REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Medic: 0,45% din populaţie - în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Medic: 0,45% din populaţie - în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

Replica API 19 septembrie 2022 | 00:00 698

Mai puţin de o jumătate de procent (0,45%) din populaţia României este înscrisă în Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, a informat, vineri, directorul general al registrului, Aurora Dragomirişteanu.

Dr. Aurora Dragomirişteanu

"Registrul din România este unul mic. 0,45% din populaţia României se află în prezent în registrul din România. Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii care sunt în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în registru. (...) Registrul din România creşte încet, dar creşte de la un an la altul. (...) Peste 65% din persoanele care sunt înscrise în registrul din România au sub 40 de ani. (...) 57% din totalul persoanelor înscrise sunt bărbaţi. Este important că aproape 60.000 dintre ei sunt testaţi pentru toate locusurile care sunt importante în stabilirea compatibilităţii. 14% dintre ei sunt testaţi pentru toate cele şase", a explicat medicul, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Potrivit Aurorei Dragomirişteanu, registrul pacienţilor care au indicaţie de transplant şi care nu au un donator compatibil numără în prezent 955 de pacienţi.

"Au fost realizate până acum 414 proceduri de transplant. Sunt 371 pacienţi transplantaţi. Doi dintre ei au avut nevoie de un al doilea transplant sau al treilea transplant", a spus ea.

Potrivit specialistului, pentru 30% dintre pacienţi nu s-a găsit niciodată un donator compatibil.

"Sunt 30% dintre pacienţi pentru care nu am găsit niciodată un donator compatibil. Din cei la care am găsit un donator compatibil pentru unii a fost prea târziu. Mai mult de o treime, aproape 40% din totalul pacienţilor au ajuns să fie transplantaţi. (...) La 30% dintre pacienţi şansa de a fi vindecaţi este doar o şansă teoretică", a arătat Dragomirişteanu.

Preşedintele Societăţii Române de Hematologie, Daniel Coriu, a menţionat că registrul din România are peste de 80.000 donatori.

"Cumva trebuie să intervenim, să facem ca oamenii să înţeleagă că fac parte dintr-o comunitate. (...) Cred că trebuie să începem foarte devreme în şcoli, în primii ani. Copilul în primii ani, în loc să facă acele ore plictisitoare de biologie, din care nu rămâne cu absolut nimic, să facă nişte ore interesante. Nu avem nevoie de ore suplimentare. (...) În locul acelor ore plictisitoare de biologie, copilul trebuie să înveţe despre corpul uman, trebuie să înveţe cum se poate proteja de infecţie virală, de infecţie bacteriană, să înveţe să se spele pe mâini, să înveţe că vaccinul protejează, să înveţe să mănânce. Este foarte important. Să înveţe boli esenţiale - diabetul zaharat, obezitatea. (...) De ce nu, să înveţe chiar tehnica de acorda primul ajutor", a susţinut Coriu.

La rândul său, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, Alina Tănase, a informat că, în acest an, în Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 123 de transplanturi.

"Chiar în anii pandemiei am trecut de 100 de transplanturi pe an. Mult pentru condiţiile pandemice şi activitatea medicală la nivel naţional. Avem încă mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, însă avem o capacitatea limitată fiindcă pacientul în timpul procedurii de transplant are nevoie de nişte condiţii speciale. (...) Am reuşit să implementăm o standardizare prin care crioprezervăm celulele, ceea ce ne dă nouă o mult mai mare capacitate de organizare. (...) Nu numai că ne-am revenit la activitatea dinainte de pandemie, dar suntem cu 20% în plus faţă de activitatea din 2019", a mai arătat medicul, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510