REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Macron îi promite lui Zelenski noi ajutoare militare franceze şi cere un armistiţiu olimpic

Macron îi promite lui Zelenski noi ajutoare militare franceze şi cere un armistiţiu olimpic

A.F. 16 mai 2024 | 00:00 679

FranÅ£a va furniza Ucrainei ajutoare militare suplimentare în zilele ÅŸi săptămânile următoare, i-a promis marÅ£i preÅŸedintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-o discuÅ£ie telefonică în care ÅŸeful statului francez a pledat pentru un armistiÅ£iu pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, armistiÅ£iu care de asemenea ar putea înlesni o eventuală negociere între Kiev ÅŸi Moscova pentru a pune capăt războiului declanÅŸat de Rusia, relatează agenÅ£iile Reuters ÅŸi EFE.

Macron ii promite lui Zelenski noi ajutoare militare franceze si cere un armistitiu olimpicEmmanuel Macron

În convorbirea cu preÅŸedintele ucrainean, Macron a "reafirmat hotărârea FranÅ£ei de a oferi (Ucrainei) tot sprijinul necesar, pe termen lung ÅŸi împreună cu ansamblul partenerilor săi, pentru a face să eÅŸueze războiul de agresiune al Rusiei", potrivit unui comunicat al preÅŸedinÅ£iei franceze.

Macron i-a detaliat lui Zelenski livrările de echipamente militare pe care FranÅ£a le va oferi Ucrainei în zilele ÅŸi săptămânile următoare, detalii care nu au fost prezentate public în comunicatul preÅŸedinÅ£iei francez. Mai târziu, ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, a precizat că printre echipamentele ce vor fi furnizate Kievului se va regăsi ÅŸi un nou lot de rachete antiaeriene Aster pentru sistemele SAMP/T-MAMBA.

Pe de altă parte, a mai menÅ£ionat Palatul Elysee în comunicatul său, preÅŸedintele francez "a pus accentul pe interesul unui armistiÅ£iu olimpic" în perioada desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară care vor avea loc la Paris între 26 iulie ÅŸi 11 august.

În cadrul unui asemenea armistiÅ£iu, menÅ£ionează preÅŸedinÅ£ia franceză, Rusia ar trebui "să înceteze operaÅ£iunile (militare) în desfăşurare", astfel încât să se permită "iniÅ£ierea oricărei iniÅ£iative diplomatice utile pentru începerea unor negocieri, cu respectarea dreptului internaÅ£ional ÅŸi a intereselor legitime ale Ucrainei".

Ideea unui "armistiÅ£iu olimpic" în toate conflictele din lume pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară a fost sugerată de PreÅŸedinÅ£ii FranÅ£ei ÅŸi Chinei, Emmanuel Macron ÅŸi Xi Jinping, în urma unei întrevederi avute pe 6 mai la Paris, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510