Mandatele șefilor de la Canalele Navigabile se prelungesc din cinci în cinci luni!
Mandatele șefilor de la Canalele Navigabile se prelungesc din cinci în cinci luni!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCompania Naţională Administraţia Porturilor Maritime (CN ACN) SA Constanţa este una dintre companiile de stat condusă de aceiași oameni de ani de zile... provizorii. Fie că au experiență în domeniu sau nu, scaunele administratorilor nu s-au răcit în ultimii ani, cu excepția fostului director Daniel Georgescu care a fost înlocuit cu Florin Goidea și a altor câțiva traseiști, obișnuiți să ocupe funcții prin Consiliile de Administrație din companiile statului. Pe 12 decembrie, urmează să le expire mandatele tuturor membrilor....pentru a nu știm câta oară. Pentru că, teoretic, sunt împuternici să ocupe funcțiile pentru 5 luni, însă aceste luni s-au transformat, în cazul unora dintre ei, în ani. Și, pentru că tot vin alegerile... pe 24 noiembrie, primul tur al prezidențialelor, pe 1 decembrie alegerile parlamentare iar pe 8 decembrie al doilea tur al alegerilor prezidențiale, acționarii Canalelor Navigabile au decis să prelungească, din nou, mandatele șefilor. Ședința în care se vor vota prelungirile va avea loc... pe 25 noiembrie, adică a doua zi după alegerile prezidențiale.
Politizarea instituțiilor statului este povara pe care România o cară în spate de zeci de ani. Pe principiul „vin ai noștri, pleacă ai voștri”, fiecare guvernare a avut grijă să-și numească proprii oameni în conducerea companiilor de stat. Posturile sunt râvnite dintr-un singur motiv: muncă puțină, spre deloc, și bani mulți, foarte mulți. Deși un Consiliu de Administrație poate funcționa, potrivit legii, cu trei membri, schema este încărcată la maximum în majoritatea companiilor.
Peste 12.000 de lei, remunerația membrilor CA al Canalelor Navigabile
Există CA-uri care au și câte șase membri care, teoretic, trebuie să participe o dată pe lună la ședințe și... cam atât, iar remunerația este mai mult decât generoasă. La Canalele Navigabile, de exemplu, administratorii, șase la număr, câștigă pe lună un salariu brut de 12.212 lei.
Fac parte din categoria oamenilor bine înfipți în Consiliul de Administrație, unde colcăie de interese și jocuri de culise, și Georgeta Bumbac, director pe la Ministerul Sănătății dar și Laurențiu Voicu.
Laurențiu Voicu, veșnicul administrator al ACN
Laurențiu Voicu, de profesie jurist, este unul dintre cei mai apropiați oameni ai fostului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, om cu ștate vechi în Ministerul Transporturilor. Între 2006 și 2014, a ocupat mai multe posturi în această instituție.
Între 2014 și 2016, a fost consilierul personal al președintelui Autorității pentru Administrarea Activelor Statului. Începând din 2016, a ocupat funcția de director al Direcției de Comunicare, Relația cu Patronatele, Sindicatele și Organizațiile Neguvernamentale din Ministerului Transporturilor. A fost prezent, de-a lungul timpului, în CA al TAROM sau Administrația Fluvială Dunărea de Jos ori Societatea Telecomunicații CFR. Poziții care îi aduc un venit cumulat modic (pentru nivelul său) de 200.000 de lei pe an.
Voicu este soțul Cătălinei Porumbel, prezentatoare TV, veterana postului Antena 3. Porumbel a început de jos, la Realitatea TV, ca și reporter.
Cine sunt ceilalți „preafericiți“ de la ACN!
Alături de Bumbac și Voicu, completează tabloul „preafericiților“ de la ACN Constantin Gabriel Bunduc, Voicu Cheța, Petrică Lucian Rusu, Mara - Cristina Togănel. Mara Cristina Togănel este fostul prefect de Mureș, numit în noiembrie 2020, anterior ocupând mai multe funcții: vicepreședinte al PNL Mureș, președinte al OFL Mureș, totodată cea de consilier județean din partea PNL.
De profesie economist, ascensiunea în politică a Marei Togănel coincide cu momentul în care a devenit șefa de cabinet a fostului președinte CJ Mureș, Ciprian Dobre.
Și-a dat demisia din funcția de prefect, în scandalul azilelor
În august 2023, și-a dat demisia din funcția de prefect, în urma descoperirilor din azilul din Bărdești, ocupând, apoi, postul de director cabinet prefect. „Este indiscutabil că situația de la azilul din Bărdești este una inumană, tragică, pe care o condamn cu toată fermitatea, drept pentru care susțin că cei vinovați trebuie să plătească. Având în vedere contextul generat de aceste întâmplări cumplite, am luat decizia de a-mi depune mandatul de prefect al județului Mureș“, a transmis aceasta pe Facebook.
Angajatul lui Oancea, de la Tinmar Energy SA, numit și el în conducerea ACN
A mai ajuns la conducerea Canalelor Navigabile și Petrică Rusu, secretarul general adjunct al Guvernului României, ocupând funcția din noiembrie 2022. Numirea în Guvern venea la doi ani de când tânărul din Paşcani luase o ţeapă monumentală de la PNL, promiţându-i-se loc eligibil pe lista de la alegerile parlamentare, dar fiind lăsat pe dinafară.
Din 2010 până în 2022, când a ajuns la Guvern, a fost director regional la compania afaceristului Augustin Oanea, Tinmar Energy SA.
Mandatele vor fi prelungite, înainte de alegeri, cu 2 luni
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News