REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.9° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Linia continuă a devenit invizibilă pentru foarte mulți șoferi! Video

Linia continuă a devenit invizibilă pentru foarte mulți șoferi! Video

Replica API 24 martie 2022 | 11:47 1344

Tot mai mulți conducători auto par să dea uitării regulile de circulație pe drumurile publice. Cu toate că autoritățile atrag atenția asupra faptului că în România asistăm la un adevărat carnagiu pe șosele, ceea ce plasează țara pe un loc deloc onorabil, cu un număr ridicat de accidente rutiere, nebunia unora dintre șoferi atinge cote alarmante.

Regulile rutiere par să fie facultative pentru unii dintre conducătorii auto, mai ales pentru cei care „se grăbesc” sau pentru cei care doar vor să-și pună la treabă caii putere de sub capotă. Astfel de situații sunt din ce în ce mai des întâlnite pe străzile din județul Constanța. Tot mai mulți conducători auto dau dovadă de inconștiență în momentul efectuării unor viraje care le pot pune viața în pericol atât loc, cât și celorlalți participanți la trafic. Fie că vorbim de municipiul Constanța sau de stațiunea Mamaia, șoferii nu se sfiesc să încalce marcajele rutiere, chiar dacă legea interzice de desăvârșire acest lucru.

A întors pe dublă continuă, în stațiunea Mamaia

Recent, mai exact în cursul serii de 15 martie a.c., în jurul orei 19:30, în stațiunea Mamaia, conducătorul unui autoturism era pe punctul de a produce un accident rutier după ce a efectuat manevra de întoarcere pe linia dublă continuă, deși până la sensul giratoriu era mai puțin de 2 minute de mers. Norocul conducătorului auto a fost că autoturismul ce venea din sens opus a oprit la trecerea de pietoni, astfel fiind evitată o tragedie. Secvențele au fost surprinse de camera de bord a unui alt participant la trafic.

Astfel de situații au loc aproape în fiecare zi și în municipiul Constanța, pe principalele bulevarde și nu numai. O altă situație surprinsă a fost pe bulevardul Aurel Vlaicu, în cursul zilei de mați, 22 martie a.c., atunci când o autoutilitară a fost surprinsă în timp ce tăia linia dublă continuă. Norocul a făcut ca din sens opus să nu vină nicio maşină, altfel s-ar fi putut produce o tragedie.

La fel și pe varianta ocolitoare a orașului Ovidiu. Zilnic, pe drumul ce leagă Autostrada A4 de orașul Constanța, sunt întâlnite zeci de cazuri de șoferi grăbiți și inconștienți care depășesc într-o veselie pe linia continuă, în curbă. Ghidați de adrenalină, conducători nu respectă nicio regulă, punându-și viața în pericol.

Carnagiu pe străzile din România

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, spunea că România se clasează pe un loc deloc onorabil în ceea ce privește numărul accidentelor produse pe drumurile din țară.

"În ultimii trei ani, zi de zi, în cele 1.095 de zile au avut loc în medie 18 accidente grave, soldate cu cinci pierderi de vieţi omeneşti, în fiecare zi. Zilnic, timp de 3 ani, mor cinci oameni".

Suntem hotărâţi să facem tot posibilul pentru reducerea riscului de producere de accidente grave şi a mortalităţii generate de accidente rutiere, prin promovarea unei conduite responsabile, prin diversificarea mijloacelor de detectare a încălcării regulilor de circulaţie şi sancţionarea lor când acestea reprezintă un pericol social", a declarat Lucian Bode.

Ce spune legea

Potrivit Art. 120 din Codul Rutier, este interzisă depășirea în intersecții cu circulația nedirijată; în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m; în curbe și în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m; pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri.

Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m; pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare și marcaje; pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă și la mai puțin de 50 m înainte de acestea; în dreptul stației pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar stația nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni; în zona de acțiune a indicatorului "Depășirea interzisă"; când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere; când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii; pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație. Se interzice depășirea coloanei oficiale.

De asemenea, potrivit Art. 51, conducătorul de vehicul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acualizati marcajele
0
0
Politia rutiera nu mai exista in orasul asta si s-au inmultit idiotii,asta este explicatia...
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365