REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 13 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6820
33.4° Constanța Marți, 13 August 2024 Anul XX Nr. 6820
 

LIPOVEANU vrea SUDUL LITORALULUI mai tare decât MAMAIA!

LIPOVEANU vrea SUDUL LITORALULUI mai tare decât MAMAIA!

Replica API 27 mai 2021 | 23:12 7378

George Lipoveanu asigură, de peste 18 ani, serviciul de salvamari din sudul litoralului. Fostul președinte al UNPR a investit, de la an la an, timp și resurse pentru bunul mers al lucrurilor și pentru siguranța turiștilor care aleg să-și petreacă vacanțele în sud, chiar dacă, poate, de multe ori nu a primit sprijin din partea statului sau a autorităților locale. În cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, George Lipoveanu a vorbit despre sezonul estival, despre cât de pregătite sunt plajele și stațiunile să-și întâmpine turiștii, dar a vorbit și despre politică și ”defunctul” UNPR și motivele care au condus formațiunea politică la eșec.

Salvamarii contractați de firma lui George Lipoveanu sunt pregătiți pentru a veni în întâmpinarea turiștilor din zona Mangalia-Olimp. Totodată, sunt pregătiți și pentru a-i ține în frâu pe aceia care se cred viteji și care fac abstracție de valurile mării. ”Ca în fiecare an, în perioada aceasta, începând cu 1 mai, noi suntem pe poziții cu jumătate de echipaje până pe 1 iunie, atunci când intrăm în plin cu toate forțele. Acum, nefiind foarte mulți turiști, ne mai ocupăm de foarte multe lucruri, de partea nevăzută a lucrurilor. Ne bazăm foarte mult pe informarea turiștilor, prin afișarea panourilor de avertizare, am semnalizat toate gropile și toate locurile în care nu se permite accesul în apă și, de la an la an, lucrurile se îmbunătățesc. Vreau să-i asigur pe turiști că și la acest moment avem 40 de salvamari și o echipă de scafandrii care sunt la datorie”, spune George Lipoveanu.

Lipoveanu spune că salvamarii sunt pregătiți, instruiți de profesioniști, iar salariile pornesc de la 2.200 de lei.

”Oricine poate fi salvamar, începând cu vârsta de 17 ani. Cei care au vârsta cuprinsă între 17 și 18 ani trebuie să aibă permisiunea părinților. Trebuie să înțeleagă foarte multă lume că aceștia sunt ținuți în foișoare, la supraveghere, pentru salvare merg doar grupele bine pregătite și instruite. Pe timp de iarnă ținem doar câțiva instructori și salvamari pentru că e greu să-i susținem financiar. În echipă avem doi campioni mondiali la care ținem și îmi sunt foarte dragi. Începătorii au salarii de până la 2.500 de lei, în timp ce, aceia mai vechi trec peste 2.500 de lei”, a mai precizat Lipoveanu, care face un apel la Consiliul Județean pentru a-i acorda sprijinul în vederea amenajării a două baze, una la Neptun și una la Mangalia.

Marea nu iartă pe nimeni

George Lipoveanu nu a fost singurul invitat al ziarului Replica, în cadrul interviului, ci și Vasile Bortiș, șeful salvamarilor din sud și mâna dreaptă a fostului șef al UNPR Constanța. Bortiș trage și el un semnal de alarmă, în atenția turiștilor, cărora le recomandă să respecte toate semnalizările salvamarilor, dar și pe cele de pe panourile amplasate pe plajă, pentru a evita tragedii.

”Față de anii precedenți, anul trecut a fost un an puțin mai bun în sensul că nu am avut decât trei incidente în care trei cetățeni și-au pierdut viața. Oamenii trebuie să înțeleagă că marea nu iartă pe nimeni, e mai periculoasă decât oceanul, chiar și cei mai buni scafandrii sau înotători s-au înecat pentru că nu au respectat protocolul. Atunci când e arborat steagul roșu, nimeni nu are voie să intre în apă, absolut nimeni. Din păcate, oamenii nu vor să înțeleagă lucrul acesta. Avem șase panouri informaționale, am făcut și fluturași pe care i-am distribuit de-a lungul sezonului estival pentru a informa lumea”, spune Bortiș. ” Noi facem tot ce depinde de noi pentru a salva viețile omenești. Dragi turiști, vă rog din tot sufletul, dacă țineți la viața voastră și țineți la familie și copii, nu mai puneți saltele în mare. Respectați balizele și steagurile arborate. Ne-am dori să revină Poliția de Plajă pentru că a fost un lucru foarte bun. Ne dorim să facem un Centru de Excelență în pregătirea salvamarilor și a scafandrilor, la Neptun”, a completat Lipoveanu.

Lipoveanu: Cred că centrul de greutate din Mamaia se va muta în sudul litoralului

Cât despre sezonul estival, fostul lider politic prevede că acest sezon va fi mai bun decât anul trecut și speră ca, în viitorul apropiat, acestea să devină... mai tari decât Mamaia. ”Prețurile la cazare nu depășesc 120 de lei cu mic dejun, în full sezon tarifele sunt cam cu 30% mai mici decât în Mamaia. Cred că centrul de greutate se va muta și în sudul litoralului”, spune Lipoveanu.

A pus frână politicii

După cum bine se știe, George Lipoveanu a fost mulți ani liderul UNPR Constanța. A pus frână, spune el, politicii, mai ales după retragerea lui Gabriel Oprea. ”Sunt în politică, dar cu frâna trasă. Când am intrat în politică am spus că voi face un alt tip de politică pentru că a băga bățul prin gard nu a ajutat pe nimeni. UNPR-ul nu a fost un partid extremist, a fost poate mai naționalist decât multe alte partide. Noi am fost un partid de lideri, iar de când Gabriel Oprea a făcut un pas înapoi, am derapat. Vine timpul când te retragi, ne-am jucat și cu politica, acum stăm în banca noastră”, spune Lipoveanu.

Mai multe declarații, puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016