REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
30.2° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Mariana Gâju continuă divergențele pe tema noului cimitir cu locuitorii din Cumpăna

Mariana Gâju continuă divergențele pe tema noului cimitir cu locuitorii din Cumpăna

Ana Maria Lipan 20 decembrie 2022 | 00:00 2336

Mariana Gâju, primărița din Cumpăna, nu vrea să renunțe la proiectul care i-a adus antipatia locuitorilor. Este vorba despre cimitirul pe care vrea să-l construiască lângă case. Recent, primăria Cumpăna a formulat recurs, după ce magistrații au decis anularea hotărârii de Consiliu Local, din 2014, privind construcția cimitirului, dar și a autorizațiilor de construire.

Mariana Gaju continua divergentele pe tema noului cimitir cu locuitorii din Cumpana Mariana Gâju

Mariana Gâju continuă să spere la construirea cimitirului, subiect ce a cauzat, în trecut, un întreg scandal. În decembrie a.c. primărița din Cumpăna a făcut recurs la hotărârea ce dispune suspendarea autorizației de construire, obținută de locuitorii deranjați, ce s-au unit pentru a împiedica realizarea proiectului.

În 2020 locuitorii din Cumpăna, afectați de construirea noului cimitir din localitate, s-au unit și au demarat procedurile în vederea blocării proiectului primăriței Mariana Gâju, bucurându-se de succes. În iunie a.c., magistrații au dispus anularea HCL 125/30.10.2014 a Consiliului Local Cumpăna, autorizațiile de construire nr.430/14.11.2019 și nr.120/13.04.2020, precum și certificatele de urbanism nr.555/21.10.2019 și nr.178/23.10.2020, emise de Primarul comunei Cumpăna.

Pe 15 decembrie, Primăria Cumpăna a formulat apel. Încă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Oamenii au fost nemulțumiți de faptul că un cimitir este amplasat la o aruncătură de băț de locuințele lor, nerespectând, potrivit acestora, legea aflată în vigoare. De cealaltă parte, primarul a afirmat că locația noului cimitir a fost decisă cu câțiva ani în urmă, când era în vigoare o altă legislație și că, ulterior au fost construite locuințele în zona cimitirului și legislația a fost schimbată. La rândul său, unul dintre vecinii care are casa în imediata apropiere a terenului vizat pentru construirea cimitirului, preciza, la momentul izbucnirii scandalului. „Precizez că suprafața respectivă de teren nu poate fi considerată cimitir atâta vreme cât nu a fost emisă o autorizație de construire cimitir în condițiile art. 7 din Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare. Între proprietatea mea, cu destinația de locuință, dar și a unui număr de alte construcții cu destinația de asemenea de locuințe și acest așezământ este o distanță de doar câțiva metri (între casa mea și gardul așezământului sunt 5 ml). Respectiva zonă nu poate fi considerată cimitir și față de lipsa oricărei avizări privind sănătatea publică sau de protecție a mediului, știut fiind că o astfel de destinație presupune un risc pentru sănătatea publică”.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Glumesti? Romania este o tara ortodoxa. Peste 90% din populatie e ortodoxa. Nu practica "ortodocsii aia de la oras" incinerarea in urma unor astfel de "probleme", iar tu ceri asta "la sat" (european), in Cumpana? "Ortodoxia" si "incinerarea" "nu se leaga". Nici macar in razboiul inceput de catre satanistii rusi in Ucraina, nu se practica incinerarea. Adica, au incineratorare mobile, pentru a ascunde anumite crime de razboi, dar nu pe toate, iar in cele mai multe cazuri sunt ingropati "inamicii si civilii" in gropi comune... Sau soldatii fac tot posibilul pentru a recupera si ingropa in mod ortodox decedatii. Am prezentat aceasta situatie pentru a intelege faptul ca incinerarea nu este solutie in general in randul ortodocsilor si reprezinta o BLASFEMIE pentru mai multe religii, cu atat mai putin in "problema de fata". Daca sunteti atei sau aveti alta religie, treaba voastra. Solutia in cazul de fata este "incercuirea cimitirelor cu parcuri verzi". Se poate renunta definitiv la construirea acestui cimitir si gasirea unei locatii mai bune, probabil putin mai