REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Medicament cu administrare orală pentru psoriazis, aprobat în SUA

Medicament cu administrare orală pentru psoriazis, aprobat în SUA

Replica API 15 septembrie 2022 | 00:00 618

Agenția Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a aprobat un nou tratament cu administrare orală pentru psoriazisul în plăci, o afecțiune cronică a pielii. Medicamentul se află în prezent în curs de evaluare și în Uniunea Europeană, potrivit 360medical.ro.

FDA a aprobat medicamentul cu administrare orală, deucravacitinib, pentru tratamentul psoriazisului în plăci, după un studiu clinic de fază 3, care a durat doi ani.

Compania care produce medicamentul, Bristol Myers Squibb (BMS) a depus cerere de aprobare pentru deucravacitinib și în alte regiuni din afara Statelor Unite. Medicamentul se află în prezent în curs de evaluare și în Uniunea Europeană.

Potrivit Fundației Naționale pentru Psoriazis, aproximativ 125 de milioane de oameni din întreaga lume au psoriazis, ceea ce reprezintă 2 până la 3% din populația globului. Peste 7,5 milioane dintre aceștia sunt adulți care trăiesc în Statele Unite.

Cea mai comună formă de psoriazis este psoriazisul în plăci, o afecțiune cronică a pielii care afectează 80% – 90% dintre persoanele care au psoriazis. Aproximativ 30% dintre acești indivizi dezvoltă artrită psoriazică, care dăunează articulațiilor. Există, de asemenea, câteva alte forme de psoriazis, citează stiripesurse.ro.

În timp ce autoritatea de reglementare americană a aprobat deucravacitinib pentru psoriazisul în plăci, sunt în curs de desfășurare studii clinice pentru utilizarea acestuia în tratarea altor boli precum, artrita psoriazică, lupusul și a bolii inflamatorii intestinale.

Psoriazisul în plăci cauzează mâncărimi, dureri și pete pe piele, cel mai frecvent pe coate, genunchi și scalp. Deși, boala nu este contagioasă. pe lângă disconfortul fizic, psoriazisul în plăci poate afecta și calitatea vieții, depresia însoțind frecvent boala.

În prezent, nu există un tratament care să vindece psoriazisul. Afecțiunea este legată și de șanse crescute pentru boli cardiovasculare și diabet, care ar putea să apară din cauză că persoanele cu psoriazis renunță la activitățile sănătoase, spun specialiștii.

Deși cauza exactă a psoriazisului nu este pe deplin înțeleasă, experții spun că afecțiunea apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale pielii. Specialiștii spun că atât factorii genetici, cât și cei de mediu joacă un rol.

„Credem că este mult mai complex decât cauza genetică. De obicei ne gândim la această afecțiune ca fiind o combinație a unei predispoziții de modificări genetice, precum și de mediu și, posibil, alte schimbări despre care nu știm încă prea multe”, a declarat dr. Jonathan Sadeh de la BMS.

„Poți vedea doi pacienți cu exact aceeași structura genetică, cum sunt gemenii identici, unde unul dezvoltă afecțiunea, iar celălalt nu”, a precizat medicul.

Specialiștii spun că persoanele cu psoriazis sunt de obicei subtratate pentru boala lor. Și asta pentru că, deși există terapii foarte eficiente, cele mai multe dintre ele sunt biologice, respectiv terapii injectabile pe care pacienții nu doresc să le folosească dintr-o varietate de motive, și întrucât nu există medicamente orale foarte eficiente și bine tolerate, persoanele care prezintă această afecțiune tind să folosească mai multe remediile topice sau să nu folosească deloc vreun tratament.

Tratamentele topice nu au întotdeauna rezultate, deoarece psoriazisul este o afecțiune sistemică, și nu doar o boală de piele.

Conform rezultatelor studiilor clinice, noul medicament a fost mai eficient decât apremilast, cel mai popular tratament oral existent pentru această afecțiune, care a fost lansat în 2014, reprezentând primul medicament cu administrare orală dedicat psoriazisului în plăci.

Într-o prezentare la Simpozionul de primăvară al Academiei Europene de Dermatologie din acest an, compania producătoare, BMS declarat că deucravacitinib a obținut o îmbunătățire cu 77% a severității psoriazisului în plăci, 58% dintre participanți obținând o piele curată, sau aproape curată, după 60 de săptămâni de tratament.

BMS a raportat că deucravacitinib, administrat o dată pe zi într-o doză de 6 miligrame (mg), a rămas eficient timp de doi ani.

Medicamentul inhibă calea tirozin kinazei 2 (TYK2), care, potrivit dr. Sadeh, „se traduce prin inhibarea a trei căi, despre care credem că sunt cu adevărat importante în psoriazis și alte boli mediate imun: L12, L23 și interferonul de tip 1. Inhibarea acestor căi se traduce printr-o îmbunătățire […] a curățării pielii, a simptomelor, a calității vieții etc.”, a precizat medicul.

În prezent, FDA solicită o avertizare pe etichetă pentru produsele care conțin inhibitori JAK (inhibitori de tirozin kinază Janus) 1, 2 și 3 din cauza suspiciunilor cu privire la „evenimente grave legate de inimă, cancer, cheaguri de sânge și deces”.

Deucravacitinib vizează TYK2, un receptor aparținând familiei de proteine ​​JAK.

„Am proiectat acest medicament astfel încât să se lege doar de receptorul TYK2 într-un mod extrem de selectiv. Am dovedit acest lucru preclinic și am arătat că se leagă numai de receptorul TYK2, dar nu și de receptorii problematici JAK1, 2, 3”, a precizat dr. Sadeh.

„Când blocăm acești receptori (JAK1, 2, 3), vedem un răspuns foarte caracteristic care este observat în anumite nomalii, în laborator, foarte devreme. Nu am văzut niciuna dintre aceste anomalii de laborator nici la începutul, nici după doi ani de tratament” a mai explicat medicul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677