REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° ConstanÈ›a Sâm., 28 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6866
18.2° ConstanÈ›a Sâmbătă, 28 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6866
 

Lucian Duță, fostul șef al CNAS, a fost dat în judecată de fosta iubită

Lucian Duță, fostul șef al CNAS, a fost dat în judecată de fosta iubită

Mirela PASCAL 8 septembrie 2023 | 00:00 4429

Probleme pentru Lucian Nicolae Duță, fostul È™ef al Casei NaÈ›ionale de Asigurări de Sănătate, aflat în puÈ™cărie unde execută 6 ani în dosarul mitei, instrumentat de DNA! Fosta amantă, care apare È™i ea în dosar, l-a dat în judecată pentru pensia de întreÈ›inere. Semn că cei doi au împreună un copil, iar Duță nu a mai contribuit financiar la creÈ™terea acestuia. Duță a primit la fond o pedeapsă de 6 ani cu executare după ce a recunoscut că a primit o mită de 5,5 milioane de euro de la companiile IT care digitalizau CNAS. Mita a constat în 800.000 de euro cash primiÈ›i într-un garaj, într-o sală de la CNAS È™i într-un apartament precum È™i 5.500.000 de euro în conturile unor societăți. Fostul preÅŸedinte al Casei NaÅ£ionale de Asigurări de Sănătate ar fi cheltuit o parte din mită pe excursii exotice, haine ÅŸi accesorii de la magazine de lux, privilegii de care s-a bucurat împreună cu iubita lui de atunci, Maria Simona Sofian.

Lucian Duta, fostul sef al CNAS, a fost dat in judecata de fosta iubitaIubita lui Duță, foto Agerpres

În timp ce Duță încearcă să scape din puÈ™cărie, formulând, pe bandă rulantă, contestaÈ›ii împotriva deciziei de condamnare, fosta iubită îl loveÈ™te în plin: l-a dat în judecată pentru a-i cere pensie de întreÈ›inere. ÎnÈ›elegem, prin această acÈ›iune, că Duță È™i Sofia au împreună un copil, iar fostul È™ef nu a trimis bani pentru creÈ™terea acestuia. AcÈ›iunea a fost depusă de Maria Sofian la Judecătoria Sectorului 3, pe 31 august È™i încă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.
 

Lucian Duta, fostul sef al CNAS, a fost dat in judecata de fosta iubita

În timpul anchetei, procurorii au probat traseul banilor, au comparat veniturile È™i cheltuielile lui Duță È™i ale iubitei Sofian Simona Maria, au cerut explicaÈ›ii neamurilor amantei despre provenienÈ›a banilor cu care cumpărau apartamente È™i Duță s-a văzut nevoit să recunoască mita.

Ce au reÈ›inut procurorii în rechizitoriu

„În perioada 2010-2013, inculpatul Duţă Nicolae Lucian, concubina acestuia, Sofian Simona Maria ÅŸi persoane din familia acesteia au făcut achiziÅ£ii în sumă totală de 575.799 euro ÅŸi 165.265 lei, în condiÅ£iile în care veniturile legale de care au beneficiat se situează la un nivel modest, de natură a acoperi doar nevoile traiului zilnic (hrană, întreÅ£inere, transport, utilităţi, etc):

– servicii turistice (..) în cuantum total de 138.299 euro ÅŸi 78.465 lei – aceste servicii au reprezentat cazare ÅŸi bilete de avion de care au beneficiat inculpatul ÅŸi concubina sa, fără a se putea cuantifica ÅŸi lua în calcul sumele cheltuite de cei doi în cadrul acestor deplasări;

– achiziÅ£ii imobile în cuantum total de 437.500 de euro, care reprezintă doar sumele achitate pentru cumpărarea apartamentelor, fără a putea fi cuantificate ÅŸi luate în calcul sumele plătite pentru mobilarea ÅŸi amenajarea acestora” de Sofian Maria (mama concubinei inculpatului), Sofian Nicoleta Carolina ÅŸi Sofian Alina, surorile concubinei inculpatului, Sofian Victor, fratele concubinei inculpatului È™i de Sofian Victor, tatăl concubinei inculpatului.

