REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.8° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
21.8° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Magazinele din Constanța vând cozonaci plini cu aditivi alimentari!

Magazinele din Constanța vând cozonaci plini cu aditivi alimentari!

Replica API 22 aprilie 2022 | 23:32 2128

Atenție la cozonacii comercializați de marile lanțuri de magazine, inclusiv cele din Constanța! Experții Asociaţiei Pro Consumatori trag un semnal de alarmă! Mai exact, constănțenii trebuie să fie atenți la ce cumpără deoarece, chiar dacă arată extrem de apetisanți, cozonacii pot fi plini de aditivi alimentari, cunoscuți ca și E-uri. Să pare într-un cozonac se pot găsi până la 15 aditivi alimentari și niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).

Cu pași repezi se apropie sărbătorile pascale, iar românii fac ultimele pregătiri pentru masa festivă. Dacă cele mai multe gospodine pregătesc produsele tradiționale, există și persoane care prefer să cumpere produsele direct gata pregătite din magazine. Pe lista de bunătăți și află și nelipsitul cozonac cu multă umplutură de cacao și nucă sau rahat. Pentru aceia dintre oamenii care aleg să-l cumpere gata pregătit, experții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă asupra cozonacilor comercializați în marile magazine.

Prețul unui cozonac variază de la 5 lei la 85 lei

Se pare că într-un cozonac se pot găsit până la 15 aditivi alimentari. În 7 din 10 cozonaci se regăsesc conservați, 8 din 10 cozonaci conțin arome sintetice. Conținutul de cacao la produsele analizate variază între 0,5% și 2%, conținutul de nucă la produsele analizate variază între 2,5% și 20%, conținutul de stafide la produsele analizate variază între 0,5% și 2%, conținutul de rahat la produsele analizate variază între 2% și 4%, conținutul de vișine confiate la produsele analizate variază între 1% și 3%. Niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).

În afară de făină, zahăr, drojdie, sare iodată, în „cozonacul” industrial s-au identificat următoarele ingrediente: spărtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, pesmet, fibre de cartofi, morcov negru, suc de vișine, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, margarină, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, ouă praf, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți, emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare, agenți de afânare și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni care apar pe ambalajul produselor de acest tip cu scopul de a-i induce în eroare. Având în vedere denaturarea gravă a cozonacului de către industrie și nu numai, le recomand consumatorilor să consume numai alimente tradiționale (fără E-uri) atestate de Ministerul agriculturii pe care le pot găsi cu ușurință prin intermediul aplicației CPAC (Catalogul produselor alimentare certificate) pentru telefon pe care o pot descărca de pe App Store sau Google Play. Această aplicație conține 3.433 produse alimentare atestate și 1.131 de producători înregistrați. ” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cancer la supermarket
1
0
Prajituri de poveste - cozonacii sunt cu ingrediente naturale, fara aditivi alimentari!
0
0
hai, bre, ca mancam de doua ori pe an cozonaci, nu moare nimeni. de unde atata bio-natural ca sa hranim 8 mld de bipezi cat duce planeta?! noastra?
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768