Malpraxis la Spitalul din Mangalia? Un tânăr de 25 de ani a murit de apendicită
Malpraxis la Spitalul din Mangalia? Un tânăr de 25 de ani a murit de apendicită
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUn tânăr de 25 de ani a murit cu zile după ce a fost neglijat la Spitalul Municipal Mangalia! Ghinionul lui a fost să ajungă pe mâinile unui medic care a mai fost în atenția opiniei publice și în trecut, Kadisha Muayabo, medic chirurg. Tânărul a ajuns, de la Mangalia mult prea târziu la Spitalul Județean Constanța, acolo unde și-a dat ultima suflare. În plin scandal, conducerea Spitalului Municipal Mangalia păstrează tăcerea. Managerul spitalului, dr. Alina Dan, aflată în concediu, zice că nu știe despre ce e vorba, iar dr. Untaru Paula Nicoleta, director medical, a evitat să intre în legătură cu noi. Am reușit în schimb să obținem primele declarații ale lui Kadisha Muayabo, medicul pensionar care s-a ocupat, sau nu s-a ocupat, de tânărul de 25 de ani. Acesta spune că nu se simte vinovat pentru decesul pacientului său și că a făcut tot posibilul pentru a-l trata.
Un tânăr de 25 de ani, din Mangalia, a murit din cauza unei peritonite operate mult prea târziu. După ce a așteptat 6 zile, în dureri crunte în Spitalul Municipal Mangalia, a fost transferat la Spitalul Județean din Constanța, unde și-a dat ultima suflare.
Destinul tragic al lui Iulian Grigore
Iulian Grigore s-a stins din viață la vârsta de doar 25 de ani, după ce ar fi suferit timp de zile în șir pe paturile Spitalului Municipal Mangalia.
Inițial Iulian s-a internat miercuri, înainte de Crăciun acuzând dureri de burtă. Acestuia i s-a pus un diagnostic urmând ca în ziua următoare, joi dimineață, să fie operat de apendicită, însă doctorul Kadisha a observat că aceasta avea un testicul umflat. Luând în considerare această complicație și greutatea tânărului, aceasta a amânat operația, urmând un tratament pentru inflamația apărută peste noapte. Iulian a fost transferat, după 3 zile în care a suferit dureri îngrozitoare, la Spitalul Județean Constanța unde medicii i-au efectuat o tomografie computerizată, ce nu putea fi efectuată la Mangalia, și operat. Intervenția a avut loc însă prea târziu, tânărul dându-și ultima suflare în acea zi.
CT nu i s-a făcut pentru că cei de la laborator erau în concediu
În lipsa unei cercetări minuțioase a cazului nu se poate decide un responsabil pentru moartea tânărului, dar cert este faptul că lipsa personalului, în acea perioadă, și dotarea insuficientă a centrului medical au contribuit la agravarea situației.Nici măcar un CT nu i s-a făcut, pentru că angajatele de la laborator erau în concediu. Toate?
Conducerea spitalului, în silenzio stampa
Am încercat să luăm legătura cu dr. Alina Dan, managerul Spitalului Municipal Mangalia, dar ne-a transmis, printr-un mesaj, că se află în concediu și că nu ar deține informații despre cazul tragic al tânărului Am încercat, apoi, să discutăm cu dr. Untaru Paula Nicoleta, directorul medical. Nici aceasta nu a putut fi contactată, dar i-am lăsat în schimb un număr al redacției în speranța că eventual vom obține un punct de vedere al conducerii. Nu a făcut-o, l-a băgat la înaintare pe dr. Liviu Mocanu, șeful Secției de Anatomie Patologică, care nu a avut nicio treabă cu acest caz.
Acesta ne-a declarat: „Nu comentez aspectul clinic al situației pentru că fiecare medic răspunde pentru ce face în timpul actului medical. Nefericitul caz s-a finalizat cu deces la Spitalul Județean Constanța, acolo s-a efectuat necropsia anatomo-patologică sau medico-legală, nu știm exact. În urma acesteia s-a stabilit cauza decesului și sigur se va stabili dacă există un malpraxis legat de proces, adică o practică medicală greșită. Cazul a plecat din Chirurgie. Domnul doctor Kadisha cunoaște cazul, a fost în paza dumnealui. Domnul doctor Kadisha este medicul curant. El va răspunde în cazul în care este un malpraxis.”
Primele declarații ale medicului din Mangalia ce se ocupa de cazul tânărului
Dr. Kadisha Muayabo, medicul chirurg ieșit la pensie, dar care are contract pentru patru ore cu Spitalul din Mangalia, ce s-a ocupat de cazul lui Iulian, ne-a oferit primele declarații, adăugând precizări la situația cunoscută de public.
