REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.1° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
27.1° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Manager de spital: Medicii români care pleacă în străinătate să fie obligați să achite școlarizarea din țară

Manager de spital: Medicii români care pleacă în străinătate să fie obligați să achite școlarizarea din țară

A.F. 24 iulie 2023 | 00:00 487

Managerul Spitalului „Sfântul Sava” din Pantelimon, Alina Ion, consideră că medicii români care vor să profeseze în străinătate ar trebui să primească certificatul doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului.

Manager de spital: Medicii romani care pleaca in strainatate sa fie obligati sa achite scolarizarea din taraAlina Ion

„Sute de milioane de euro cheltuiește statul român cu școlarizarea medicilor. Dacă în 1990, în România profesau în jur de 39.000 de medici, în ultimii zece ani, țara noastră a pierdut 40.000 de medici, care au ales să plece în străinătate, după ce și-au încheiat studiile de specialitate. Susțin întrutotul libertatea, deci și libertatea de mișcare a medicilor. Însă, la fel de ferm, susțin și că românii merită să fie tratați bine, în conformitate cu eforturile financiare pe care le fac pentru a pregăti specialiști”, a scris managerul, sâmbătă, pe contul său de Facebook.

„Studiile de specialitate în medicină comportă cheltuieli mari din partea statului, în primul rând cu salariile pe care le plătește lunar medicilor rezidenți. În fiecare lună, medicii rezidenți primesc între 6.000 și 9.000 – 10.000 lei. Deci, primesc salarii atât de mari, în timp ce se pregătesc, în timp ce nu au responsabilitate pentru viața bolnavilor, în timp ce învață meserie de la medicii specialiști. Nu învață gratis, ca în facultate. Primesc bani pentru că se pregătesc să devină medici primari, specialiști. Acești bani nu pică din cer, ci vin de la fiecare dintre noi, prin contribuții deloc puține plătite statului. Consider că ar fi normal ca acești tineri medici să dea ceva înapoi statului care i-a susținut și, indirect, fiecărui pacient în parte”, a continuat aceasta.

Alina Ion consideră că libertatea de mișcare nu poate fi îngrădită, dar datoria pe care o au medicii față de țara lor, trebuie plătită.

„Principiul este cât se poate de simplu: orice medic care s-a specializat pe banii statului român, dar care nu dorește să profeseze în România, să aibă două variante: 1. să profeseze în România, după terminarea studiilor, o perioadă minimă egală cu durata rezidențiatului, a specializării pe care a efectuat-o pe bani publici; 2. să primească certificatul de bune practici în vederea practicării profesiei de medic în afara țării doar după ce achită statului român cheltuielile cu școlarizarea pe durata rezidențiatului”, propune managerul.

