REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.3° Constanța Joi, 17 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6885
8.3° Constanța Joi, 17 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6885
 

Marea Britanie vrea să trimită în România cei mai periculoși migranți, reținuți pe o insulă secretă

Marea Britanie vrea să trimită în România cei mai periculoși migranți, reținuți pe o insulă secretă

Mariana MURAT 17 octombrie 2024 | 00:00 462

Zeci de migranți tamili, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, ar putea fi relocați temporar în România, într-un centru administrat de ONU, dacă vor accepta oferta autorităților britanice, scrie BBC. După șase luni, tamilii ar putea fi mutați în Regatul Unit. Mai mult decât atât, migranților din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge în Sri Lanka, unde oamenii spun că se confruntă cu persecuții. În 2021, zeci de tamili au devenit primele persoane care au cerut azil pe insula Diego Garcia, din Oceanul Indian, după ce barca lor a avut probleme. Jurisdicția asupra insulei a fost cedată recent de către Regatul Unit către Maurițius.

Marea Britanie vrea sa trimita in Romania cei mai periculosi migranti, retinuti pe o insula secretaMarea Britanie vrea să trimită în România zeci de migranți reținuți pe o insulă secretă

Statutul neobișnuit al acestui teritoriu din Oceanul Indian a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic afirmând că aducerea lor în Marea Britanie risca să creeze o „rută de migrație pe ușa din dos”.

În 2021, zeci de tamili au devenit primele persoane care au cerut azil pe Diego Garcia după ce barca lor a avut probleme. Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic afirmând că aducerea lor în Marea Britanie risca să creeze o „rută de migrație pe ușa din dos”. Oferta ca migranții să vină în România a fost făcută după ce Regatul Unit a anunțat că predă Mauritius suveranitatea teritoriului britanic din Oceanul Indian (Biot), care include Diego Garcia. Baza militară, însă, va rămâne pe insulă.

BBC a obținut luna trecută un acces fără precedent la Diego Garcia pentru a asista la o audiere în instanță cu privire la reținerea ilegală a grupului într-o mică tabără împrejmuită, care este păzită de compania privată de securitate G4S. O hotărâre în acest caz este așteptată în curând. Guvernul britanic a susținut că convenția privind refugiații nu este în vigoare la Biot deoarece aceasta este „distinctă din punct de vedere constituțional” de Regatul Unit, deși este administrată de Ministerul de Externe din Londra.

În schimb, administrația Biot a stabilit un proces separat pentru a determina dacă tamili ar putea fi returnați în Sri Lanka sau dacă li s-ar acorda protecție internațională - care, potrivit ONU, este similară statutului de refugiat.

Marea Britanie vrea sa trimita in Romania cei mai periculosi migranti, retinuti pe o insula secretaTamili- cea mai sângeroasă organizaţie teroristă din lume

Tigrii Tamili Eelam din Sri Lanka, este cea mai periculoasă organizaţie teroristă din întreaga lume prin numărul de victime făcute. Mai mult decât atât, membrii organizaţiilor teroriste musulmane din Orientul Mijlociu şi Apropiat, au inventat centura cu explozibili şi a folosit în premieră mondială atentatori sinucigaşi. Tot ei sunt primii care au folosit femei în atentate teroriste, precum şi formarea de batalioane cu copii în rol de soldaţi.

Vorbind cu migranții din tabără marți dimineață, comisarul interimar al Biot, Nishi Dholakia, a declarat că guvernul britanic a luat în considerare cererea anterioară a administrației Biot, dar a decis în schimb să „facă oferte diferite pentru persoane diferite”. „Unii oameni vor primi oferte de a merge într-o altă țară sigură, iar alții vor primi o ofertă de întoarcere voluntară. Vreau să vă asigur că acest anunț nu înseamnă că cineva va părăsi insula imediat. Veți avea cu toții timp să analizați oferta și pașii următori”, a adăugat comisarul interimar al Biot.

Marea Britanie vrea sa trimita in Romania cei mai periculosi migranti, retinuti pe o insula secretaMarea Britanie vrea să trimită în România zeci de migranți reținuți pe o insulă secretă

„Migranților, atât de pe insulă, cât și din Rwanda - ale căror cereri de protecție internațională au fost aprobate, precum și familiilor din tabără cu copii, li se va oferi transferul într-un „centru sigur” administrat de Națiunile Unite în România, în timp ce guvernul britanic continuă să caute o „soluție durabilă” - au declarat migranții pentru BBC. Li s-a spus că vor rămâne în centrul din România timp de până la șase luni. Un bărbat, aflat în prezent în Rwanda, căruia i s-a oferit mutarea în România a descris-o ca fiind „o ușurare foarte mare”. Un alt migrant aflat acolo a spus că a fost „cea mai fericită zi din ultimii trei ani”.

MAI dezminte orice fel de zvon legat de mutarea migranților

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, Marea Britanie încearcă să mute în România, într-un centru ONU, migranții reținuți pe o insulă secretă, Biroul Informare și Relații Publice, din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări este abilitat să comunice următoarele: Referitor la acest caz, până la această oră, la nivelul instituției noastre, nu s-a primit nicio solicitare privind acordarea permisiunii de intrare în România a acestora.

Marea Britanie vrea sa trimita in Romania cei mai periculosi migranti, retinuti pe o insula secretaMAI- România

Precizăm că, în afara celor 6 centre regionale, în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări funcționează Centrul de Tranzit în Regim de Urgență de la Timișoara (CTU), devenit operațional odată cu intrarea în vigoare a Acordului dintre Guvernul României, Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) privind evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională și relocarea ulterioară a acestora, semnat la București, la data de 21 noiembrie 2008, ratificat prin Legea nr. 291/2008 (Acordul tripartit), și este considerat un instrument major al politicii de protecție internațională.

Prin CTU Timișoara se realizează evacuarea temporară în România a unor persoane aflate în nevoie urgentă de protecție internațională și relocarea ulterioară a acestora, pentru o perioadă de maximum 6 luni.

Marea Britanie vrea sa trimita in Romania cei mai periculosi migranti, retinuti pe o insula secretaCentru pentru refugiaţi din Timişoara

CTU este prima instituție de acest tip din lume și un model de bune practici, fiind un instrument important al politicii de protecție internațională. În cadrul procedurii de relocare, IGI solicită verificări din partea structurilor cu atribuții pe linia securității naționale, iar ulterior se comunică răspunsul către UNHCR, cu privire la persoanele acceptate.

De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5436 de persoane, dintre care 5029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU. De la intrarea în vigoare a Acordului Tripartit, UNHCR a solicitat accesul pe teritoriul României pentru 5436 de persoane, dintre care 5029 au primit acordul pentru a fi evacuate în CTU.

Toate cheltuielile ocazionate de șederea pe teritoriul României a refugiaților din CTU sunt suportate de către UNHCR”, a transmis MAI.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445