REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Sâm., 28 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6866
18.2° Constanța Sâmbătă, 28 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6866
 

Lucian Duță, fostul șef al CNAS, ar putea scăpa de sechestrul pus de DNA pe avere! Vezi când!

Lucian Duță, fostul șef al CNAS, ar putea scăpa de sechestrul pus de DNA pe avere! Vezi când!

Mirela PASCAL 13 mai 2024 | 00:00 2224

Lucian Duță, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), încearcă să scape de măsura confiscării speciale a sumei de 6,3 milioane de euro, pe care a luat-o ca mită pentru atribuirea „cu dedicație” a contractului de implementare a cardului de sănătate către firmele HP și Siveco. În februarie, Tribunalul București a menținut măsura, însă Duță a contestat-o, urmând ca judecătorii de la Curtea de Apel București să dea decizia finală pe 16 mai.

Lucian Duta, fostul sef al CNAS, ar putea scapa de sechestrul pus de DNA pe avere! Vezi cand!Lucian Duță

La momentul condamnării, instanța a identificat bani și bunuri de 4 milioane de euro din șpaga totală pe care a luat-o fostul șef al CNAS, ceea ce înseamnă că pe Lucian Duță îl așteaptă, la eliberare, 2,3 milioane de euro. Deocamdată, are sechestru pe bunuri, inclusiv pe suma de bani menționată. În februarie 2024, Tribunalul București a menținut măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile mentionate in ordonanta nr.265/P/2015 din 18. 12. 2018 prin care DNA a instituit masurile asiguratorii penal. Duță a contestat decizia, la Curtea de Apel București. Pe 16 mai, judecătorii se vor pronunța definitiv în acest caz.

Ce au reținut procurorii în rechizitoriu

În perioada 2010-2013, inculpatul Duţă Nicolae Lucian, concubina acestuia, Sofian Simona Maria şi persoane din familia acesteia au făcut achiziţii în sumă totală de 575.799 euro şi 165.265 lei, în condiţiile în care veniturile legale de care au beneficiat se situează la un nivel modest, de natură a acoperi doar nevoile traiului zilnic (hrană, întreţinere, transport, utilităţi, etc): – servicii turistice (..) în cuantum total de 138.299 euro şi 78.465 lei – aceste servicii au reprezentat cazare şi bilete de avion de care au beneficiat inculpatul şi concubina sa, fără a se putea cuantifica şi lua în calcul sumele cheltuite de cei doi în cadrul acestor deplasări; achiziţii imobile în cuantum total de 437.500 de euro, care reprezintă doar sumele achitate pentru cumpărarea apartamentelor, fără a putea fi cuantificate şi luate în calcul sumele plătite pentru mobilarea şi amenajarea acestora” de Sofian Maria (mama concubinei inculpatului), Sofian Nicoleta Carolina şi Sofian Alina, surorile concubinei inculpatului, Sofian Victor, fratele concubinei inculpatului și de Sofian Victor, tatăl concubinei inculpatului.

Vacanțe și cazări la hoteluri de 5 stele în străinătate, din mită

Procurorul a găsit și toate facturile biletelor de avion şi ale hotelurilor de 5 stele unde Duţă şi Simona Sofian au fost în vacanţe: hotel Intercontinental De La Ville Roma, Bauer Il Palazzo Veneţia, Avenida Palace Barcelona, Hotel de Crillon Paris etc. „În anul 2011 în care Duţă Nicolae Lucian a realizat un venit total de 52.195 lei, iar concubina sa a realizat un venit total de 14 lei, cei doi achiziţionează servicii turistice totalizând 15.113 euro şi 56.473 lei, astfel: (…) cazare Aruba şi Curacao – preţul cazării 4.819,01 lei, plătiţi în numerar de Sofian Simona Maria la data de 17.07.2011 şi 4.458,68 lei plătiţi în numerar de Sofian Simona Maria la data de 12.08.2011 (…)”. Excursii din mită au mai petrecut cei doi în Santa Cruz, Buenos Aires, Montevideo, Seychelles-Mauritius, Bangkok, Hong Kong, Krabi, Phuket (Thailanda), Macau, Kuala Lumpur, Maleazia, Havana, Cayman, etc.

Duţă a angajat toată familia amantei la instituţiile de stat pe care le-a condus

„Sofian Victor, fratele concubinei inculpatului, figurează angajat al CNAS în anii 2011-2012, perioadă în care inculpatul ocupa funcţia de preşedinte al Casei. Stoian (fostă Sofian) Alina, una dintre surorile concubinei inculpatului, figurează angajată la Societatea Naţională a Sării începând cu anul 2009, când inculpatul ocupa funcţia de director general (…); referitor la această angajare, Sofian Alina a declarat: Ştefan (fostă Sofian) Nicoleta Carolina, cea de a doua soră a concubinei inculpatului, figurează angajată la Societatea Naţională a Sării tot începând cu anul 2009, când inculpatul ocupa funcţia de director general la Societatea Naţională a Sării SA, iar în perioada 2010-2011, când inculpatul ocupa funcţia de preşedinte al CNAS, figurează angajată şi a acestei instituţii (…) Sofian Simona Maria, concubina inculpatului, figurează angajată a CNAS în anii 2010, 2012, când inculpatul era preşedintele instituţiei”, se arată în rechizitoriu.

Lucian Duta, fostul sef al CNAS, ar putea scapa de sechestrul pus de DNA pe avere! Vezi cand!

Deși a recunoscut doar mita din cont, judecătorii de la Tribunalul București au stabilit că el a luat și cei 800.000 de euro cash și au confiscat întreaga șpagă de 6,3 milioane de euro de la Duță. Apartamentele și BMW-ul cumpărate pe numele familiei amantei sunt sechestrate și valorificate. Pus în faţa probelor DNA (denunţuri şi documente bancare din offshore), Duţă a recunoscut parţial acuzaţiile, în sensul că a admis doar mita primită în cont, nu şi pe cea cash, se arată în rechizitoriul DNA. Ulterior, a fost condamnat la 6 ani cu executare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
mada , un hot ..dovedit.Cati or fi neprinsi ....vile,apartamente ,masini de lux , vacante ,restaurante , din salarii de bugetari.
2
0
oare de ce nu mere cardu de sanantate?ca a furat asta doar 7 milioane de euro.o tara bolnava.o lipitoare ca asta cica doctor a fost pus inainte sef la societatea sarii.pai cum dracu.facea injectii cu sare.hoti si hot.acu mai vrea si banii inapoi.rusine astora de la putere.si hotului asta i ar mai trebu cativa zeci de ani.sa furi de la bolnavi.cica a depus un juramant.hot
3
0
Sa nu scape
5
0
Salutari la prietenii mei proc de la cta. Nu v-am uitat.
6
0

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364