REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Mecanismul șpăgii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

Mecanismul șpăgii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

Victor ROTARU 29 mai 2024 | 00:00 9362

Un mega scandal a bubuit, în plină campanie electorală! Trei asistenți de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. „Apostol Andrei” Constanța, Secția de anatomie patologică sau Serviciul Județean de Medicină Legală, Cristea Silvian, Alexiu Emil și Ochiuleț Cristian, au fost reținuți luni, 27 mai, pentru luare de mită în formă continuată. Sunt acuzați că ar fi primit diferite sume de bani, de la aparținătorii decedaților, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu legate de manipularea cadavrelor. Pentru a urgenta predarea defuncților familiilor îndurerate, dar și pentru toaletare și îmbălsămare, cereau bani deși aceste servicii sunt oferite gratuit. Marți, 28 aprilie, doi dintre aceștia, Cristea Silvian și Ochiuleț Cristian, au fost plasați sub control judiciar, iar Alexiu Emil, recidivist, a fost propus spre arestare. Dar, haideți să vedem care este traseul banilor, cine de la cine a cerut mită, cu ce scop, mai exact, prin mâinile cui ajung banii, în final, și ce rol au firmele de pompe funebre!

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!Morga Spitalului Județean

A explodat bomba la Serviciul de Medicină Legală, după ce mecanismul șpăgii care rula la Morga Spitalului a fost „întrerupt” de procurori. Un ofițer sub acoperire s-a înfiltrat în Serviciul de Medicină Legală, după ce reprezentantul unei firme de pompe funebre a semnalat mecanismul șpăgilor, și a aflat cum stau treburile, în realitate, câți bani se plătesc pentru eliberarea cadavrelor, unde ajung banii, etc. Totul a concluzionat cu reținerea, ințial, a trei angajați, ulterior, doi au fost puși sub control judiciar, iar unul, recidivist, care a fost în trecut condamnat pentru fapte similare, a ajuns în arest preventiv.

Denunțătorul, patronul unei firme de pompe funebre!

Totul a pornit de la denunțul lui M. A. B., martor în dosar și patronul unei firme de pompe funebre care, la data de 8 ianuarie 2024, a reclamat faptul că prin intermediul firmelor de pompe funerare, personalul medical din cadrul Morgii Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, solicită bani membrilor familiilor decedate pentru servicii care, în realitate sunt oferite gratuit, precum 100 de lei pentru toaletare și 200 de lei pentru îmbălsămare. În cazul în care o firmă, precum a lui M.A.B. refuză să dea aceste sume de bani, angajații spitalului exercită presiune, amenințând cu întârzierea preluării decedaților.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

Angajații de la morgă „nu muncesc pe gratis”

În data de 12 ianuarie 2024, a fost audiat în calitate de martor M. A. B., acesta detaliind modul de operare al asistenților din cadrul Morgii Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța. Astfel, la decesul unei persoane, familia decedatului apelează la o firmă de pompe funebre în vederea achiziționării unui pachet de servicii, existând două posibilități: una în care decesul are loc la domiciliu, și cea de-a doua în care evenimentul tragic are loc la spital. În cazul unei morți suspecte, se face autopsie, iar în cazul unei morți naturale se poate cere o scutire de necropsie. În cele două situații, decedatului i se face îmbălsămare la Morga spitalului, unde sunt angajați 3 bărbați, care fac necropsiile, și 2 infirmiere, care spală și îmbracă decedații.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

 

Denunțătorul spune că angajații de la Salvare relaționau cu rudele decedaților

 

