Lovitură pentru buzunarele românilor. ”Vedeta” sărbătorilor de Crăciun se va scumpi cu 20%
Lovitură pentru buzunarele românilor. ”Vedeta” sărbătorilor de Crăciun se va scumpi cu 20%
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSărbătorile de iarnă vin la pachet cu scumpiri record la cel mai cumpărat aliment. Carnea de porc, spun specialiștii, se va scumpi până la Crăciun cu peste 20%. Problema ar fi importul, spun fermierii, pentru că importăm peste 90% din carnea de porc care se vinde în piețele și în magazinele din România. Iar pe lângă asta, Uniunea Europeană vrea să ne facă vegetarieni, în loc de carnivori, și să mâncăm gândaci, viermi de mătase sau carne artificială.
Sărbătorile de iarnă vin la pachet cu scumpiri record la alimente, în ciuda măsurii de plafonare a adausului comercial. Vorbim aici în special de carnea de porc, care este cea mai cumpărată de către români în perioada sărbătorilor de iarnă și care, spun specialiștii, se va scumpi cu peste 20% până de crăciun. Problema ar fi importul, pentru că importăm peste 90% carne de porc care se vinde pe rafturile magazinelor din țară noastră. În plus, putem primi amendă de până la 6.000 lei dacă alegem să ne sacrificăm porcul în propria curte. Iar toată această situație vine în contextul în care Uniunea Europeană ne recomandă să devenim vegetarieni, nu carnivori și să mâncăm insecte sau viermi de mătase în locul cărnii, pentru că în perioada următoare, în urmă unor studii făcute de cercetători britanici, s-a ajuns la concluzia că acest aliment dăunează grav sănătății și Parlamentul European, împreună cu mai multe guverne, militează pentru stoparea consumului de carne și este posibil că în perioada următoare să găsim pe pachetele de carne etichete de avertizare asemănătoare cu cele de pe pachetele de țigări.
Dumitru Pelican, director executiv ANOFM, a comentat pe acest subiect: ”Carnea de porc este cea mai căutată de sărbătorile de Crăciun, chiar și de Revelion. Tu vii acum și spui că se scumpește cu 20%. După 5-10 ianuarie, evident se va ieftini, pentru ca oamenii nu mai au din ce să plătească. nSă nu uităm că suntem o țară săracă, 4 milioane de oameni trăiesc la limita sărăciei. Iar cât privește recomandarea Bruxelles-ului, a Comisiei Europene, a celor din UE, eu le doresc să aibă pe masă de Sfintele Sărbători de Crăciun multe insecte, multe lăcuste, să aibă poftă bună să mănânce până când le vom spune noi cei din țară și nu numai noi, să se oprească. Aberațîi. Efectiv ii numesc clar pe acest indivizi că le-a luat Dumnezeu mințile. Să mănânci insecte, mâncați, fraților, mâncați și poftă bună să aveți Sărbători Fericite!” a spus directorul ANOFM, potrivit realitatea.net.
La rândul său, antreprenorul Gabriel Ureche a vorbit despre situația actuală din agricultură și despre cum România, dintr-o țară agrară, a ajuns să importe alimente „Acum am primit noile prețuri pentru semințele de legume pentru sezonul viitor. Credeți-mă, față de anul trecut s-au triplat aproape. Va dau că exemplu castraveții, cornisor, care erau 12 euro kilogramul, acum sunt 40. Nu sunt probleme doar la carnea de porc. Majoritatea produselor care vin de afară s-au triplat la preț. Piață desfacere există. Gândiți-va la fiecare unde trebuie să-și producă mâncarea, trebuie să și-o facă în gospodărie, pentru că dacă ne uităm la supermarket, 1kg de roșii este și 20 lei, carnea de porc este 20-30 lei. Trebuie să te gospodăreșți, trebuie să te întorci, vorba aia, la glie, să-ti faci singur mâncarea”.
Așadar, dacă vreți să nu vă lipsească carnea de porc de pe masa de Crăciun, faceți economii de pe-acum! N-ar fi exclus ca, până de sărbători, prețul să crească cu până la 50 %, și nu 20 %!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.