REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Medicamentele care te pot lăsa fără permis. Nurofen, pe „lista neagră“

Medicamentele care te pot lăsa fără permis. Nurofen, pe „lista neagră“

A.F. 15 iulie 2024 | 00:00 103

O farmacie din județul Neamț a alcătuit o listă cu toate medicamentele care ar putea da un rezultat fals pozitiv la testele antidrog utilizate de polițiști, dar și ce alimente și băuturi sunt de evitat din acest moment.

Medicamentele care te pot lasa fara permis. Nurofen, pe „lista neagra“

Lista a fost concepută în vederea modificării OUG 84/2024, care nu mai permite refuzul testării antidrog cu teste rapide și păstrarea permisului până la aflarea rezultatelor analizelor de sânge, în vederea stabilirii consumului de droguri.

Astfel, Farmacia „Floare de Colț” din Borca, județul Neamț a alcăuit o lista cu medicamente care poate da un rezultat pozitiv sau fals pozitiv la testele de salivă antidrog realizate de polițiști, notează adevarul.ro.

Este important să notăm și faptul că toate medicamentele contraindicate conducătorilor de vehicule sunt inscrpționate pe cutie cu un triunghi echilateral, cu vârful în sus, de culoare albă, cu laturile de culoare roșie şi cu lungimea de 10 mm şi grosimea de 1,5 mm, având în centru un semn de exclamare de culoare neagră, triunghi încadrat într-un pătrat de culoare albă, cu latura de 15 mm.

Medicamentele care conțin codeină

Printre medicamentele care pot da un rezultat pozitiv la drugtest se numără și cele care conțin substanța activă CODEINĂ, fie simplă (codeină fosfat 15mg, care se eliberează doar cu prescripție medicală specială TAB III) sau în combinație cu alte substanțe active, în medicamente care se pot elibera fără prescripție medicală (OTC).

Astfel, în această categorie se regăsesc:

Aspaco

Caffetin

Codamin P

Fasconal

Ibuvalen Duo

Nurofen Plus

Solpadeine comprimate

Solpadeine Extra comprimate efervescente

Medicamentele care conțin pseudoefedrină

Medicamentele destinate tratării simptomelor de răceală și gripă pot da și ele un rezultat fals pozitiv pentru consumul de amfetamine în cazul unui drugtest bazat pe salivă.

Potrivit listei întocmite de farmacie, cele mai comune medicamente care conțin această substanță sunt:

Bioflu sau Bioflu Plus

Advil, Ibusinus, Modafen, Nurofen, Paduden, în varianta pentru Răceală și Gripă

Ibugrip Plus

Ibuvalen Flu

Larofen Plus

Parasinus/Parasinus Penta

Prosinus

Tedolfen

În plus, farmaciștii „Floare de Colț” susțin că rareori, chiar și consumul de IBUPROFEN simplu poate duce la testarea pozitivă.

Alimente care pot duce la testare pozitivă

„Este important de știut că suplimentele cu ulei de cannabis sau cele cu cânepă pot da rezultat fals pozitiv pentru consum de cannabis”, mai transmite farmacia.

În ceea ce privește alimentele, consumul unei cantități mari de mac, dar și băuturile de tip apă tonică, precum Schwepps tonic sau Evervess, pot duce la pozitivarea testului rapid antidrog.

„Recomandarea noastră este să consultați prospectele tuturor medicamentelor pe care le consumați, la secțiunea „Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor” înainte de administrare sau de a evita condusul, în cazul în care substanțele medicamentoase pot afecta starea de vigilență. De asemenea, vă puteți adresa medicilor sau farmaciștilor pentru informații legate de capacitatea de a conduce în cazul administrării oricărui medicament”, transmite Farmacia „Floare de Colț”.

Paracetamolul nu ar trebui să dea rezultat fals

În urmă cu câteva zile, în presă era relatat cazul unui șofer care ar fi ieșit pozitiv la consum de substanțe interzise, după ce, susținea el, ar fi luat două pastile de paracetamol.

În replică, medicul Ioana Stăncel spune că este sceptică în ce ceea ce privește declarațiile șoferului, pentru că paracetamolul nu are în structura gruparea amino care pozitivează testul rapid la amfetamine, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510