Martorul M. A. B. a mai transmis faptul că nu știe cât ar trebui să dureze toate aceste procedee, însă, dacă familia decedatului nu dă o sumă de bani, respectiv 200 de lei pentru bărbați și 100 de lei pentru cele două infirmiere, decedatul este predat cu întârziere. De asemenea, există și cazuri în care familiile defuncților nu sunt de acord să ofere sume de bani, caz în care angajații de la morgă abordează angajații firmelor de pompe funebre, solicitând bani de la aceștia, sunând că „ei nu muncesc pe gratis”, se arată în rechizitoriu. În cazul în care moartea este una suspectă, și are loc necropsia, prețurile cresc, acestea fiind cuprinse între 300 și 500 de lei. De asemenea, M. A. B. a mai transmis faptul că angajații de la salvare și cei ai Spitalului Județean Constanța relaționează cu rudele decedaților și le influențează decizia de alegere a societății de pompe funebre. M. A. B. a mai adăugat faptul că asistenții medicali de la Morga Spitalului Constanța și cei de la serviciul de medicină legală Constanța, de cele mai multe ori nu solicită bani în mod expres, aceasta fiind deja o obișnuință, însă atunci când nu primesc, încep să facă tot felul de aluzii, invocând motive diferite pentru a returna decedatul cât mai târziu posibil.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

În martie, a intrat în scenă investigatorul sub acoperire

În data de 25 martie 2024, investigatorul sub acoperire s-a deplasat la Morga Spitalului Județean Constanța, unde l-a cunoscut pe un anume zis „Miliardarul”, patronul unei firme de pompe funebre, din Ovidiu. În jurul orelor 11:30, investigatorul sub acoperire a mers la sediul firmei pe care I.R. „o reprezintă”, în activitatea sa de investigare. La morga din incinta societății, era prezent Alexiu Emil, autopsier, angajat la Medicina legală Constanța care discuta cu un alt bărbat, B.A.. Alexiu Emil îmbălsăma, contra cost, o persoană decedată. În cadrul discuției, autopsierul Alexiu Emil îi reproșa lui B.A. că, înainte cu o zi, acesta i-a spus să-i ofere suma de 500 de lei, cu titlu de mită unui asistent medical, pentru a-l ajuta să ridice mai repede o rudă defunctă, în vederea înmormântării. Deoarece asistentul medical a primit doar 300 de lei de la B. A., autopsierul Alexiu Emil s-a arătat foarte nemulțumit.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

Firmele de pompe funebre, intermediarele mitei?! Una din ele e deținută de tatăl asistentului arestat, Emil Alexiu

În următoarea zi, investigatorul sub acoperire s-a prezentat la morga Spitalului Județean Constanța, unde se aflau reprezentanți ai firmelor de servicii funerare din municipiul Constanța. Aceștia îi abordează pe membrii familiilor persoanelor decedate și îi întreabă dacă doresc servicii pentru înmormântare. Dacă aceștia răspund afirmativ, sunt îndrumați către locul unde se întocmesc documentele necesare, în vederea obținerii trupului neînsuflețit și, totodată, li se aduce la cunoștință că pentru a ridica mai repede persoana decedată trebuie să ofere diferite sume de bani personalului de la morga spitalului. Acolo, investigatorul sub acoperire i-a cunoscut pe Lungu Petre și Olteanu Florin, reprezentanți ai firmei funerare Casa Eternă, Georgică, reprezentant la Casa Albastră, Alexiu Cristi, reprezentantul firmei Cristo, fiul autopsierului Alexiu Emil. Alexiu Cristi afirma că firma Cristo funcționează fără avize și fără autorizații de la DSP sau alte instituții, deoarece tatăl lui „are foarte multe relații”. Precizăm că societatea Casa Cristo a fost înființată anul trecut.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

Pe 3 aprilie 2024, B. D., reprezentant al unei firme de pompe funebre, a fost sunat de către e persoană necunoscută, de sex feminin, care i-a precizat că are numărul său de telefon de pe internet și că dorește să fie ajutată pentru organizarea funeraliilor soacrei sale, decedată în Spitalul Județean Constanța. După aproximativ 15 minute, investigatorul sub acoperire, împreună cu B. D., s-a întâlnit cu fiul și nepotul persoanei decedate, ulterior, toți s-au deplasat la morga Spitalului Județean, unde fiul a întocmit o cerere pentru a nu fi efectuată autopsia, cerere pe care i-a dat-o asistentului de serviciu de la morgă, cunoscut de către investigatorul sub acoperire ca fiind Dan Pavel.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

