REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
26.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Mai multe primării din Constanța au site-urile... degeaba! Video

Mai multe primării din Constanța au site-urile... degeaba! Video

Replica API 2 aprilie 2022 | 00:51 1756

Transparența nu este punctul forte al multor dintre administrațiile locale, dacă luăm în considerare informațiile oferite pe site-urile mai multor localități din județul Constanța. Am luat la puricat site-urile unor UAT-uri din Constanța, pentru a verifica dacă au disponibile informațiile privind declarațiile de avere și interese ale aleșilor locali. Nu mare ne-a fost surprinderea când am realizat că unele primării nu și-au reactualizat site-urile din... 2015.

Mai multe primării din judeţul Constanţa dau “dovadă de transparenţă maximă” atunci când vine vorba despre proiectele pe care le au în implementare, sau despre informații care sunt obligați să le facă publice. De exemplu, aleșii locali par să nu se grăbească să-şi publice declaraţiile de avere și interese.

click pe fotografie

Cu toate că există rubrici dedicate acestor documente pe site-urile UAT-urilor, informaţiile lipsesc cu desăvârşire sau sunt neactualizate de ani buni, așa cum este și cazul Primăriei Aliman. Ultimele declarații de avere au fost postate în anul 2015. Primarul comunei, Aliman Nicola, nu a comentat acest subiect, deoarece se afla la un curs. ,,Ne auzim zilele viitoare, sunt la un curs”, a spus acesta.click pe fotografie

Paul Coliș: ,,(…) poate sunteți blocați”

Primăria Băneasa dă dovadă de ceva mai multă transparenţă întrucât ultimele declaraţii de avere au fost publicate în 2019. Primar în Băneasa este Paul Coliş. Contactat de către reporterii Replica de Constanța, acesta a declarat:,,Totul este transparent. Nu știu cum de nu le-ați descoperit. Totul este publicat pe site-ul primăriei, poate sunteți blocați”, a spus acesta. Care transparență, nu știm. Cine știe, poate nu am vorbit aceeași limbă sau poate are primăria un site nou și nu am aflat!

Dacă veți avea curiozitatea să accesați pagina Primăriei comunei Ciocârlia, veți avea surpriza să găsiți un site aproape impracticabil. Lista declarațiilor de avere și de interese nu a mai fost actualizată din anul 2020. Hotărârile Consiliului Local și transparența salarială nu există. Șerbu Ionuț, primarul localității Ciocârlia, nu a putut fi contactat.

Cati Hristu, primarul comunei Cogealac

Cati Hristu, imposibil de găsit

Actualizările informațiilor lipsesc și la Primăria Cogealac, acolo unde ultimele informări privind declarațiile de avere și interese sunt din anul 2020. Contactat de către reporterii Replica de Constanța, primarul nu a răspuns.

Primăria Mihai Viteazu nu face notă discordantă. Declarațiile de avere și de interese ale consilierilor locali și ale primarului nu au mai fost actualizate din 2020. La capitolul transparență salarială și decizională, primăria stă destul de bine, informațiile fiind actualizate la zi.

Se pare că nici Primăria Deleni nu a auzit de principiul transparenţei întrucât la rubrica destinată declaraţiilor de avere nu există niciun astfel de document. Primarul comunei Deleni este Dan Marian, nici acesta nu a răspuns apelului telefonic. Se pare că nici răspunsul la telefon nu pare să fie un punct forte al primarilor. click pe fotografie

La Saraiu, primăria condusă de Irimia Dorinela, declarațiile de avere și interese nu au mai fost actualizate din anul 2020.

Aleșii locali sunt obligați de lege să-și publice declarațiile de avere

Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii.

Persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună sau să actualizeze declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese anual, cel mai târziu la data de 15 iunie. Declaraţiile de avere se întocmesc după cum urmează: pentru anul fiscal anterior încheiat la 31 decembrie, în cazul veniturilor, respectiv situaţia la data declarării pentru celelalte capitole din declaraţie, potrivit anexei nr. 1. Persoanele suspendate din exerciţiul funcţiei sau al demnităţii publice pentru o perioadă ce acoperă integral un an fiscal vor actualiza declaraţiile în termen de 30 de zile de la data încetării suspendării.

În termen de cel mult 30 de zile de la data încheierii mandatului sau a încetării activităţii, persoanele prevăzute de prezenta lege au obligaţia să depună noi declaraţii de avere şi declaraţii de interese.

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care nu aveau obligaţia de a depune declaraţia de avere şi declaraţia de interese, şi pentru care prezenta lege stabileşte această obligaţie, trebuie să depună aceste declaraţii, potrivit legii.

Video:

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe tata sefu din albesti cu 2000de hectare va rog sal lasati in lace
0
0
sunt prea ocupati sa fure
0
0
sa faca la cernavoda in primarie -sexoasa SONYA?
1
0
ce interes ar avea sa si descopere averile facute in cativa ani cand cinstit nu le poti face intr o viata!
0
0
Toate primariile sunt degeaba
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768