REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
19° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

Mărturii cutremurătoare, după INCENDIUL devastator din km 4-5

Mărturii cutremurătoare, după INCENDIUL devastator din km 4-5

Replica API 23 decembrie 2021 | 11:21 5743

Incendiul devastator din KM 4-5 va rămâne în amintirea constănțenilor, dar mai ales a victimelor, multă vreme de acum încolo. Dacă adulții pot gestiona trauma pe care au trăit-o, pentru copii situația este mai grea, unii dintre ei nu și-au revenit din șoc, având nevoie de terapie, pentru a se vindeca. Preotul Claudiu Banu, cunoscut ca omul făcători de minuni, omul care a ajutat mii de copii, părinți, este unul dintre victime. Acesta a făcut, pentru Replica, mărturii cutremurătoare despre noaptea fatidică de 16 decembrie, despre cum s-a mobilizat, atât el cât și fiul de 14 ani să-și salveze vecinii.

Preotul Claudiu Banu, care slujeşte la Biserica Sfântul Mucenic Mina, un om foarte îndrăgit pentru ceea ce face pentru semenii lui, care a ridicat un aşezământ social pentru mame şi copii la Techirghiol, a dezvăluit clipele îngrozitoare prin care a trecut în noaptea care i-a distrus locuinţa.

Este încă în stare de șoc și va fi multă vreme de acum încolo și nu va uita niciodată cum el și ai lui, soția și cei patru copii, au ieșit dezbrăcați, desculți pe terasa blocului pentru a se salva din flăcările ce aveau să cuprindă, rapid, apartamentele din blocul în care locuia. ”Tati, vom muri?!”, a fost întrebarea fiului cel mic, de câțiva anișori. Deși viața le era pusă în pericol, părintele a avut tăria de caracter să glumească cu ai lui copii, pentru a nu-i îngrijora mai mult și pentru a-i scoate din starea de temere. ”Nu tati ! Nu vom muri! Ia gândește-te, când vom mai urca noi pe bloc, dezbrăcați și desculți?”.

Părintele Claudiu Banu a relatat momentele de la izbucnirea incendiului și până la sosirea pompierilor. Soția sa a fost prima care a dat alarma, la 112, crezând că mașina familiei a luat foc. ”Soția a mers la geam, a vrut să-l închidă, moment în care jos a văzut cum arde o mașină. A crezut că este a noastră. M-a chemat și am coborât, nu era a noastră cea care ardea, am mutat imediat mașina. Apoi, am sunat la 112. Imediat, focul s-a extins la altă mașină, am sunat și eu la 112 și l-am trimis pe fiul meu de 14 ani sus, să-și scoată frații și mama din casă. În timp ce urca, până la etajul cinci…., incredibil ce a putut să facă! A bătut la toate ușile, striga vecinilor să iasă afară din casă, că luăm foc. La un moment dat, nu a mai văzut nimic din cauza fumului gros și negru, așa că s-a sprijinit de pereți pentru a urca. Între timp, am urcat și eu, am luat copiii în chiloți, desculți, i-am învelit într-o pătură și am coborât… până la etajul trei. Ne-am întors, nu am putut avansa”, își amintește părintele. ”Am urcat la etajul șase, nu ajunsese fumul până acolo, și ne-am baricadat, cu alte câteva 20 și ceva de persoane, într-un apartament, Am închis ușa, însă, la un moment dat, am văzut că fumul intră pe sub ușă. Atunci, mi-am pus mască la gură și am ieșit pe scară, nu aveam ce să facem decât să urcăm pe bloc. Cu copiii mei, desculți și dezbrăcați, pe ninsoare, îi priveam cum tremurau de frig”, a mai continuat preotul.

Au format lanț de oameni, pentru a se salva

Preotul povestește că s-a format pe acoperiș un lanț uman, format din bărbați, pentru a salva femeile și copii. Au sărit, efectiv, de pe un bloc pe celălalt, de teama că imobilul ar putea sări în aer. ”Am dat copiii din mână în mână, femeile, iar apoi noi, bărbații, am sărit de pe un bloc pe altul. Nu știam ce avea să urmeze”, a mai relatat părintele.Totodată, acesta vede nefericită întâmplare, nu ca pe o tragedie, ci ca o nenorocire, Dumnezeu făcând un miracol, înainte de Crăciun: acela că i-a ținut pe toți în viață. Lucrurile materiale se pot recupera, viața nimeni nu o mai aduce înapoi.

În prezent, părintele și familia sa locuiesc la un prieten, însă speră că se poate întoarce, curând, acasă. Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de sprijinul nostru, al tuturor. Orice contribuţie în beneficiul asociaţiei ajută la revenirea cât mai rapidă a tuturor familiilor la ceea ce înainte cu câteva zile era normalitate.

Contul bancar deschis pe numele Asociaţiei de proprietari Prelungirea Sergent Nicolae Grindeanu nr. 6 este activ începând din această dimineaţă, 20 decembrie.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
da popa banu cand i-a furat parohia preotului picu a crezut ca lucrurile raman neplatite si ca nu il vede nimeni? il astept cu bratele deschise
0
0
Cine administreaza banii, dupa ce criterii ii imparte. Daca vi se par clare si corecte raspunsuril, donati. Desi sunt multi batrani si copii care nu au ce manca si au nevoie mai mult de banii donati.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303