VacanÈ›e È™i cazări la hoteluri de 5 stele în străinătate, din mită

Procurorul a găsit È™i toate facturile biletelor de avion ÅŸi ale hotelurilor de 5 stele unde Duţă ÅŸi Simona Sofian au fost în vacanÅ£e: hotel Intercontinental De La Ville Roma, Bauer Il Palazzo VeneÅ£ia, Avenida Palace Barcelona, Hotel de Crillon Paris etc. „În anul 2011 în care Duţă Nicolae Lucian a realizat un venit total de 52.195 lei, iar concubina sa a realizat un venit total de 14 lei, cei doi achiziÅ£ionează servicii turistice totalizând 15.113 euro ÅŸi 56.473 lei, astfel: (…) cazare Aruba ÅŸi Curacao – preÅ£ul cazării 4.819,01 lei, plătiÅ£i în numerar de Sofian Simona Maria la data de 17.07.2011 ÅŸi 4.458,68 lei plătiÅ£i în numerar de Sofian Simona Maria la data de 12.08.2011 (…)”. Excursii din mită au mai petrecut cei doi în Santa Cruz, Buenos Aires, Montevideo, Seychelles-Mauritius, Bangkok, Hong Kong, Krabi, Phuket (Thailanda), Macau, Kuala Lumpur, Maleazia, Havana, Cayman, etc.

Duţă a angajat toată familia amantei la instituţiile de stat pe care le-a condus

„Sofian Victor, fratele concubinei inculpatului, figurează angajat al CNAS în anii 2011-2012, perioadă în care inculpatul ocupa funcÅ£ia de preÅŸedinte al Casei. Stoian (fostă Sofian) Alina, una dintre surorile concubinei inculpatului, figurează angajată la Societatea NaÅ£ională a Sării începând cu anul 2009, când inculpatul ocupa funcÅ£ia de director general (…); referitor la această angajare, Sofian Alina a declarat: Åžtefan (fostă Sofian) Nicoleta Carolina, cea de a doua soră a concubinei inculpatului, figurează angajată la Societatea NaÅ£ională a Sării tot începând cu anul 2009, când inculpatul ocupa funcÅ£ia de director general la Societatea NaÅ£ională a Sării SA, iar în perioada 2010-2011, când inculpatul ocupa funcÅ£ia de preÅŸedinte al CNAS, figurează angajată ÅŸi a acestei instituÅ£ii (…) Sofian Simona Maria, concubina inculpatului, figurează angajată a CNAS în anii 2010, 2012, când inculpatul era preÅŸedintele instituÅ£iei”, se arată în rechizitoriu.

Lucian Duta, fostul sef al CNAS, a fost dat in judecata de fosta iubita

DeÈ™i a recunoscut doar mita din cont, judecătorii de la Tribunalul BucureÈ™ti au stabilit că el a luat È™i cei 800.000 de euro cash È™i au confiscat întreaga È™pagă de 6,3 milioane de euro de la Duță. Apartamentele È™i BMW-ul cumpărate pe numele familiei amantei sunt sechestrate È™i valorificate. Pus în faÅ£a probelor DNA (denunÅ£uri ÅŸi documente bancare din offshore), Duţă a recunoscut parÅ£ial acuzaÅ£iile, în sensul că a admis doar mita primită în cont, nu ÅŸi pe cea cash, se arată în rechizitoriul DNA. Ulterior, a fost condamnat la 6 ani cu executare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe Sofian Simona Maria o gasiti angajata din anul 2014 la World Trade Center Bucuresti SA. Pe o functie fictiva, inca este protejata cuiva, in trecut a lui Avramoiu Pavel ce condusese compania, in prezentat anchetat pt delapidare. E un caz f interesant cine o mai protejeaza pe Sofian inca angajata la WTC.
0
0
Sta cativa ani si iese mai bine un glont in capatana aia cheala
4
1
Tot c****a ramane indiferent de context.Specimene ca jegul asta au creat imputiciune de sistem sanitar ce ne omoara rudele, fratii, surorile.Doar iliescovici ramane si discipolii...
12
0
Pfff ce viata a dus asta. Pasarika frageda, vacante si trai de nabab. Brqvo lui.
11
3
pentru scursurile ce fura de la sanatatea si educatia unui popor ar trebui sa existe o singura pedeapsa, inchisoarea pe viata.
20
0

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364