detinute in magazin la ora controlului precum si cu amenda , in statiunea Mamaia au fost agenti economici care au functionat fara autorizatie si au fost sanctionati in acest mod , in acest caz de ce nu s-a aplicat legea ?
6
2
Daca era o biserica o demolam demult. Asa la fratii presedintelui nu ne bagam. Hai va pup!
3
5
Oras din lumea 3-a ! Cei care au emis autorizatii ilegale sunt inca liberi ? Ce au facut ei este crima de-a dreptul ...Mai primesc si pensii speciale lepadaturile
7
2
makeedoni sa faca 4500 de locuri de parcare ? nu cred
5
1
Intrarea in legalitate adica se da dpaga unde trebuie...pam pam. Si gura functionarului sa manance cascaval
9
1
Primarul Constanței , manager, arhitect-șef, madam puz( constantin)… și restul , de ce nu v-ați sesizat sa fie demolata construcția? Cum adica , acum s-a demarat procedura de intrare in legalitate? Lido este mai presus de lege? Bă viitori … cetățeni cu drepturi restrânse , dacă era vorba de un cetățean roman, sesizați Poliția, Parchetul…. etc!!!!!! Dacă aceste situații ar fi descoperite intr-o țară normala, cei vinovați ar primi 200 ani de detenție. La noi primesc, dacă primesc, cu suspendare!!!!! Fără recuperarea prejudiciului!
9
1
adica construiesti fara autorizatie si dupa asta intri in legalitate?ca n turcia.
11
2

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510