in NORD-ul locatiei actuale in care sa fie pastrada o distanta decenta intre cimitir si viitoarele locuinte. Iar cu banii pe care ii vor lua pe acest teren unde se dorea construirea cimitirului, sa fie vandut de catre primarie pentru construirea unor locuinte. Si cred ca ar obtine destui bani pentru achizitionarea unui nou teren extravilan in NORD pe care sa-l transforme in VIITORUL CIMITIR. Daca mergeti 300 metri mai la nord de actuala locatie, veti vedea ca incep TERENURI EXTRAVILANE. Daca vrea cu adevarat sa rezolve aceasta problema, primaria poate muta proiectul cimitirului astfel. Daca nu o face, probabil ca exista alte interese "personale" la mijloc. Iar daca nici asa nu rezolva, pot reduce dimensiunea cimitirului si marirea distantei pana la locuintele din vecinatate, precum ar argumentat. Dar costurile ar fi mai mari si "locurile" mai putine. Mutarea "proiectului cu cel putin 300 de metri mai la nord, prin achizitionarea altui teren extravilan pe care sa-l treaca in intravilan, pare rezolvarea cea mai buna. Daca continua sa se traga de sireturi Gaju cu vecinii, se termina si mandatul si scapa de o grija... Iar dupa cum bine stiu ca BISERICA ORTODOXA ROMANA, BOR, colcaie de penali si corupti pe care i-a ridicat in functie prin oferirea de spagi pe bancile de teologie din Dobrogea catre coruptul putinist Teodosie "M.a.c.h.e" Petrescu (turnatorul si colaboratorul securitatii ceausiste), atunci ma consider in masura sa pun sub semnul intrebarii "interesele ascunse" din spatele INCAPATANARII primariei de a construi un cimitir aici, "la ferestra vecinilor".
7
0
este incinerarea!
0
7
Observ ca doar 4-5, maxim 10 vecini de pe strada Spicului ar fi afectati de catre acest "viitor cimitir". Mai precis, pe partea de VEST a "proiectului". Dar le inteleg nemultumirea. Solutia cred ca ar fi reducerea dimensiunii viitorului cimitir, respectiv pastrarea unei distante dintre cimitir si locuintele de pe str. Spicului. Consider ca ar putea fi rezolvata aceasta problema prin construirea a unei capele ortodoxe pe toata lungimea strazii care sa "mascheze" vizual COMPLET acest cimitir, dar si sa mareasca distanta pana la locuintele celor care au reclamat. De asemenea garduri laterale inalte. Eventual se poate schimba, adica intrarea in viitorul cimitir pe partea din EST, de pe strada Zootehniei, iar in "fundul cimitirului", respectiv zona "gardului cimitirului din zona strazii Spicului sa fie pastrata o distanta de cel putin 15 metri lungime de la strada in care se pot planta copaci si zona verde, sau construita o capela ortodoxa incusta, 5-10 metri si pe o lungime de 80 de metri pentru a "masca" intreg cimitirul de pe strada Spicului. (costuri cam mari... dar poate fi zidit doar un gard "in spirit ortodox" care sa fie pictat ORTODOX sau pur si simplu cu "modele ornamentale ortodoxe" placute vizual, iar intre strada Spicului si acest "GARD ORTODOX" inalt (asemanator unei capele ortodoxe) sa fie pastrata o distanta de 10-15 metri (neingradita, accesibila publicului) in care pot fi puse niste bancute (asemeni unui parculet) care sa "impace" ambele parti si sa "indulceasca" putin conflictul prin marirea distantei dintre locuinte si noul cimitir. Si rezolvati astfel problema. Sper ca nu exista aceeasi problema si pe strada Zootehniei. Iar pe viitor, cimitirele ar fi bine sa fie gandite cu parculet de jur imprejur. Problema asta cu cimitirele in apropierea locuintelor nu exista doar in Cumpana sau Romania. Exista peste tot. Este o problema des intalnita la nivel global. Nu este corect nici sa aberezi precum ala de mai jos ca "cimitirul trebuie contruit la 5-6 km departare de zona locuintelor". Dar nici prea aproape nu este corect. Vecinii au dreptate sa fie nemultumiti. Am argumentat care este parerea mea si care ar fi solutia... Daca o tineti "pe a voastra" cu: "DE TOT" sau "DELOC" sau "ba pe a ma-tii", nu are nimeni de castigat. Nu poti fi atat de ipocrit incat sa "ceri in instanta" si sa construiesti cimitirul la 2-3 metri de casele oamenilor. Dar nici "la 5-6 km departare". Fiti oameni! Ganditi ca niste oameni, nu animale!
