REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° ConstanÈ›a Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° ConstanÈ›a Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Macron: Franţa, hotărâtă fără echivoc să ajute Ucraina pe termen lung

Macron: Franţa, hotărâtă fără echivoc să ajute Ucraina pe termen lung

A.F. 26 iunie 2024 | 00:00 56

PreÅŸedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat luni că FranÅ£a are o "determinare fără echivoc" de a sprijini Ucraina "pe termen lung". DeclaraÅ£ia vine într-un moment în care posibila venire a extremei drepte la putere la Paris provoacă îngrijorare la Kiev, transmite France Presse.

Macron: Franta, hotarata fara echivoc sa ajute Ucraina pe termen lungEmmanuel Macron

"Sprijinul nostru pentru Ucraina este ÅŸi va rămâne constant ÅŸi vom continua să ne mobilizăm pentru a răspunde nevoilor imediate ale Ucrainei ÅŸi pentru a transmite mesajul determinării noastre fără echivoc de a fi alături de ucraineni pe termen lung", a declarat el.

"În România, Polonia ÅŸi ţările baltice, FranÅ£a îÅŸi asumă de asemenea pe deplin responsabilităţile, îÅŸi asumă partea sa de efort ÅŸi va continua să facă acest lucru", a adăugat preÅŸedintele francez alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Palatul Elysee.

Dizolvarea Adunării NaÅ£ionale la 9 iunie, în urma triumfului extremei drepte la alegerile europene, a aruncat FranÅ£a într-o incertitudine politică ce ar putea afecta ÅŸi politica sa externă.

Emmanuel Macron, care va rămâne în funcÅ£ie indiferent de rezultatul de la urne, asigură totuÅŸi că nu este slăbit pe scena diplomatică ÅŸi că, într-adevăr, cuvântul său "angajează" FranÅ£a în deciziile referitoare la Ucraina, chiar dacă ar coabita cu un prim-ministru mai puÅ£in deschis în ceea ce priveÅŸte sprijinul său pentru Kiev.

Şeful statului francez a subliniat, de asemenea, necesitatea ca NATO să trimită un "semnal puternic" de ancorare a Ucrainei, la viitorul său summit de la Washington din 9-11 iulie.

"Trebuie să trimitem un semnal puternic la Washington cu privire la progresul Ucrainei în procesul de integrare euroatlantică ÅŸi faţă de Alianţă, unde are locul său de drept, ÅŸi (cu privire la) contribuÅ£ia Ucrainei la securitatea euroatlantică", a spus el.

Referindu-se la recentele "lacune ÅŸi întârzieri" ale ajutorului american acordat Ucrainei, care au avut "consecinÅ£e reale pe câmpul de luptă", Jens Stoltenberg a subliniat că Ucraina are nevoie de mai multă "previzibilitate pentru a se putea apăra".

"Datoria noastră cea mai urgentă la summitul de la Washington va fi consolidarea sprijinului pentru Ucraina", a insistat el, reamintind că a propus ca AlianÅ£a să îÅŸi asume un "angajament financiar pe termen lung faţă de Ucraina".

Posibilitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă după următoarele alegeri prezidenÅ£iale americane din noiembrie face mai incert sprijinul american pentru Kiev ÅŸi aliaÅ£ii săi împotriva Rusiei.

PreÅŸedintele francez va participa la summitul de la Washington în urma alegerilor legislative din FranÅ£a din 30 iunie ÅŸi 7 iulie.

La summit, semnalul transmis de FranÅ£a, în funcÅ£ie de rezultatul alegerilor, "va fi fie unul de retragere, fie, dimpotrivă, un mesaj de claritate", a declarat luni, la Paris, ministrul forÅ£elor armate Sebastien Lecornu, alături de omologii săi german ÅŸi polonez, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677