REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.2° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
23.2° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Maia Sandu a promulgat legea care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este cea română

Maia Sandu a promulgat legea care confirmă că limba de stat a Republicii Moldova este cea română

A.F. 24 martie 2023 | 00:00 764

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat miercuri legea care confirmă că limba de stat este cea română, informează Moldpres.

 Maia Sandu a promulgat legea care confirma ca limba de stat a Republicii Moldova este cea romanaMaia Sandu

"Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric şi incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toţi cei care trăim aici şi cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alţi peste douăzeci şi şapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Fie că este limba noastră maternă, fie că am învăţat-o pe parcursul vieţii, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înţelegem dintr-un cuvânt şi spunem - într-un glas - că 'vorba dulce mult aduce' ", a afirmat preşedinta Republicii Moldova, citează Agerpres.

Totodată, Maia Sandu a mai subliniat că "cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetăţenii Republicii Moldova, vorbim limba 'moldovenească' şi nu româna - au urmărit un singur lucru: să ne dezbine. Şi aceasta pentru că, odată ce ai divizat un neam, îl poţi subjuga şi controla mai uşor. Un popor dezbinat nu reprezintă o forţă unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică şi-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să ţină blocată Moldova într-o veşnică ceartă naţională'', a subliniat Maia Sandu.

De asemenea, şefa statului moldovean s-a arătat ferm convinsă că limba română trebuie şi poate fi catalizatorul consolidării societăţii din Republica Moldova, iar pentru aceasta ea trebuie să fie respectată şi însuşită, şi vorbită de către toţi cetăţenii: "Mă bucur mult când întâlnesc astăzi tineri de diferite etnii care vorbesc foarte bine limba română. Noi toţi putem sprijini acest efort pentru ca, uniţi, să ne îndreptăm energia spre construcţia unui viitor comun în Uniunea Europeană, acolo unde toate limbile sunt respectate şi protejate'', a conchis preşedinta Maia Sandu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa-mi lingeti kktul ruseste mormaind spasiba balsoi !!!
2
0
Nebunule iubitor de haholi cred ca esti trist. Pana azi fratii nostrii de peste Prut vorbeau 4 limbi. Rusa ucrainiana moldoveneasca si romana. De azi vorbesc doar 3. Si pe a 4 a care e a ta o simt. In cwr. Nici nu mai comentez pe marginea articolului ca a spus Medicamente esentialul.
0
22
Nebunil ala hahol a inceput sa comenteze si la comentariile lui. Ba caporale, vezi ca ti a dat Dumnezeu un ordin si ai uitat de sedinta de la ora 5 p.m. Dar daca tot esti pe aici sa mi zici si mie daca ucrainienii refugiati cu masinile inmatriculate la Mariopol de pseudostatul Ucraina mai csunt inmatriculate legal acum dupa ce regiunea face parte din Federatia Rusa? Eu cred ca circula cu numere de inmatriculare false ca nu mai exista Mariopol in Ucraina. Acum orasul si regiunea sunt in Rusia. Si ca sa ai cu ce sa compari gandeste te la ce au facut SUA in Kosovo. Si scandalul placutelor de inmatriculare sarbesti din orasul Mitrovita care acum nu mai e in Serbia ci este in pseudostatul albanez Kosovo. Hai sa te vad cum le iei tu apararea americanilor care au bombardat Serbia exact cum au facut rusii acum in Ucraina si au anexat Crimeea si Donbas. Hai cucule din cuibul de cuci Cernavoda ca ti am dat material de crosetat cand te decompensezi ca nu iei Plegomazin injectabil la timp.
4
22
Sa mori in cancer si tu si toata familia ta jigodie! Sa ii vezi pe toti cei dragi tie morti!
0
13
Aur daca nu era prorus
2
9
Iar mananci kkt pizdificatule
2
11
Basarabia pământ r*mânesc
10
2
Sper ca trolii putinisti vor intelege ca NU AR MAI FI CITIT ACEASTA STIRE daca Ucraina nu ar fi rezistat timp de 13 luni in fata invadatorilor satanisti rusi. Daca "operatiunea lor speciala" s-ar fi terminat in doar 3 zile cum aberau rusii, iar batalia pentru Kiev nu ar fi fost pierduta de Rusia precum s-a intamplat, atunci MOLDOVA NU AR MAI FI EXISTAT AZI, ci ati fi vorbi despre "Transnistria Mare" si anexarea ei la "Federatia Rusa" printr-un pseudo-referendum cu arma la ceafa moIdovenilor si alte cacaturi d-astea. Faptul ca moIdovenii tocmai au confirmat ca limba de stat a Republicii Moldova este cea romana este ca o imbratisare calda intre doi frati de sange care se reintalnesc dupa atatia ani de dezbinare si rusificare fortata impusa de Moscova prin DODONISTI. O viitoare aderare a Moldovei la UE si NATO este, din punct de vedere simbolic, o refacere a ROMANIEI MARI. Mai bine mai putin decat deloc.Daca Ucraina cadea, cadea si Moldova. Stiu sigur ca fratii din Moldova vor cere UNIREA
37
12
Foarte bine a facut,era un lucru normal dpv.istoric,care trebuia facut de mult odata cu desprinderea de URSS dar niciodata nu e prea tarziu. Creeaza o situatie juridica / diplomatica complicată in regiune ...ca si cum mai era nevoie( sunt doua state independende,democratice cu istorie si aspiratii comune care vb.aceasi limba) Nu e Gemania stat federal . Da tipam toti cu Orban si prostiile lui de harti pe tricouri de fotbal. Lumea se schimba repede si noi stamm ca milogii sa le aratam ca stim si cu tributul la inaltele porti ,cu ce buni vecini suntem si ca de obicei ( cu exceptiile care au faurit aceasta tara) am invatat bine treaba capul plecat sabia nu il taie
4
10
Foarte bine,Maia Sandu a facut ceace era normal sa se faca,limba moldovenesca nu exista, cum nu exista nici limba olteneasca,limba ardeleneasca sau limba banatzeana,graiurile astea toate sunt dialecte ale limbi Romane;tot asha cum nici in Germania nu exista limba bavareza sau limba saxona de exemplu si aici este vorba de limba Germana si dialecte ale limbi Germane.
11
0
FOARTE BINE . FELICITARI
12
1
mare pas catre unire! Femeia asta micuta, are un suflet si o vointa cat Kreminul!
13
5
Foarte bine.Mwuie Rusia ! Mwuie Putin ! Mwuie trolilor rusi prezenti neincetat in comentarii !
14
7

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436