8
0
Am scris "Basarabia", in loc de Murfaltar (Basarabi). Hahaha! "Greseala de tipar"... mii de scuze! Sau "Valul" in loc de "Valu". Graba strica treaga, greseli de tipar, nimic "intentionat"! Dar ma amuz copios pe seama idiotilor care se ridica prea mult cu pretentii desi nu controleaza nici macar "abecedarul" bunului simt, al celor 7 ani de acasa, ce sa mai discutam despre studii inferioare, medii, caci este irelevant. Un om pr0st "se vede" dupa primele cuvinte scoase "pe gura". Un om care nu stapaneste nici macar limba romana, gramatica, nu poate intelege CORECT realitatea, caci are anumite "greutati" in gandire. Nu poti gandi corect, atat timp cat nu controlezi macar o limba. Esti ca o casa fara temelie sau un computer fara sistem de operare. La primul "obstacol" s-a dus naibi toata "logica" sau "realitatea ta"/ bula in care te afli, universul tau e dat peste cap. Oamenii astia au drept de vot, din pacate. Si nu este corect ca astia multi si pr0sti sa ne decida viitorul. Imagineaza-ti cum ar fi sa iasa "taranii cu furcile" si sa ceara "fara cimitire in Cumpana!" Hahahha! Pai ce faceti, baieti? Ii dati la "reciclat"? Ii ridica masina de gunoi, saptamanal? Ii aruncati in Canalul Dunare Marea Neagra? Hai! Ca guvizii abia ii asteapta. Hahhaha! Of, Doamne! Of, Doamne! Puneti, ba, burta pe carte! Ca va joaca "politicienii" astia pe degete cum vor ei. Toata treaba asta cu cimitirul este "unelita" de catre opozantii lu' Gaju. De acord! Si eu sunt ANTI-PSD si anti-GAJU si tot. Dar ca un postac sa vina si sa declare ca vrea cimitire la 5-6 km departare de oricare locuinta e "noapte mintii", jur! Hahhaha! Singura solutie este construirea cimitirelor in interiorul comunei Cumpana, dar cu PARC de jur imprejur, astfel incat sa nu mai provoace disconfort locuitorilor. Astfel, faceti unul mic aici pe acest teren si incercuiti-l cu zona verde, libera, parculet si mai faceti in alta zona altul mai mare, dar incojurat de PARC. Caci alta solutie pentru a face PACE intre cele doua dobitoace, nu cred ca exista. Hahaha! Zona comunei Cumpana se termina cam pe la Movila, iar in nord mai are doar foarte putin pana la autostrada. In sud are canalul, iar in sud-est apartine de lazu. In partea de Vest erau "gunoaiele" in trecut, nu prea vad in viitor varianta construirii unui cimitir acolo, pentru ca probabil ca e plin de gunoi ingropat, ar ramane doar varianta "pe camp" in nord-vestul comunei Cumpana. Deci, pana la urma trebuie sa intelegeti ca Gaju s-a gandit bine cu construirea lui aici. Nu va convine? Puneti-va casa la vanzare la SUPRA-PRET, sa o cumpere primaria din banii ei si sa o transforme in zona de interes public sau PARC aceasta zona unde se afla locuintele voastre "deranjate de cimitir". Apoi va cumparati voi "VILE" prin zone mai bune din Cumpana sau prin apropiere si ati rezolvat. A, nici asa nu vreti? Cum e mai mare deranjul? Cu cimitir langa voi sau in "VILA LUXOASA" in alta parte? Nu, pai voi vreti sa va opuneti celor peste 15.000 de locuitori care vor cimitirul aici si sa renunte toti la construire, doar pentru "buna starea" a doar 2-3 vecini ai acestui nou cimitr. Bravo, ba! Democratie...