După un anumit interval de timp, fiul decedatei a primit aprobarea solicitată și, împreună cu investigatorul sub acoperire, s-a deplasat la morga spitalului, în zona de așteptare, unde asistentul Dan Pavel i-a înmânat fiului decedatei un formular, pe care acesta l-a completat, pentru a solicita aprobarea să ridice corpul de la morgă. În sala de așteptare se mai aflau alți 2 reprezentanți ai unor firme de pompe funebre care intrat în vorbă cu fiul decedatei, spunându-i că trebuie să pună suma de 200 de lei în cererea completată, atunci când o va înmâna asistentului și suma de 100 de lei în punga cu hainele decedatei, atunci când va înmâna această pungă celor două infirmiere de serviciu, în momentul recunoașterii decedate. Unul dintre reprezentanții firmei de pompe funebre chiar a precizat că, dacă nu va pune suma de 100 de lei în acea pungă pentru infirmiere, se va supăra "doamna Marinela", spălătoreasă. Fiul decedatei a pus sumele de bani, conform indicațiilor primite.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

A doua zi, pe 4 aprilie 2024, investigatorul sub acoperire s-a deplasat, ca de obicei, la morga Spitalului Județean Constanța, unde s-a întâlnit cu diverși reprezentanți ai firmelor de servicii funerare din municipiul Constanța, care așteptau în zona intrării. În jurul orei 10:00, două persoane de la o firmă de pompe funebre din Agigea au intrat în zona de așteptare a morgii. Unul dintre ei a solicitat un formular A4 de la asistenții morgii pentru a-l completa în numele aparținătorilor unei persoane decedate. După completarea formularului, bărbatul a scos două bancnote de 100 lei și a intrat iar în biroul asistenților, ieșind, după aproximativ 30 de secunde, fără a mai avea nimic în mâini. În timp ce pleca, a menționat că va mai oferi încă 100 lei infirmierelor de la morgă.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

Asistenții aveau tarife diferite

Pe  8 aprilie 2024, investigatorul sub acoperire se afla la sediul unei firme de pompe funebre împreună cu Alexiu Emil şi B. D. În jurul orei 12:00, a sosit patronul unei firme de pompe funebre din Valu lui Traian, care a relatat că familia unei defuncte a oferit 400 de lei autopsierului, pentru eliberarea rapidă a documentelor necesare ridicării trupului de la morgă. În cadrul aceleași discuții, B. D. a menționat că același autopsier a mai primit 400 de lei de la un alt aparținător. Alexiu Emil a adăugat că el cere 200 de lei pentru serviciile prestate, spre deosebire de colegii săi care cer 400 de lei.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

În aceeași zi, în jurul orei 14:00, investigatorul se afla la sediul firmei de pompe funebre Casa Luminii și a surprins o discuție între Alexiu Emil și un alt patron al unei firme de pompe funebre, care discutau despre procedurile pentru eliberarea certificatului medical constatator al decesului. S-a discutat că acest certificat se eliberează după 24 de ore de la deces, de obicei de la medicul de familie, dar în lipsa acestuia, de către angajații Serviciului Județean de Ambulanță Constanța, care pot emite documentul în ziua decesului, datându-l cu ziua următoare, în schimbul unor sume de bani, între 200 și 300 de lei.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!Casa Luminii

Investigatorul sub acoperire a dat „șpagă“

Astfel, pe 6 aprilie 2024, Alexiu Emil a îndrumat-o pe aparținătoarea unui defunct să ofere, prin intermediul lui, 300 de lei lucrătorilor de la ambulanță, pentru a obține certificatul medical. Alexiu Emil a spus că a dat 200 de lei personalului ambulanței și a păstrat 100. Discuția a relevat că astfel de practici sunt frecvente.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

