REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
21.2° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Medic: Implementarea modificărilor Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului va aglomera holurile spitalelor

Medic: Implementarea modificărilor Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului va aglomera holurile spitalelor

A.F. 17 iulie 2024 | 00:00 126

Conducerea Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iaşi se aşteaptă la un aflux de pacienţi atât în spital, cât şi la cabinetele medicilpr de familie odată cu începerea implementării modificărilor aduse la Planul Naţional de Combatere şi Control al Cancerului.

Medic: Implementarea modificarilor Planului National de Combatere si Control al Cancerului va aglomera holurile spitalelor

Managerul IRO Iaşi, ec. Mirela Grosu, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că din cele 130 de pachete de servicii medicale nou introduse care se efectuează în regim de spitalizare de zi de la 1 iulie, 120 de pachete sunt destinate diagnosticului afecţiunilor oncologice.

Potrivit sursei citate, aceste pachete care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecţiune oncologică, în baza biletului eliberat de medicul de familie sau de medicul de specialitate din ambulatoriu.

"Persoana neasigurată se poate prezenta la medicul de familie dintr-o zonă arondată, se poate înscrie pe listă şi va beneficia de bilet de trimitere pentru consultaţii clinice sau pentru investigaţii paraclinice. Medicul de familie raportează serviciul la Casa de Asigurări distinct pentru persoana asigurată şi pentru persoana neasigurată. La fel, şi unităţile medicale clinice, paraclinice sau spitale sunt obligate să consulte pacienţii respectivi, să presteze servicii medicale, să raporteze la Casa de Asigurări aceste servicii. Legiuitorul şi-a dorit implementarea Planului Naţional de Combatere şi Control al Cancerului, să reducă incidenţa acestei maladii, să reducă perioada de depistare pentru a beneficia de un tratament medical", a explicat Mirela Grosu.

Ea a menţionat că această perioadă de investigaţii şi depistare a cancerului ar trebui să fie de maxim 28 de zile lucrătoare.

"Este o provocare pentru noi şi pentru toate unităţile medicale să respectăm acest termen, pentru că ştim toţi că solicitările sunt mai multe decât serviciile pe care le putem noi asigura. Va fi nevoie de o regândire a cabinetelor, a programelor de consultaţii, a dotărilor cu echipamente medicale. Prin proiectele PNRR, Ministerul Sănătăţii şi-a dorit ca toate unităţile medicale să asigure condiţii pentru servicii de calitate şi la timp", a precizat managerul IRO.

Dr. Vasile Cepoi, medic la IRO Iaşi şi fost director al Direcţiei judeţene de Sănătate Publică (DSP), a explicat că aceste modificări au fost introduse plecând de la considerentul că boala oncologică constituie un efort financiar suplimentar pentru serviciile de sănătate, cât şi asupra sistemului sanitar.

"Boala oncologică nu ţine cont de faptul că eşti sau nu eşti asigurat şi costurile ei sunt la fel şi pentru unii, pentru alţii. Cu atât mai mult dacă eşti neasigurat şi nu eşti identificat la timp, costurile vor fi mai mari, pentru că prezentarea la medic în vederea tratamentului va fi târzie şi cu rezultate mai proaste", a afirmat dr. Vasile Cepoi.

În opinia mediului, implementarea acestor prevederi ţine foarte mult de medicii de familie.

"Este necesară încurajarea medicilor de familie de a răspunde acestor cerinţe de identificare la timp a bolnavilor oncologici. În cazul pacienţilor neasiguraţi, aceştia trebuie să se înscrie pe lista unui medic de familie din zona arondată, care trebuie să îi evalueze şi din punct de vedere a riscului de boală oncologică şi de boală cronică. Important de remarcat este faptul că persoana neasigurată poate beneficia gratuit de servicii medicale de screening sau servicii medicale de depistare a bolii oncologice, cu biletul de trimitere de la medicul de familie, pentru consultaţii clinice sau pentru investigaţii paraclinice. Medicul de familie raportează serviciul la Casa de Asigurări distinct pentru persoanele asigurate şi pentru persoanele neasigurate. La fel, şi unităţile medicale clinice, paraclinice sau spitalele sunt obligate să consulte pacienţii respectivi, să presteze servicii medicale, să raporteze la Casa de Asigurări aceste servicii", a mai explicat dr Vasile Cepoi, scrie Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365