7
0
Nu vreti, ba, o groapa comuna pentru toata Dobrogea? Si asa mortii "pute". Hahhahaha! Simplu si eficient, cu buldozer de la primarie sau tractorul lui Dorel, ii impingem pe morti ca spartanii, in groapa comuna si gata, problema rezolvata. Ce atata deranj. Voi stiti cate case si vile sau blocuri se pot construi pe locurile in care avem cimitire in toata Dobrogea? Pai, ce atata risipa? Frate, frate, dar branza e pe bani. Hahahaha! Mortii la groapa comuna sau in crematoriu! Banii mai presus de toate! Confortul! Luxul, vilele, cartierele rezidentiale, maneaua data la maxim, mirosul de gratar si aia e. Ce atatia morti si lacrimi de crocodil! FOC! Crematoriu! Groapa comuna ca gunoaiele. Oricum "e morti", "nu stie ei ce se intampla, nu ii doare". Hahhahahahahahahaha! Pr0sti! Sunteti foarte pr0sti si din ce in ce mai multi, din pacate... Hahhahaha!
7
1
Uite! Masurat asa "de-a dreptul" de la Primaria Cumpana pana la cimitirul din Valu lui Traian = 8.9 km. De la Primari din Cumpana pana la cimitirul "Viile Noi" din Constanta = 5.3 km. Iar de la Primaria din Cumpana pana la cimitirul din Lazu = 3.4 km. Bravo, ba! Gata, am rezolvat! Astia din Cumpana sa-si ingroape mortii in cimitirele din Lazu, Valu lui Traian si Constanta. Problema rezolvata! Astia din Cumpana sunt pretentiosi. "FARA CIMITIRE IN CUMPANA! JOS GAJU!!!" Hahahaha! Si eu sunt anti-PSD si anti-GAJU! Dar la faza asta, sunteti praf si ii dau dreptate. Hahhaha!
7
1
Ba, pr0stule! De curiozitate, ce varsta ai? Cum sa spui, ba, ca la 5-6 km distanta de orice asezare? Tu ai idee care sunt granitele comunei Cumpana? Cumpana se dezvolta rapid si va ajunge in cativa ani iar "cu cimitirul printre case". Iar daca tragi o "raza" de jur imprejurul actualelor locuinte din Cumpana, rezulta ca doar "pe camp", adica in nord si nord-vestul Cumpenei se poate construi un cimitr. De fapt, doar in VEST, la "5-6 km distanta de orice asezare", adica la 5-6 km dincolo de sala de sport 2. Ceea ce este eronat. Nu exista pic de logica in ceea ce ai comentat si te-ai exprimat fix ca un idiot util al PSD, AUR, SOS, al partidului lui Putin "Rusia Unita". Numai astfel de idioti ca tine ( cu studii inferioare sau deloc ) ar putea comenta o asemenea aberatie. Voi ati citit, ba? "5-6 km distanta de orice aseazare e foarte bine!" Hahaha! Doamne fereste! Am coborat putin nivelul si m-am coborat la mintea idiotului care a postat mai jos aberatia cu "5-6 km" si am masurat distanta de "5-6 km" din cel mai vestic punct din Cumpana (din zona ANL) si am