REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Majorarea TVA ar putea tăia veniturile unor români

Majorarea TVA ar putea tăia veniturile unor români

Virgil STOIAN 9 iulie 2024 | 00:00 552

O posibilă majorare a TVA ar putea tăia veniturile românilor deja împovăraţi de scumpiri, iar analiştii economici susţin că este inevitabilă creşterea taxei de anul viitor.

Majorarea TVA ar putea taia veniturile unor romani

Măsura a fost recomandată şi de Banca Mondială, dar premierul Marcel Ciolacu se opune.

Analiștii avertizează că de anul viitor economia românească ar putea să încetinească și singura soluție pe care o va avea Guvernul pentru a ține sub control cheltuielile va fi practic să crească cota de TVA de la 19% la 21%.

În prezent, Guvernul respinge această ipoteză, iar premierul Marcel Ciolacu spunea că în 2025 vom avea tot TVA de 19%.

Motivul este că o mărire a TVA-ului cu 1% ar duce la o creștere a inflației cu 0,5%, lucru pe care în momentul de față Executivul nu și-l dorește.

Avem, de asemenea, și un termen impus de Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles vor ca până pe 15 octombrie, Ministerul Finanțelor să meargă să prezinte un plan pentru reducerea deficitului bugetar.

Ne-am asumat un deficit de 5% din produsul intern brut, însă în momentul de față, potrivit execuției bugetare, deja am ajuns la un deficit de 3,4% din produsul intern brut (PIB).

Estimarea Comisiei Europene este că acest deficit asumat va fi cu mult depășit și va fi peste 7% din produsul intern brut.

Strategia Guvernului este să meargă la Bruxelles și să negocieze eșalonarea deficitului, reducerea treptată într-o perioadă de şapte ani.

Dacă însă nu reușește să obțină consens, atunci România riscă o amendă de 0,5% din produsul intern brut și ar putea să piardă accesul la fondurile europene.

Cum vrea guvernul să reducă deficitul bugetar

Pentru reducerea deficitului bugetar, sunt în analiză mai multe măsuri.

1. Guvernul ar putea să eșaloneze investițiile publice. Este vorba despre amânarea unor investiții, de exemplu în săli de sport, cămine culturale sau bazine de înot.

2. Guvernul vrea, de asemenea, să reducă evaziunea fiscală, ca să crească încasările la bugetul de stat, însă până în momentul de față nu a reușit să facă acest lucru.

3. O altă măsură luată în calcul este limitarea cheltuielilor pe care le au instituțiile publice, să nu fie mai mari decât media cheltuielilor de anul trecut.

4. Creșterea taxelor pe proprietate este în discuție și ar putea să intre în vigoare din 2025.

5. O altă variantă în discuție este impozitarea veniturilor excepționale. De exemplu, dacă un român cumpără un teren și îl vinde la suprapreț, statul consideră că are un venit excepțional și ar putea să îl suprataxeze.

6. Guvernul are pe masă și tăierea facilităților fiscale, însă în an electoral nu se grăbește să anunțe o astfel de măsură, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
inflatie si scumpiri fara incetare de 4 ani de care singurele vinovate sunt guvernele mafiote psdnl si nu se mai termina vor fi altele in plus si in 2025 o bataie de joc si jecmaneala continua fata de toata populatia ptr a intretine uriasa clientela bugetara si electorala psdnl si salariile si pensiile lor uriase destul de multe de peste 2 -3000 de euro mergand pana la 18.000 de euro pe luna salariul lui isarescu
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510