„Altfel, înseamnă că noi, țara aflată pe penultimul loc din Uniunea Europeană, din punct de vedere al nivelului de trai, susținem cu bani grei specialiștii în medicină din cele mai bogate țări ale lumii. 40.000 de medici români profesează astăzi în cele mai dezvoltate state, precum Germania, Franța, Belgia, Marea Britanie, și nu este deloc corect”, a conchis aceasta, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tu ai facultate la particulara? Sau nu ai deloc si esti invidios? Nu ai de ce sa fii. Nu se face scoala. Se spala bani.
2
0
Hai sa ne bagam in seama? Ce sa platesti? Facultatea se plateste prostule, nu re mai baga in seama. Sunt 10 locuri la fara plata si aia sunt olimpici! Prostule. Stai jos, 4!
5
1
Corect ! valabil la toti absolventii de studii la stat, vrei sa pleci, nicio problema, achita tot, la zi si esti liber !!! BRAVOO !
2
5
De facultate nu spui ca a scazut nivelul dramatic si se invata lucruri invechite. ca sunt profesori pusi tot politic, depasiti si p****i, care atunci cand erau studenti erau repetenti si abia au terminat. Ca se fixeaza examenul la ora 9 dimineata si intri abia la ora 5 dupa-amiaza. De astea nu scrii? Nu scrii ca examenele se iau cu spaga? Nimeni nu spune sa nu intoarca societatii ceva din ce se cheltuie cu ei, dar nu asa cum pui tu problema. Tu pui problema simplist la o problema complicata. Si stii de ce? Pentru ca esti p*****a!
4
1
PE BUNE? TE AUZI CE VORBESTI? CAND NOI NE AM PLATIT TAXELE ANUALE SI TOATA APARATURA NECESARA TU NE CERI SA PLATIM TAXELE? CARE TAXE???
4
1
Daca existau tot ce am scris mai jos: conditii decente, aparatura noua, corectitudine, avansari pe merit si nu pe pile, respect pentru medic si meserie, nu mai pleca nimeni idioato! Masurile trebuiau sa ii faca sa isi doreasca sa profeseze in tara si sa fie o concurenta loiala intre spitale pentru a atrage cei mai buni medici, nu sa ii tii cu forta. Ca asta inseamna ca isi baga p**a pana trece timpul ala care zici tu ai apoi tot pleaca! Ca doar nu o sa stea in spilatele infecte si depasite conduse de proaste ca tine! O sa ma inscriu la AUR si daca ma primesc si o sa fiu si votat, va pun eu cu botul pe labe, pe voi astia care ati distrus tot timp de 33 de ani! Se strange latul si beliti p**a. La munca cinsita nu la vrajeala si declaratii nesolicitate de nimeni! Pune osul la treaba, lasa parerile proaste ca suntem satui de ele.
5
1
Pai bagami-as p**a in creierul tau de gaina prosta si pusa in fucntie pe criterii politice. Javra dracu, esti cumva ministrul economiei? Bai nenorocito, am fost la urgenta acum doua zile, du-te dracu tu si tot neamul tau! Va bateti jos de pacienti si aia care aleg sa plece afara ca nu au loc de repetentii ca tine sa plateasca? aia pleaca ca vor conditii de munca decente, aparate la nivelui anului 2023, salariu decent ca sa nu fie nevoiti sa ia spaga! de asta pleaca fa retardato. Sper sa citestit cometariul meu si sa iti dai seama ca nu meriti postul ocupat! jigodie ordinara, trebuia sa zici ca nu s-a construit nici un spital nou de la revolutie de javrele care te-au pus in fucntie, ca stau echipamente de milioane de euro in beciuri si nu are cine sa le foloseasca ca aia destepti pleaca ca nu au lc de imbecilii ca tine pusi politic in toate functiile! Muriti-ar crierul ala sec, de zdreanta ordinara care esti!
5
1
Deja le au achitat prin șpăgile date.
6
1
Sunt de acord cu doamna Alina cu o excepție. Numai studenții fără taxe și sunt întreținuți de stat, dacă pleacă din țară să plătească toată școlarizarea. Așa e normal. Iar pentru individul „PT TANTI” îl informez că dacă doresc condiții ca afară în spitale, atunci să facă studiile tot afară. Capisci ?
2
5
A gandit ca un manager la fabrica de ciment. Medicii ca sa ajunga asa,au invatat de au rupt,facultatea fiind una dintre cele unde nu tine cu copiatul. Da,statul da ceva bani facultatilor,insa daca se vrea recuperarea lor,se poate face contract prin care medicii sa achite in rate banii in timpul prestarii activitatii in tari prietenoase cu oamenii cinstiti si muncitori,unde pleaca si cei fara studii superioare,pentru salarii mai mari decat ale medicilor de aici. A tine pe cineva cu forta ca in timpul iobagiei este produsul unui cap patrat,nu gandire de manager corect educat.
5
1
Intai sa le oferiti conditiile de munca din spitalele UE si apoi puteti sa aveti pretentii!
7
1

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768