ajuns tocmai in Valul lui Traian! Hahaha! Mor de ras, ba! Haideti sa ne ducem mortii in cimitirul din Valul lui Trian! Gata, bossilor! Problema rezolvata! Ori asta, ori pe malul canalului, "dupa curba". Deci, avem asa: "De la statuia de pe malul canalului Dunare Marea Neagra, pana la Basarabia o distanta de aproximativ 6 km ( sud-nord). Deci am obtinut un triunghi deptunghic cu ipotenuza de 6 km si catete de 3 si 5 km. Dar doar varful sau se afla pe teritoriul comunei CUMPANA. Ceea ce inseamna ca fix pe malul Canalului Dunare Marea Neagra, fix IN CURBA acolo, exista un patrat cu laturi de 2 km care apartine de Cumpana. Bravo, boss! Ai rezolvat! Facem cimitir acolor, conform "pretentiilor tale". Te votam, gata! HAHAHAH! Ma cac pe mine de ras! Ba, e plina lumea asta de pr0sti. Problema e ca ei nu isi dau seama cat de pr0sti sunt, e mai greu pentru noi, ca trebuie sa-i suportam. Si mai grav e ca au drept de vot! Hahahahahahaha!
7
0
Da mai boule, la 5-6 km distanta de orice asezare e foarte bine! Oricum nu te duci zilnic sa-i aprinzi lumanari lu' ma-ta!
1
7
Singura solutie sa impace si capra si varza, este sa construiasca in alta parte cimitirul si sa faca un parculet de jur imprejur, apoi sa populeze cu case. Parerea mea. Dar nici prea departe de locuinte nu se poate face, caci nu e placut din punct de vedere "ortodox" si e destul de greu si pentru batranei care au de mers enorm de mult, din centru (de exemplu) pana la vreo 2-3-10 km departare unde ar fi amplasat cimitirul "sa nu mai deranjeze generatia TikTok (aplicatie made in China mancatoare de lilieci, caini, pisici, creiere de maimute vii sau canibali cu peste 15.000.000 de cazuri de canibalism raportate in istoria Chinei sau cu fostul lider chinez MAO care a ucis 78.000.000 de oameni. China care este la fel de stat terorist precum Rusia "aliata", dar si care are un regim COMUNISM precum cel Ceausist sau din Coreea de Nord, iar pandemia a dovedit-o si inca o face zilnic, ca si China e la fel de rea ca si COMUNISMUL in general. E ciudat cum au ajuns romanii tineri sa "simpatizeze" cu "obiceiurile" chinezilor, respectiv acest tiktok din China, dar uita ca sunt romani ortodocsi si trebuie sa-si duca rudele pe ultimul drum la cimitr, dar si sa-i viziteze periodic, sa nu creasca "palmieri" peste ei...). Veti ajunge sa va ardeti si voi rudele moarte in crematoriu mobil, sa scapati mai repede "de deranj" si sa aveti mai multe locuri pentru construit "cocioabe kitch" pe care le numiti "vile". Bravo, ba! Ce sa mai zic...
