REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Louis Gossett Jr., primul actor de culoare recompensat cu Oscar pentru rol secundar, a murit la 87 de ani

Louis Gossett Jr., primul actor de culoare recompensat cu Oscar pentru rol secundar, a murit la 87 de ani

A.F. 1 aprilie 2024 | 00:00 270

Louis Gossett Jr., primul actor de culoare care a câştigat un Oscar în categoria ''cel mai bun actor în rol secundar'', a murit la vârsta de 87 de ani, a confirmat vineri familia într-un comunicat care nu dezvăluie cauza decesului, informează Reuters.

Louis Gossett Jr., primul actor de culoare recompensat cu Oscar pentru rol secundar, a murit la 87 de aniLouis Gossett Jr.

Louis Gossett Jr. a interpretat o gamă variată de roluri, de la cel al unui sclav în miniseria de televiziune ''Roots'' la un sergent de instrucţie în pelicula ''An Officer and a Gentlemen''. În serialul ''Sadat'' a interpretat rolul principal, cel al unui lider egiptean care a făcut pace cu Israelul.

Gossett, care a fost totodată producător, regizor, activist social şi fondatorul Eracism Foundation pentru combaterea rasismului, a murit la un centru de reabilitare din Santa Monica, California, potrivit Washington Post.

''Cu sincere regrete confirmăm că tatăl nostru mult iubit a murit în această dimineaţă. Dorim să mulţumim tuturor pentru condoleanţele exprimate până la această oră. Vă rugăm să respectaţi viaţa privată a familiei în aceste momente dificile'', a spus familia actorului într-un scurt comunicat.

Actorul a făcut istorie în 1983 când a devenit abia al doilea actor de culoare, după Sidney Poitier cu 19 ani înainte, recompensat cu un Oscar. Gossett a fost premiat de Academia Americană de Film pentru cel mai bun actor în rol secundar graţie interpretării sergentului Emil Foley în drama ''An Officer and a Gentleman''.

''Mai mult decât orice altceva, a fost o recunoaştere imensă a poziţiei mele ca actor de culoare'', a spus Gossett despre trofeu în volumul de memorii ''An Actor and a Gentleman''.

În volumul publicat în 2010, Gossett a scris cu sinceritate despre rasismul cu care se confruntase anterior la Hollywood, inclusiv un incident în care a fost încătuşat de un copac după ce a fost oprit pentru că se plimba prin Beverly Hills în timpul nopţii.

A povestit totodată cât de dificil i-a fost să obţină slujbe, decalajul de remuneraţie faţă de actorii albi, precum şi despre tristeţea şi resentimentul care l-au dus la dependenţa de droguri şi alcool, pe care a reuşit să le învingă în cele din urmă.

Cariera îndelungată şi remarcabilă a lui Gossett a început în anii 1950 în teatru şi s-a extins ulterior la televiziune şi cinema. A fost nominalizat de şapte ori la premiile Emmy şi a fost desemnat câştigător în 1977, graţie producţiei inovatoare ''Roots'', care prezenta brutalitatea sclaviei.

''Ştiam că e ceva istoric pentru actorii afro-americani - că avea să fie în sfârşit spusă povestea noastră în prime-time la televiziune. Nu credeam că se va uita cineva'', a spus Gossett într-un interviu acordat AARP în 2013.

Serialul a avut însă zeci de milioane de telespectatori. Bazat pe romanul lui Alex Haley ''Roots: The Saga of an American Family'', serialul în opt părţi a fost un uriaş succes. Producţia a câştigat nouă premii Emmy şi a avut ratinguri mai mari decât oricare altă producţie de divertisment din istorie, potrivit Muzeului comunicaţiilor de radiodifuziune.

Louis Cameron Gossett Jr s-a născut în Brooklyn, New York, pe 27 mai 1936, copilul unic al unei familii de muncitori.

Înzestrat cu o constituţie atletică, a excelat în domeniul sportiv. Nevoit să facă o pauză din cauza unei accidentări, a urmat un curs de actorie şi şi-a impresionat profesorul, care l-a încurajat să participe la audiţia pentru o piesă de teatru. Gossett a fost ales din 400 de participanţi şi a debutat pe Broadway pe când era încă adolescent, în 1953, în producţia ''Take a Giant Step''.

Primul succes l-a înregistrat în 1959, când a fost distribuit în producţia originală Broadway ''A Raisin in the Sun'', în care a a jucat alături de Poitier şi Ruby Dee

În anii 60 şi 70 a lucrat în televiziune şi a jucat rolul unui traficant de droguri în pelicula din 1977 ''The Deep'', cu Nick Nolte şi Jacqueline Bisset, după care a fost distribuit în ''An Officer and a Gentlemen.''

Imediat ce a citit scenariul, a ştiut că rolul o să-i aducă celebritatea. Iar criticii au fost de acord.

În anul următor, Gossett a jucat rolul preşedintelui egiptean Anwar al-Sadat în producţia ''Sadat'',interpretare pentru care a primit cea de-a cincea sa nominalizate la Emmy.

''Dacă ai succes cu un anumit tip de rol, trebuie apoi să încerci un tip diferit. Trebuie să-ţi extinzi mereu instrumentele, să te dezvolţi constant, să te perfecţionezi continuu'', a spus Gossett într-un interviu acordat Canadian Business în 2015.

La doi ani după ce a obţinut recunoaştere graţie rolului din ''Sadat'', Gossett a ales să interpreteze un extraterestru în formă de şopârlă în thrillerul SF ''Enemy Mine'' din 1985, în care l-a avut partener de distribuţie pe Dennis Quaid.

Gossett a jucat în filmul de acţiune din 1986 ''Iron Eagle'' şi în continuarea acestuia şi a câştigat o nouă generaţie de fani graţie dramei de televiziune SF ''Stargate SG-1'' în 2005 şi a producţiei ''Extant'', în care interpreta rolul personajului lui Halle Berry.

Actorul, care a jucat în filme de televiziune şi cinema şi după ce a împlinit 80 de ani, s-a lansat şi în producţie şi regie de film. A fost căsătorit de trei ori şi a avut doi fii.

După ce în 2010 a fost diagnosticat cu cancer de prostată, şi-a dezvăluit public afecţiunea şi a încurajat bărbaţii afro-americani să se testeze şi să urmeze tratament.

Prin intermediul Eracism Foundation, Gossett s-a dedicat educării tinerilor în vederea creării unei societăţi în care rasismul nu există.

''Nu vom ajunge la acest 'pământ al făgăduinţei' până când nu o să ne considerăm unul pe celălalt ca făcând parte din aceeaşi familie'', a declarat pentru ABC în 2016. ''Afro-americani, latino, aceeaşi familie. Aceasta e America'', citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677