REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.4° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
27.4° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Liviu Brăiloiu: România e o țară foarte bine apărată, cât timp nu e atacată

Liviu Brăiloiu: România e o țară foarte bine apărată, cât timp nu e atacată

Replica API 5 martie 2022 | 00:57 3404

România a cheltuit în ultimii ani multe miliarde de euro pentru investiții în echipamente militare. Dar oare cum s-au cheltuit banii? Unde s-au fost investiții, dacă s-au făcut? Nu prea bine, dacă am ajuns, în doar 40 de minute, să pierdem un avion, un elicopter și 8 militari, fără să fim în război. Dintr-un birou sau poate chiar din patul confortabil, un funcționar sus pus a decis că MIG-ul trebuie să survoleze pe o vreme nefavorabile, și un alt birocrat, la fel de priceput, a decis că în căutarea avionului prăbușit să plece un elicopter, pe aceeași vreme nefavorabilă, deși nu ar fi trebuit să survoleze în astfel de condiții. Fostul președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din cadrul Senatului României, Tit Brăiloiu, a declarat, pentru Replica, că aparatele de zbor nu aveau ce căuta în aer în astfel de condiții. Întrebat cât de pregătită este România, în caz de război, fostul parlamentar a fost cât se poate de direct: România este o țară bine apărată, atâta timp cât nu este atacată.

Au apărut primele ipoteze în cazul prăbușirii elicopterului IAR-330 Puma, care plecase în căutarea avionului de luptă MiG 21 LanceR, care dispăruse de pe radar, în seara de miercuri, 2 martie. Surse militare au precizat că este destul de periculoasă o acțiune de genul acesta pe vreme nefavorabilă. În plus, pilotul chiar raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Mai mult, MIG 21 era un aparat de zbor foarte vechi, aspect recunoscut de însuși Vasile Dîncu, ministrul MApN.

Cele 20 și ceva de MiG 21 pe care încă le deține România fac parte dintr-o grămadă de 400 de avioane de același tip achiziționate între 1960 și 1980, adică au vechime de peste 40 de ani. Când un MiG 21 se ridică în aer, pilotul și familia acestuia se roagă la o minune, la fel cum se roagă și mai marii Armatei ca avioanele să mai reziste un zbor, două sau mai multe.

Brăiloiu, fostul șef al Comisiei de apărare, din Parlament: Avioanele MIG și PUMA sunt vechi, din anii 80

Liviu Tit Brăiloiu, comandant militar, absolvent al Colegiul Național de Afaceri Interne la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” și al Colegiului Național de Apărare al Universității Naționale de Apărare “Carol l” în domeniul Științe militare, informații și ordine publică, dar și fostul președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din cadrul Senatului României, a vorbit despre tragedia care a îndoliat Constanța. Nu înțelege cine și de ce a permis zborul celor două aparate pe vreme nefavorabilă, însă știe că Armata Română are nevoie de investiții, are nevoie de forță umană specializată și noroc pentru a nu fi lovită de un eventual război care, cu greu, i-ar face față.

așa arată cu MIG Lance

MIG este un aparat vechi, tehnologia anilor 70, 80, 90. România nu a mai cumpărat aparate de zbor de atunci, în afară de F16, achiziționate pe vremea lui Traian Băsescu, din Portugalia. Au fost cumpărate vreo 15. Avionul și elicoptere nu trebuia să se ridice de la sol pe vreme nefavorabilă. Nu înțeleg de ce MIG-ul survola singur și nu înțeleg de ce în elicopter erau 7 persoane, trebuia să fie trei. Și elicopterele PUMA sunt vechi, de prin anii 80. Acelea au fost pe segmentul de elicoptere de la Tuzla, au fost redistribuite. Domnul ministru Dîncu, dacă a spus că MIG-ul nu ar fi trebuit să decoleze…beneficiază de imunitate în declarații, poate spune orice, el vorbește în cunoștință de cauză. Dacă el spune că avioanele sunt depășite, decizia nu ne aparține nouă, ci Ministerului Apărării. Nimeni nu permite ridicarea de la sol în asemenea condiții. Decizia de a pleca de la sol aparține comandanților militari”, a declarat Tit Liviu Brăiloiu.

elicopter PUMA

Nu mai zboară nimeni cu MIG-ul în patrulare, singur, și mai ales pe vreme nefavorabilă

De ce zbura singur pilotul? Și cu MIG-ul... E o strategie militară, foarte bine. Dar, văzând alte strategii militare, nu zboară singură o aeronavă niciodată. Într-o misiune de patrulare nu merge unul singur, sunt doi, de fiecare dată. La ora aceea, pe un timp nefavorabil, de ce a decolat aeronava și de ce a plecat singură în misiune? E o pierdere inutilă de vieți omenești”, a mai spus Brăiloiu.

avion de luptă F 16

Cât de pregătită este România de un război?

S-a investit în ultimii ani în Armata Română? ”Da. Avem angajamentul celui 2 %. din PIB. Banii s-au cheltuit, s-au făcut înzestrări, nu numai în material aviatic. S-a investit, de exemplu, și în piloții avioanelor noi, F 16, au făcut cursuri în SUA, cursuri plătite tot din bugetul ăsta”, a continuat fostul senator.

Totuși, cât de pregătită este armata română de un eventual război? ”În măsura în care armata e dotată și capabilitățile sunt la zi, atunci da, e pregătită. România nu excelează printr-o armată performantă. Avem oameni foarte bine pregătiți, oameni pregătiți în toate domeniile, dar nu te poți considera armata rusească sau turcă, care e a patra din lume. A fost o decizie greșită, susțin în continuare lucrul acesta, desființarea serviciului militar. România e o țară foarte bine apărată, atâta timp cât nu e atacată. Ce avem, avem foarte puțin”, a conchis Brăiloiu.

Cine sunt și ce salarii au șefii Forțelor Aeriene

Revenind la tragedia aviatică de la Cogealac, trebuie precizat faptul că, din data de 2 martie, de când s-au prăbușit avionul MIG și elicopterul PUMA, iar 8 militari au murit, mai marii din Forțele Aeriene nu au scos un cuvânt, nici un regret spus public, nicio scuză.

Dar haideți să vedem cine sunt aceștia și ce salarii au!

General locotenent doctor Viorel Pană-șeful Statului Major al Forțelor Aeriene (avea solda, în 2020, de 199.142 lei/an), general de flotilă aeriană doctor Iulian Pațilea- Locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului SMFA (avea solda, în 2020, de 182.034 lei/an), comandor Cristian Pătrașcu- Locțiitor pentru resurse al șefului SMFA (avea solda, în 2020, de 127.689 lei), și colonel Vasile Ionescu-Directorul Statului Major al Forțelor Aeriene (avea solda, în 2020, de 98.569 lei).

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu se face ntretinerea tehnicii militare,desi sint bani.banii sint furati si intretinerea e pe hirtie.nu conteaza vechimea,trebuie intretinut la zi!
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768