8
0
Dar unde vreti, ba? La 10 km departare? Vrei sa o duci pe ma-ta pe ultimul drum sau pe "ultima autostrada"? Hahahaha! Dar daca trebuie s-o duci pe ma-ta la cimitr la 10 km departare, o sa fie deranj mare sau mic? Dar la batranete ai sa te duci 10 km pe jos sau ai sa platesti bilet din pensia ta uriasa pentru a ajunge la cimitirul de la "10 km departare" de locuinte? Sau poate iei "TAROMUL" din tuzla si faci naveta pana la cimitir. Cine e mai bolnav, ma? Nu cumva tu care vrei cimitir la ani lumina km departare? Hahaha! Dar o biserica nu vreti acolo? Ca are pomohaci Teodosie ce spagar sa puna si acolo. De ce nu faceti o biserica in locul acestui "viitor cimitir". Vine fostul turnator la securitatea ceausista M.a.c.h.e pe numele sau cum apare in dosarul de colaborator la securitatea CRIMINALA ceausista si pune el un "elev" al sau, care a dat spaga babana pe bancile scolilor de teologie ca mai apoi sa-i faca "Regele TEODOSIE" si lui o bserica pe post de "afacere" pe post de S.R.L, afacere, sau palat si viitor "rege ortodox". Dar o geamie/moschee d-aia nu vreti, ma? Sa urle aia zilnic ALLAHU Ahkbar BOOM!? Aia nu va deranjeaza? Va deranjeaza hoiturile lu' bunica-ta sau bunica-tul din "cimitirul printre case". Propun altceva. Sa fie mutati astia "deranjati" in alta zona, la periferie. Dati-le bani de la stat. Nu e bine nici asa, nu? Vad ca v-ati plans mai putin de "adaposturile pentru T I G A N I" din Constanta si va plangeti mai mult ca sunt prea aproape de voi cimitirele. Auzi, Gajule! Nu aduci si tu niste "adaposturi d-alea pentru T I G A N I" (asistati sociali) cum a facut Mazare? Eu zic ca ar fi ocazia perfecta sa faci asta, Gajule! Sa vedem, ce accepta acesti "nemultumiti"? T i g a n i i sau pe ma-sa si pe ta-csu din cimitrul prea apropiat? Simplu!
10
1
Pt.Florin. Asta poata sa iasa la pensie si la viitoarele alegeri locale depinde de Cumpaneni,dar daca este adevarat ce spunea cineva despre prietenia Marianei cu tiganimea din Cumpana se pare ca mai ramane pentru ca t****i merg la vot spre deosebire de romani sictiriti de toata clasa politica.
4
0
e de prea mult timp in functie. se crede deja sfinta.
5
0
Faceti bai tembelilor cimitirele la cativa km de asezarile umane! Chiar va place sa aveti mortaciunile ingropate printre casele voastre?
6
12
Multi frustrati pe Pamant. Primii sunt aia de sunt deranjati de un cimitr. S-au uitat la prea multe filme horror si au impresia ca o sa se ridice careva din mormant si le intra in vilele somptuoase. A doua categorie de frustrati sunt aia de n-au loc de primarita. Cainii latra, ursul trece. Oricat va inveninati voi, de bine de rau, ea o sa ramana in istorie (chiar si locala).... dar voi? de voi cine isi va aminti? Oameni mici cu frustrari mari....
6
10
Si asta ca si prietena ei Cristina Samoila de la Casa de Pensii,2 idioate.Tine PSD-ul numai tampite pe functii.Mareana da pamant la toti tiganii pt ca sa o voteze si Samoila si-a angajat toate rudele , incepand cu fiica sa.ALO ANI ce paziti?
11
1
I-a umplut pe tiganii aia din Cumpana de terenuri gratis, i-a improprietarit. E innebunita dupa pooli negre sa bage in ea joagar ca nici nu se vede pe intuneric noaptea…
12
4
Nu mai e cea mai iubita primărița?! Pyzdele bătrâne cu cwr de fier și ea și aia de la Saraiu. Babe burtoase care fac ele pe femeile de fier. Și de ce își fac toate babele astea din politica coifurile alea tapate ridicole, nu înțeleg. Știu ca toată viața a avut boala pe femei și le vorbește urat. I s-a dat nas și are tupeu. Hai, syctir, baba urata și frustrata. Bine ți-a făcut ăla de te-a lăsat. Ciumafaie ridicola. Ai tu boala pe muieri. Pisa-m-as pe tine.
15
6
Mareano tu cand iesi la pensie ca ne-am plictisit de moaca ta , hoata cu gura mare !
15
3
De cati metri are nevoie domnul locuitor? Cati metri sunt in Constanta intre blocuri si cimitir?
7
8

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436