REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
20.4° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Mateescu: A dominat campania pentru alegerile locale; cea pentru Parlamentul European - trecută în fundal

Mateescu: A dominat campania pentru alegerile locale; cea pentru Parlamentul European - trecută în fundal

Victor ROTARU 7 iunie 2024 | 00:00 51

Campania electorală pentru alegerile locale a dominat, cea pentru Parlamentul European trecând în fundal, afirmă sociologul Barbu Mateescu.

Mateescu: A dominat campania pentru alegerile locale; cea pentru Parlamentul European - trecuta in fundalBarbu Mateescu

"Rezultatul alegerilor locale nu este relevant pentru alegerile de la finele anului iar rezultatul alegerilor pentru Parlamentul European va fi ambiguu din cauza existenţei alianţei electorale PSD PNL. Cine ar fi de vină pentru un scor slab al alianţei? Un scor mare obligă oare cele două partide la a avea un candidat comun la prezidenţiale sau dimpotrivă încurajează existenţa unor candidaturi separate? Aceste întrebări şi altele nu vor avea un răspuns facil după 9 iunie", a declarat Mateescu pentru AGERPRES.

Sociologul a susţinut că prezenţa la vot va fi similară cu cea de la alegerile locale din trecut, "ajustând", desigur, pentru scăderea populaţiei.

"Este probabil să existe un pic sub opt milioane de voturi valide - au fost 8,49 milioane voturi valide în 2016 şi 8,11 milioane voturi valide în 2020. Foarte interesante sunt alegerile locale din Timişoara, Braşov şi Constanţa - oraşe în care primarul în funcţie se află la primul mandat. În primele două dintre ele există o alianţă PSD PNL pentru câştigarea primăriei - situaţie rar întâlnită în restul ţării. În toate aceste localităţi, ca şi în Bucureşti, candidaţii care se bazează pe un public tânăr şi/sau sofisticat întâmpină probleme de natură demografică", a argumentat sociologul.

Barbu Mateescu a susţinut că "s-a gripat" mecanismul prin care, preţ de mai bine de un secol, tinerii soseau din oraşe mici sau din mediul rural în oraşe universitare unde erau chiriaşi, după absolvire stabilindu-se de tot în oraşul respectiv.

"Ei acum îşi cumpără locuinţe în suburbii - nici nu mai ajung să deţină carte de identitate de Bucureşti, Cluj-Napoca sau Timişoara. Această informaţie s-ar putea să fie mai puţin relevantă în 2024, în funcţie de localitate", a adăugat sociologul, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016