„Copilul care a murit e cunoscut. Lucra la Fan Curier. Venea și la mine acasă, îmi mai aducea niște colete. El a fost de vreo 3 ori în Urgență și acolo i-au spus că are colită renală. Eu sunt medic pensionar. Dacă se ducea în Urgență, nu venea la mine! Eu nu mai sunt în Spital, dar în ziua în care copilul era acolo m-a chemat o asistentă. Pe la ora 1 jumătate-2, m-a chemat o asistentă și mi-a zis că „E cineva aici.”, și eu am întrebat-o „Dar medicul, care consultă în ambulator, nu e?”. A zis că nu. Și eu atunci m-am dus să-i pun mâna pe burtă, a zis asistenta că acest copil are colică renală. Așa mi-a zis. Și am întrebat de când este tratat pentru colică renală. A fost în Urgență de vreo două sau trei ori și avea tratamentul dat acasă. Și se simțea tot rău. În ziua aia coincident eu am trecut pe acolo și băiatul s-a prezentat. Am pus mână și am zis apendicita. L-am internat pe copil în spital și ca mâine să îl operăm. Nu automat, a trebuit să am analize, toate mai devreme. Dimineață, când trebuia să intre în sală, m-am uitat la el și am văzut că are un testicul umflat. Acum ce să fac? Atunci am continuat cu tratamentul, antibioticul și așa mai departe. Și a treia zi la fel. Era duminică atunci când am intrat. Copilul era intrat de miercuri și trebuia să-l opereze joi dimineață. Am văzut testiculul umflat și am zis că nu trebuie să se intre în așa ceva, să fie alte probleme acolo. Colegul meu care face ecografii zice că nu vede nimic în burtă. Atunci, duminică, am chemat ambulanța și l-am trimis la Constanța”., a declarat acesta.
„Nu poți să iei pe cineva de pe drum și să îl bagi în sala de operație. Copilul ăla era preponderal, avea 130 și ceva de kilograme. Nu e ceva de jucat. Eu trebuie să fac anestezie. La ora aia nu mai era cineva în spital. Nu mai erau anesteziștii să vadă. Am zis să-l operez a doua zi și a doua zi dimineață l-am văzut cu testicul umflat. Și-am mai amânat. Eu am trecut prin Urgență din întâmplare, el a fost în urgență de două sau trei ori, nu și-a făcut tratamentul în spital. Avea foaie fără observație în spital. I-am făcut analize, examene de urină”., continuă dr. Kadisha.
Întrebat cine poate fi considerat responsabil de acest caz nefericit, aceasta adaugă: „Nu pot spune că eu sunt responsabil pentru moartea copilului, eu am vrut să fac ceva bun. Era supraponderal, e greu de depistat. În fiecare zi eram la el, i-am făcut analize tot. L-am văzut joi, vineri și sâmbătă. Noi tratăm și testiculul care e umflat. Colegul meu urolog, care verifică pe toată lumea, era în concediu, dar cazul a rămas pentru că eu l-am internat. Când a ajuns la Constanța era testiculul umflat, dar acolo când i-au făcut CT (Tomografie Computerizată) au găsit ce au găsit acolo. Eu nu sunt Dumnezeu. Mai ales că v-am zis că era preponderal. Asta a fost tot! Mie îmi pare rău de copil. Medicamentul pe care-l lua, tratamentul de la el de acasă, masca boala, nu poți să știi ce e acolo.”
Ce spun cunoscuții tânărului
Iulian era bine-cunoscut în orașul său natal, lucrând ca și curier. Moartea sa a iscat un val de suferință și nemulțumire față de centrul medical, după tragicul accident mulți dintre apropiați postând mesaje de condoleanțe familiei.
"Grigore merita să trăiască. Rușine celor implicați direct în moartea lui iar efectul de boomerang să nu dureze prea mult. Pentru toți prietenii mei: dacă la spital nu vă bagă nimeni în seamă sau vă tratează execrabil, faceți cumva și ajungeți la o consultație privata care vă poate salva viața și costă maxim 250 de lei la un spital privat.", este mesajul postat de un utilizator al unei platforme de socializare.
"Îl cunosc, nu vreau să mă refer la trecut. Refuz sa accept faptul că nu mai este printre noi datorita unor nenorociți incompetenți și delăsători. După această faptă nu sunt de găsit cei de la conducere și doctorul ...logic .... Doctoreee ... în locul tău aș fugi din țară și mi-aș schimba numele că dacă se află cine ești nu mai ai viață în România. Cum să îl lași o săptămână cu dureri acute ??? Tu ai face asta copilului tău? Cum sa spui că este târziu pentru operație ? Ar trebui sa organizăm o strângere de fonduri pentru familie, vor avea nevoie de fonduri pentru avocați. Sincere condoleanțe....băiatul este victima sistemului sanitar "împuțit".", scrie un alt cunoscut al tânărului.
Unii angajați ai spitalului îl acuză pe Kadisha că nu l-ar fi tratat în mod corespunzător pe bolnav și ar fi manifestat o vădită lipsă de interes față de acest caz. Sursele noastre din interiorul spitalului ne-au informat că personalul medical, inclusiv asistentele, i-au atras atenția doctorului Kadisha, urgentându-l să-l opereze pe tânăr. Acesta ar fi răspuns însă că băiatul era atât de gras încât ar fi rezistat chiar și cu apendicul spart.
Până la efectuarea unei anchete însă, nu se poate identifica dacă aceasta este responsabil de decesul prematur al tânărului.
Precizăm că în 2009, medicul a mai ajuns în atenția opiniei publice , după ce o copila din Mangalia, care a intrat în comă profundă după ce a fost supusă unei operații de extirpare a apendicelui, a murit.Inițial, a fost dusă la Spitalul din Mangalia, iar medicul Kadisha Muayabo a vrut să o opereze, dar nu a putut, așa că a trimis-o la Constanța
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News