Începând cu data de 10 aprilie 2024, investigatorul sub acoperire, în calitate de reprezentat al unei firme de pompe funebre, a remis, personal, sume de bani cu titlu de „șpagă” către angajații din cadrul morgii Spitalului Județean Constanța, dar și din cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanța, pentru efectuarea de servicii specifice atribuțiilor lor, în favoarea clienților, aparținători ai decedaților.

Mecanismul spagii care rula la Morga Spitalului! Ce rol au firmele de pompe funebre!

Unul din asistenți, recidivist!

Precizăm că unul dintre cei trei asistenți vizați, Emil Alexiu, al cărui tată deține Casa Cristo, este recidivist. În urmă cu câțiva ani, mai exact în 2018, a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru fapte similare. În timp ce-și exercita atribuțiile din cadrul funcției de asistent medical în cadrul Serviciului de Medicină Legală Constanța, a cerut 1.000 de lei unei femei care şi-a pierdut copila după ce a căzut de la etajul unui bloc în construcţie, iar de aici a pornit totul. Ulterior, alte două persoane au depus plângeri pe numele lui! Acesta fila oamenii îndurerați și apoi le spunea că se va ocupa de necropsie dar cerea bani, sumele fiind cuprinse între 500 și 1.200 de lei.

Mihai Lupu cere demisii după scandalul mitei de la Morga Constanța

Precizăm, de asemenea, că în contextul scandalului de la Morga Constanța, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a dispus efectuarea de cercetări asupra activităților desfășurate în cadrul Secției de Anatomie Patologică și Serviciului Județean de Medicină Legală, prin intermediul Corpului de Control al instituției, singura structură autorizată a CJC în acest sens. Ancheta are scopul de a clarifica circumstanțele în care s-au produs aceste incidente și de a preveni apariția unor situații similare în viitor.

Este inadmisibil ca, în timp ce pacienții și medicii se confruntă cu probleme nerezolvate, directorul medical să fie preocupat de campania electorală și să pozeze alături de alți candidați în fața spitalului, iar directorul de îngrijiri medicale să nu știe ce se întâmplă în propria instituție. Am mari semne de întrebare cu privire la prioritățile și angajamentele acestora în calitate de directori ai SCJU și, prin urmare, le aștept demisiile ASTĂZI! Aceste acuzații grave, aduse personalului medical, sub conducerea celor doi directori, sunt inacceptabile și subminează încrederea cetățenilor în sistemul de sănătate. Trebuie să transmitem un mesaj clar că astfel de comportamente nu vor fi tolerate și că vom lua toate măsurile necesare pentru a proteja integritatea și bunăstarea pacienților” – transmite președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Consiliul Județean Constanța va colabora îndeaproape cu autoritățile competente pentru a asigura desfășurarea corectă și transparentă a investigațiilor în cazul celor trei asistenți reținuți. Nu tolerăm astfel de cazuri sub nicio formă.”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Constanța

