REPLICA ONLINE CONSTANTA

29.4° Constanța Joi, 1 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6808
29.4° Constanța Joi, 1 August 2024 Anul XX Nr. 6808
 

Loreta Păun: Într-o lume marcată de pandemii, e necesară gestionarea optimă a bolilor infecţioase

Loreta Păun: Într-o lume marcată de pandemii, e necesară gestionarea optimă a bolilor infecţioase

A.F. 16 septembrie 2023 | 00:00 763

Consilierul prezidenţial Diana Loreta Păun le-a transmis medicilor prezenţi la Congresul "Zilele ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Prof. Dr. Matei Balş'" că, în contextul actual al sănătăţii la nivel global, ei trebuie să îşi concentreze eforturile pe cercetare, inovaţie, digitalizare şi pe gestionarea optimă a bolilor infecţioase.

Loreta Paun: intr-o lume marcata de pandemii, e necesara gestionarea optima a bolilor infectioaseDiana Loreta Păun

Ea a apreciat faptul că pe agenda evenimentului figurează şi tema sănătăţii mintale şi a subliniat necesitatea identificării de soluţii pentru îmbunătăţirea vieţii persoanelor care trăiesc cu HIV.

"Agenda acestei ediţii reflectă cu precizie contextul actual al sănătăţii la nivel global. Într-o lume marcată de pandemii şi schimbări rapide este crucial să ne concentrăm eforturile pe cercetare, pe inovaţie, pe digitalizare şi gestionarea optimă a bolilor infecţioase. Mă bucur în mod special să văd că pe agenda acestui congres a fost inclusă şi tema sănătăţii mintale. Cu toţii am conştientizat, în ultimii ani, importanţa sănătăţii mintale şi impactul asupra stării generale de bine şi calităţii vieţii. Aceasta trebuie să devină o prioritate pe agenda de sănătate ţinând cont de implicaţiile profunde pe care le are pentru societate. De asemenea, subliniez şi cu această ocazie importanţa parteneriatului actorilor cu responsabilităţi pentru simplificarea şi optimizarea terapiei antiretrovirale, precum şi de a identifica soluţii pentru îmbunătăţirea sănătăţii vieţii, pe termen lung, a persoanelor care trăiesc cu HIV", a precizat consilierul prezidenţial, în deschiderea evenimentului găzduit de Palatul Parlamentului.

La rândul lui, preşedintele Colegiului Medicilor din România, doctorul hematolog Daniel Coriu, s-a referit la necesitatea "autoreformării şi autocurăţării" sistemului medical, menţionând că sancţionarea medicilor care nu îşi fac datoria este atributul unei comisii de disciplină puternice, care trebuie să fie formată din oameni responsabili şi capabili să îşi asume această misiune.

"Suntem cu totul conştienţi că avem colegi care nu îşi fac datoria, colegi care ar trebui să fie sancţionaţi, dar acest lucru nu îl face un preşedinte, nu îl face o persoană, îl face o comisie de disciplină. Acum suntem în perioada de alegeri, Comisia de disciplină se alege pentru şase ani. Trebuie să avem o comisie de disciplină puternică, oameni responsabili, oameni care să fie capabili să îşi asume acest rol, această misiune de a sancţiona. Când un medic greşeşte şi mai ales apare şi un prejudiciu trebuie să fie sancţionat", a punctat Coriu.

El a adăugat că legea malpraxisului medical este, de asemenea, în atenţia CMR, subliniind că este nevoie de un act normativ modern, "o lege funcţională care să satisfacă nevoile pacientului, o lege care să protejeze medicul".

"Cu toţii simţim nevoia de a avea o nouă lege, o lege modernă a malpraxisului medical, o lege funcţională care să satisfacă nevoile pacientului de despăgubire în caz de malpraxis, dar cel mai important lucru este să protejeze medicul. Să ne protejeze pentru ca noi să putem să ne facem datoria fără să avem o presiune în spate", a susţinut Coriu, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Poate il anuntati pe dl.Presedinte ca in acest scop de gestionare "artistica " a bolilor infectioase trebuie marit numarul pisetorilor publice( din cabine telefonice) amplasate prin orase ...Acestea sunt interzise in toate tarile UE de a fi amplasate in locuri fixe prin orase .Oare de ce ,ei au medici iar noi avem samani sau vraci ?
4
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513