REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.3° Constanța Mar., 13 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6820
30.3° Constanța Marți, 13 August 2024 Anul XX Nr. 6820
 

Mai multe ŞCOLI din Constanţa, chemate în INSTANŢĂ de PROFESORII NEMULŢUMIŢI de SALARII

Mai multe ŞCOLI din Constanţa, chemate în INSTANŢĂ de PROFESORII NEMULŢUMIŢI de SALARII

Replica API 24 mai 2021 | 23:00 1678

Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța a inițiat o serie de acțiuni în instanţă prin care încearcă să obțină o majorare a salariilor pentru o mare parte a personalului didactic și auxiliar. Astfel, mai multe dosare au fost înregistrate în ultima perioadă pe rolul Tribunalului Constanţa, având ca obiect litigiile de muncă şi drepturile băneşti. Printre unităţile de învăţământ chemate în instanţă se numără şi Şcoala Gimnazială “Spiru Haret”, Şcoala Gimnazială “Mircea Eliade”, Colegiul Economic Mangalia, Liceul Teoretic Carsium, Şcoala Gimnazială nr 18 “Jean Bart”, dar şi multe alte instituţii de învăţământ din judeţul Constanţa.

Dacă Tribunalul admite cererile, salariile profesorilor ar putea creşte

Numeroase unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa au fost date în judecată de către profesori nemulţumiţi de salariile pe care le primesc. Acţiunile înregistrate pe rolul Tribunalului Constanţa au ca obiect drepturile băneşti şi au fost realizate pentru a determina instituţiile la un calcul corect al salariilor.

Profesorii sunt susţinuţi în acest demers şi de Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța (SLSÎP). Dacă Tribunalul va admite cererile formulate de către membrii de sindicat, potrivit Deciziei nr. 7/2021 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, învățătorii, educatoarele/profesorii pentru învățământul preșcolar/primar, profesorii care îndeplinesc funcția de diriginte, personalul didactic din învățământul special, salariații care exercită activitatea de control financiar preventiv, care au obținut gradație de merit sau realizează predare simultană la mai multe clase ar urma să beneficieze, începând cu anul 2019, de o modalitate de calcul al salariilor care va duce la majorarea acestora.

Acţiuni în justiţie pentru un calcul corect al salariilor

Preşedintele SLSÎP Constanța a precizat pentru reporterii Replica faptul că, pentru categoriile de salariaţi menţionate mai sus, majorările salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au fost aplicate greșit.

“Din punctul nostru de vedere, pentru aceste categorii de salariați, majorările salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au fost aplicate greșit, raportat la un salariu de bază mai mic și nu raportat la salariul de bază aflat efectiv în plată, așa cum considerăm că ar fi fost corect. Demersul de depunere a cererilor de chemare în judecată la Tribunalul Constanța este în plină desfășurare și se va derula pe parcursul mai multor săptămâni, având în vedere că este vorba despre câteva sute de asemenea dosare”, a explicat pentru Replica profesorul Mitică Iosif, președintele SLSÎP Constanța.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
voi aveti numai drepturi de la stat de la parinti dar obligatia sa fiti pedagogi adevarati, impartiali, va lipseste
2
4

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016