REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Mark Rutte va fi confirmat miercuri în funcția de șef al NATO

Mark Rutte va fi confirmat miercuri în funcția de șef al NATO

A.F. 25 iunie 2024 | 22:05 399

Cele 32 de state membre ale NATO vor confirma miercuri nominalizarea premierului interimar olandez Mark Rutte în postul de secretar general al Alianţei, au anunţat marţi surse diplomatice citate de AFP.

Mark Rutte va fi confirmat miercuri in functia de sef al NATOMark Rutte

Ambasadorii statelor membre vor oficializa această numire în timpul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, forul de decizie politică al NATO.

Retragerea candidaturii preşedintelui român Klaus Iohannis şi a obiecţiilor pe care le aveau Ungaria şi Slovacia i-au lăsat lui Rutte cale liberă în obţinerea postului de secretar general.

El îşi va intra în atribuţii pe 1 octombrie, când expiră ultima prelungire a mandatului actualului secretar general Jens Stoltenberg, numit în 2014. Mandatul acestuia a fost extins de patru ori în contextul războiului din Ucraina.

Pe lângă acest război şi contextul politic internaţional tensionat, Mark Rutte va avea sarcina să trateze cu o posibilă viitoare administraţie americană condusă de Donald Trump, dacă fostul preşedinte republican al SUA va reveni la Casa Albă după alegerile în care se va confrunta din nou cu actualul preşedinte democrat Joe Biden.

Relaţiile bune ale lui Rutte cu Trump în precedentul mandat al acestuia ar putea să fi jucat un rol în susţinerea candidaturii sale. De pildă, premierul olandez este recunoscut printre omologii săi europeni drept salvatorul summitului NATO din 2018, când a discutat cu Trump asupra cheltuielilor de apărare pe care fostul preşedinte american dorea să le vadă crescute în rândul europenilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
presedintele este cea mai inalta functie in statul roman. ca sa facut de ris iohanis, este meritul lui, dar a tirit si tara in rahat. aveti grija romani, ce alegeti! v-a reprezentat iohanis?
1
0
si iohanis!? pai daca nemtii lui il considerau ca nu ar face fata postului, nu zic ca-l luau la misto! daca lingai l-au innebunit, ce frumos, ce dastept este!
1
0
k w j Mutul?
4
0
ca americanii pot sa decida presedintele romaniei asa cum ne mint nonstop cei de la cocina tv plus si haznaua 3 dar mod in sigur ei decid cine conduce nato si escrocul de johanis s-a facut inca o data de ras de data asta in toata lumea sa speram ca nu mai luam o plasa chiar atat de mare cu urmatorul
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510