VIDEO:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si? Mai departe. Demisiile exista? Ca asistentii s-au intors la munca, bine merci.
2
0
Toti din spital iau spaga si cer apaga incepand de la urgenta ,pana pe sectii.Nu mai stiu cine ma sunt pe Neurologie acolo mor pe capete de la accidente vasculare.Retete de zeci de mii de lei necompensate,nici nu le facea tratamentul corect,i-a furat cu injectiile cu reteta necompensata ca apoi i-a scris in fisa la externare caz social,pe bilet au scris vitamine B1.B6 etc nici urma de scris de medicamentele cumparate.bani furati de ei.era o nenorocita sefa de sectie neurologie.avea cabinetul pe Lausneanu .Javra o mai trai? Nici nu mureau bine si le punea pe paturi in spital carti de vizita cu casa Albastra.Cei de la casa Albastra cu asistentele de atunci te plasau la cei de la casa Albastra.Ne-a furat de bani si casa Albastra incepand de la sicriu am primit altceva. Am cumparat pachet inainte am dat banii si ne-a dat o hartie de mana nici macar o chitanta.Au furat apoi la transport nu am avut personal sa care mortul soferul de la microbuz si de la masina mortuara.Bani miliarde la n***u
12
0
Tre incercat si la casa funerara sf Andreu, veti vedea acolo cum se face treaba si cit ii o inbalsamare.Ce publicati dvs aici cu fanfaronada ii vax albina.Mare patron ii acolo un vasnic preot sustinut de Preainaltul,nu demult spala decedati in garaj.Nu cred ca stirea ii este straina cotidianului r*****a.Asta daca ati avea deontologie in presa si nu a ti scrie articole la comanda contra cost.Sincer ma indoiesc de acest lucru.
16
1
CIT DE p***t SA FI TU SA FACI CHESTIA ASTA.ESTI CEL MAI p***t OM PE CARE L AM VAZUT IN VIATA TA.BAI IDIOTULE.BAI PROSTULE NU VREI SA VB CU PRIMARUL TAU.si cu asta am spus tot despre acest personaj execrabil.
4
2
cu donatia sau atentia, unde e?! Il scolarizeaza tata-Nitza?!
1
0
Să o iei prin gingii că nu ai loc de păstaie zis mazăre.
3
4
Radu Cristian dosar azi la DNA, și cei de la DNA sunt în primărie pe manevre cu fonduri europene
10
0
daca drogatul mazăre ia 9 ani și face 5,cam asta e corupția și menevra, a furat unul o găină,sau a condus beat fara sa facă accident, și ai 5 ani,și Vlad pascu cu 2 morți tot 5 ani
22
3
din auzite, o spaga la morga este ceva obisnuit. dar ce facem cu toate cabinetele particulare de medici, avocati, stomatologi, care nu lucreaza cu chitante/facturi. nu mai vorbim de meditatiile contra cost. au luat fonduri europene, nu lucreaza cu casele de pensii, nu platesc impozite. nu-i vede nimeni? asta era sub acoperire de mort?
35
2
Ce director medical?vedeti ca merge bine spitalul asta sau vi se pare ca lucrurile se fac cum trebuie,pai trebuiau demisi de mult
15
0
avem o tara sufocata de coruptie ptr ca mafia psdnl a facut-o asa de 34 de ani pestele de la cap ... asta e doar un caz din alte milioane care nu vor fi descoperite niciodata iar luminita de la capatul tunelului nu se vede deloc e intuneric bezna cel mai recent exemplu instanța a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul Voiculescu
25
2
Deci pe ala l-au lasat angajat tot acolo, dupa ce a fost condamnat tot pentru spaga? Atunci sa raspunda si cel care l-a lasat in functie dupa condamnare. Sigur a primit si el spaga.
44
1
Hiene cu chip de om. Sa zaca in puscarie pana se usuca
34
2
Dupa alegeri totul intra in normal si ajusteaza spagile la nivelul inflatiei
38
2
Cred ca nu exista cineva care sa nu fi dat șpagă acolo la autopsie și îmbălsămare. Este ceva obișnuit. Toți de frig din toate pozițiile. Nici nu contează cine ești. Șmecher sau sărac. Toți dau șpagă. În toată țară se practica la fel. Ăștia nu s-au mai înțeles cum sa împartă spagine între ei. De aia au căzut. Ca prostii, de prea mult tupeu.
56
3
Mihai Lupu Kakandidat cu rîvnă si dorinta inocentă Mai prostiile vorbește cu șeful tău Nu te va mai alege nici dku Pina atunci asa si si rîvnă si implicare Sa ne pupi in rect
10
19

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510