REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
23.4° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Marele „tun“ pregătit de industria farmaceutică în România. Mize de sute de milioane de euro

Marele „tun“ pregătit de industria farmaceutică în România. Mize de sute de milioane de euro

A.F. 29 iunie 2024 | 00:00 124

Industria farmaceutică din România pune la cale un „tun” de sute de milioane de euro! Totul pleacă de la planul privind dezvoltarea studiilor clinice (orice investigație care testează o intervenție terapeutică, medicamentoasă sau non-medicamentoasă, într-o populație de pacienți cu o problemă clinică, pentru a descoperi sau confirma efecte clinice și farmacologice) în domeniul medicamentelor de uz uman, plan pe care industria îl discută în aceste zile și care se află sub formă de draft privind cadrul strategic pentru dezvoltarea studiilor clinice din România.

Marele „tun“ pregatit de industria farmaceutica in Romania. Mize de sute de milioane de euro

Surse avizate din domeniul farmaceutic și medical au explicat pentru autorul acestui articol faptul că industria farmaceutică încearcă prin acest plan să-și sporească veniturile, asta dacă planul o să fie în cele din urmă implementat.

Din păcate, România stă foarte prost în privința studiilor clinice, fiind la coada clasamentului în UE. Avem un număr de 12 studii clinice la milionul de locuitori, fiind astfel pe ultimul loc în uniune.

Orice medicament pentru a putea să fie introdus pe piață trebuie însă să treacă etapa studiilor clinice, de aici și interesul industriei farmaceutice pentru subvenționare de la stat.

La 45-50 de milioane de euro este estimată piața studiilor clinice din România în anul 2022, cu o contribuție de peste 12 milioane de euro / an la buget. Triplarea numărului de studii clinice până în 2026 – așa cum se propune în draftul amintit – ar aduce o „explozie” pe piața din România, iar sectorul ar putea să ajungă la aproximativ 150 de milioane de euro anual, potrivit estimărilor făcute de cei din domeniu.

E foarte important de știut că studiile clinice nu beneficiează de niciun fel de finanțare sau deducere fiscală în România, iar în acest fel industria are câteva propuneri, conform surselor noastre, care au văzut draftul aflat în discuție între experți.

Ce se vrea și a fost propus în draftul amintit?

  • Finanțarea studiilor de cercetare și compensarea lor prin formarea unui fond public în acest domeniu;
  • Deducerea costurilor cu transportul, cazarea, masa pentru pacient / anumite analize;
  • Încadrarea activităților de cercetare clinică în aria serviciilor medicale (în acest fel se exonerează studiile clinice de la plata TVA);
  • Deduceri fiscale pentru companiile faramaceutice care sponsorizează studiile clinice (posibilitatea de a deduce cheltuielile cu investițiile în desfășurarea studiilor clinice din taxa de clawback; bine de știut: taxa de clawback impune producătorilor de medicamente – nu distribuitorilor și nici farmaciilor – să returneze statului român o parte din profitul realizat în urma vânzărilor de medicamente compensate care depășesc suma alocată acestora de la Fondul Național de Asigurări);
  • Schimbarea legislației în vigoare pentru deducerea cheltuielilor cu medicamentele folosite în cercetarea clinică din taxa de clawback.

„Miza e la firmele de medicamente. Până e în studiu, el nu se numește medicament, ci substanță experiemntală. Fac și niște confuzii voite. Acelea nu pot să suplimeacă nevoia de medicamente. Poate să fie o chestiune în plus, dar nu pot să înlocuiască.

Totul este făcut însă cu concursul unor oameni din mediul universitar medical”, au mai explicat surse din domeniu.

Rămâne de urmărit dacă actuala formă a draftului o să devină un document asumat de sepecialiștii din domeniu și de Guvern, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436