REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 14 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6852
26.4° Constanța Sâmbătă, 14 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6852
 

Mai multe sancțiuni aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Mai multe sancțiuni aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă

Victor ROTARU 15 martie 2024 | 11:46 722

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii pentru anul în curs, în perioada 05.03-09.03.2024, s-a desfăşurat “Campania naţională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă şi a prevederilor legale privind încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care desfăşoară activitatea în domeniul „Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor- cod CAEN 3831 ".

Mai multe sanctiuni aplicate de Inspectoratul Teritorial de Munca

Această acţiune este motivată de riscurile deosebite pe care le presupune activitatea de demontare/dezasamblare a maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor, unde lucrătorii se confruntă, de cele mai multe ori, cu un mediu de muncă neprielnic, condiții de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare care uneori pot avea consecințe ireversibile.

De asemenea se constată că în domeniul sus menţionat, sunt o serie de activităţi cu risc ridicat de accidentare şi/sau îmbolnăviri profesionale cu consecinţe ireversibile pentru lucrători, cum ar fi manipulările de mase grele şi foarte grele, care conduc la o serie de probleme de sănătate asociate cu dureri de spate şi dureri musculare precum şi la accidente prin cădere de obiecte depozitate la înălţime.

Datorită riscurilor specifice acestei activităţi, este necesară atât o instruire adecvată, precum si o monitorizare permanentă, astfel încât caracterul preventiv al activităţii de inspecţie să permită o îmbunătăţire a securităţii şi sănătăţii la locul de muncă. 

În această acțiune de control s-a urmărit în mod deosebit, verificarea respectării de către agenţii economici din grupul ţintă a tuturor condiţiilor de muncă ale lucrătorilor precum și identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în domeniul „Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor”, eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii pentru remedierea neconformităţilor şi aplicarea sancţiunilor contravenţionale corespunzătoare și nu în ultimul rând creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă.

Din punct de vedere al relațiilor de muncă au  fost verificați 13 angajatori iar din punct de vedere al securității și sănătății în muncă au fost verificati 11  angajatori cu 80 de lucrători.

Au fost sancționați 4 angajatori la care s-au aplicat 4 sancțiuni contravenționale. O  amendă contravențională  în  valoare de 7.000 lei și 3 sancțiuni contravenționale cu avertisment. Pentru deficiențele constatate s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene scadente pentru  remediere.

În urma controalelor desfăşurate de către inspectorii de specialitate din cadrul serviciului securitate și sănătate în muncă s-au constatat o serie de neconformităţi după cum urmează:
-    Nu se efectuează informarea lucrătorilor asupra riscurilor de la locurile de muncă;
-    Nu se acordă echipamente individuale de protecţie corespunzătoare riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională;
-    Echipamentele de muncă nu sunt dotate cu dispozitive de protecţie. 
-    Sistemele de comandă ale echipamentelor de muncă nu sunt marcate corespunzător.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Numai atat ati constatat ? Daca mergeati in Mamaia si luati la purificat toate constructiile aveati ce gasi . Dar acolo este teren minat pentru voi . nu aveti voie . Asa ca slugi veti muri .
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
20466423235
5/49
818616137
joker
2831331245