REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.6° Constanța Mie., 31 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6807
19.6° Constanța Miercuri, 31 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6807
 

Medic: „Lenevirea colecistului apare atunci când există o tulburare“

Medic: „Lenevirea colecistului apare atunci când există o tulburare“

A.F. 6 decembrie 2023 | 00:00 193

În mod normal fierea se contracta și elimină conținutul atunci când este stimulat de diferite substanțe. Un colecist normal elimina 35-65% din conținut atunci când se contracta. Atunci când colecistul este leneș, el elimina mai puțin de 35% din conținutul sau când se contracta.

Medic: „Lenevirea colecistului apare atunci cand exista o tulburare“

Bila leneșă, ca și omul leneș, nu are nici o leziune vizibilă, dacă se face o examinare la microscop, doar că nu funcționează cum trebuie, dând simptome supărătoare, dar și anumite riscuri.

Studiind cauzele lipsei de evacuare corespunzătoare a colecistului, vedem că de fapt nu este vorba numai de o … lenevire a colecistului.

„Lenevirea colecistului apare atunci când există o tulburare a activității celulelor musculare (care asigura contracția) dar și a celulelor epiteliale (care învelesc pe interior colecistul) din peretele vezicii biliare, dar importantă este și funcția canalului fierii.

În mod normal, atunci când peretele veziculei biliare se contracta, canalul colecistului (canal cistic) ar trebui să se relaxeze, pentru a permite evacuarea bilei. În cazul colecistului leneș această coordonare nu există,” a explicat dr. Alecse Valerian Dițoiu, medic gastroenterolog-hepatolog.

Risc crescut de litiază biliară

Medicul mai precizează că slăbirea contracției pereților colecistului și contracția exagerată a musculaturii canalului cistic fac dificilă eliminarea normală a fierii din colecist. Dar, faptul că canalul cistic este contractat nu permite nici intrarea în colecist a bilei produsă la nivelul ficatului, această trecând în duoden, iar din duoden se absoarbe în sânge și ajunge iar în ficat, făcându-l să mai elimine încă o dată bilă, care se concentrează astfel.

Și bilă care stagnează în colecistul leneș se concentrează, și astfel crește riscul formării pietrelor, care sunt de obicei formate din colesterol. În plus, creșterea concentrației acizilor biliari în colecist face că musculatura acestuia să se contracte mai slab, deci agravează dificultatea de evacuare a colecistului

Ce persoane au colecistul leneș?

„Cel mai frecvent au colecist leneș femeile, deseori după sarcina, persoanele mai grăsuţe, dar și persoanele cu diabet zaharat sau leziuni ale măduvei spinării, cei hrăniți timp îndelungat prin perfuzii, cu modificări ale florei microbiene intestinale sau biliare, stomac leneș, constipație, cei care au colesterolul sanguin crescut, sunt sedentari, consumă multe dulciuri sau au în familie persoane cu boli de fiere”, mai spune dr. Dițoiu.

Criteriile de diagnostic ale proastei funcționari a vezicii biliare sunt următoarele, potrivit medicului gastroenterolog.

Bolnavul cu o proastă funcționare a colecistului are episoade repetate de durere moderată sau severă în dreapta sub coaste sau în capul pieptului, durata fiind ce minimum 20 de minute. Durerea este moderată (perturbă activitățile zilnice ale pacientului dar nu necesită medicație sau consult) sau severă (durerea este atât de deranjantă încât necesită consult medical sau medicamente).

Un astfel de pacient poate prezența în plus și unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Greață și vărsături
  • Iradierea durerii sun omoplatul sau în umărul drept
  • Durerea apare după masă
  • Durerea apare noaptea

Colecistul leneș poate da și alte probleme

Stagnarea bilei în colecist poate duce la inflamaţia acestuia (colecistită) iar concentrarea bilei în colecist duce la apariția noroiului biliar și apoi a calculilor.

În plus, faptul că în colecist nu intră câtă bilă ar trebui din ficat, face că acesta să recircule bila eliminată în intestin și astfel ficatul este suprasolicitat.

Fierea leneșă se operează dacă te doare?

„Colecistul – sau fierea-poate fi scos ușor prin operație, operația se numește colecistectomie. Așa cum nu îți tăi…..un picior dacă te doare, nici fierea nu se scoate doar dacă ai dureri, deoarece deseori această operație este urmată de simptome neplăcute ce persistă mai mulți ani. Aceste simptome sunt cunoscute sun numele de sindrom postcolecistectomie”, precizează dr. Alecse Valerian Dițoiu.

Ce boli de colecist dau simptome asemănătoare colecistului leneș?

Colecistul sănătos nu da nici un simptom, funcția unui organ sănătos nu se simte în mod normal. Colecistul bolnav poate da simptome.  Aceste simptome apar relativ frecvent și pot fi date de proastă funcționare a colecistului indiferent de cauze

  • Litiază biliară
  • Tumori de colecist sau cai biliare
  • Paraziți în căile biliare (rar)
  • Sângerări în căile biliare
  • Tumori în jurul cailor biliare, mai frecvent de cap de pancreas

Ce analize se fac pentru fiere?

Un medic poate a suspicionă o boală de colecist pe baza simptomelor mai sus menționate și a examinării bolnavului. Pentru a confirma o boală de colecist, în general este suficientă ecografia abdominală, dar uneori poate fi necesar examenul CT sau RMN și analizele care să arate o suferință a cailor biliare sau ficatului, scrie doctorulzilei.ro.

  • Bilirubină totală și directă crescută
  • AST crescut
  • ALT crescut
  • GGT crescut
  • Fosfatază alcalină crescută
  • Markerul tumoral CA 19-9 crescută

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513