REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.7° Constanța Lun., 30 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6868
10.7° Constanța Luni, 30 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6868
 

Medicii avertizează: Dacă te dai cu ulei pentru bronzat la plajă, ești ca un pui la rotisor! Video

Medicii avertizează: Dacă te dai cu ulei pentru bronzat la plajă, ești ca un pui la rotisor! Video

Georgiana BOGLEA 10 iulie 2024 | 00:00 2355

Canicula și-a făcut, deja, simțită prezența la malul mării, însă turiștii veniți la plajă nu par a fi foarte îngrijorați de temperaturile din termometre și profită de razele soarelui cât pot de mult. Totuși, medicii dermatologi ne recomandă să avem grijă în ce perioadă ne expunem la soare și, de asemenea, trag un semnal de alarmă că protecția cremei cu SPF nu este suficient de puternică.

Medicii avertizeaza: Daca te dai cu ulei pentru bronzat la plaja, esti ca un pui la rotisor! Video

Turiștii au luat cu asalt litoralul, iar asta se poate vedea cu ochiul liber. Plajele sunt pline de oameni care au venit să se relaxeze. Totuși, este recomandat să avem grijă când și cum ne expunem la soare pentru că acesta poate fi foarte periculos atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe.

Protecția solară este esențială pentru prevenirea ridurilor, a deshidratării pielii, a apariției pistruilor, precum și pentru reducerea riscului de cancer de piele. Radiațiile, în timpul amiezii, nu sunt deloc benefice, iar constănțenii şi turiştii trebuie să evite razele puternice deoarece formează arsuri solare care pot duce chiar la cancer de piele.

De asemenea, expunerea îndelungată la soare poate conduce la insolație, iar cea mai gravă reacție poate fi chiar și decesul pacientului. Starea de epuizare după expunerea îndelungată la razele puternice prezintă simptome precum greață, cefalee, deshidratare, crampe și vărsături.

Ce spun medicii dermatologi

Medicii dermatologi trag un semnal de alarmă și ne recomandă să nu ne bazăm doar pe crema cu protecție SPF. Este foarte important să folosim îmbrăcăminte adecvată și să respectăm orele la care ne expunem la soare, mijlocul zilei fiind foarte periculos. Crema cu protecție SPF nu este chiar degeaba, dar nu asigură o protecție completă, de aceea este recomandat să ascultăm de sfaturile acestora pentru a nu avea de suferit mai târziu.

„Expunerea la soare nu este un lucru foarte bun uneori. Mai ales acum că sunt și razele ultraviolete A, care vin cu căldură mare și provoacă stări de leșin oamenilor și le scade tensiunea și ard pielea rău de tot. Oamenii trebuie să respecte o singură regulă: să se expună la soare până la 9-9:30 dimineața, după care să se acopere cu haine. Deci trebuie să se protejeze haine, umbrelă și pălărie. După care se mai pot expune fără probleme la soare după ora 17. În rest, se expun la toate riscurile posibile cum ar fi arsuri solare, lipotimii adică leșinuri și probleme cu alunițele. Cei care au alunițe trebuie să și le acopere cu material textil, nu cu creme deoarece acestea nu sunt destul de eficiente. Oamenii transpiră, se spală și acest lucru face ca aceste creme să nu fie suficient de bune. Cei care folosesc cremă  de protecție solară trebuie să o administreze din oră în oră sau poate mai des pentru a avea efect. Crema cu SPF este suficientă dacă mergem pe stradă, acolo unde este umbră și nu transpirăm pentru că atunci când transpirăm avem tendința de a ne șterge și luăm toată crema. Turiștilor le recomand să nu stea mai mult de 10 minute pe toate părțile pentru că vor face arsuri, iar după vindecare pot rămâne cu pete pigmentare pe care nu le mai șterge nimeni de acolo. Pielea ține minte aceste foto-traumatisme și acestea se acumulează în timp. Și când persoana în cauză o să aibă 60 de ani o să o întrebe nepotul de ce are acele pete negre și atunci vor ajunge la dermatolog să le șteargă. Uneori se poate, uneori nu se prea poate. Mai bine să nu te pui în situația aia. Se adună în timp, se cumulează. Mai sunt și foto-traumatismele astea acute pentru care se cheamă chiar și salvarea. Pe alunițe trebuie să stăm cu ochii ca pe foc. Nu se expun la soare. Acestea le avem din naștere. Cei care folosesc uleiuri bronzante riscă să nu se bronzeze uniform. Folosirea acestor uleiuri care sunt folosite pentru a accentua bronzul, cum este și uleiul de măsline, nu afectează mai tare, dar uleiul este foarte gras și astupă porii glandelor de transpirație și de grăsime și apar mici furuncule pe piele. Uleiul de măsline este pentru mâncare. Soarele arde, e rău. Cei care au alunițe riscă să se transforme în timp în cancer de piele, într-un timp mai lung sau mai scurt, deci nu ne jucăm cu ele. Alunițele trebuie urmărite la medicul dermatolog și protejate cu haine. Protecția cu creme nu e suficientă. Cei care au pistrui nu riscă nimic în plus din cauza expunerii la soare“, a declarat dr. Ioana Antohi, medic primar dermato-venerice, alergologie, doctor în științe medicale.

Medicii avertizeaza: Daca te dai cu ulei pentru bronzat la plaja, esti ca un pui la rotisor! Videodr. Irena Smadea, medic primar dermato-venerolog.

Un alt medic ne-a declarat: „Cei care se expun la soare pe vreme caniculară riscă în primul rând insolație, dureri de cap, stare de vomă, febră, stare generală alterată. Se poate ajunge până la terapie intensivă pentru că nu numai deshidratarea este periculoasă, ci edemul cerebral pe care îl poate produce soarele atât de puternic. Pur și simplu, acumulare de lichid la nivelul creierului și de aici sunt formele acelea severe de insolație. Nu mai vorbesc de arsurile solare. Este ca și cum ai sta într-un cuptor, practic. Te rotisezi la cuptor, la soare, da? Între orele 12-15:30 este doar radiație infraroșie. La temperaturile asta ridicate nu se mai poate vorbi despre ultraviolete UVB, numai UVA care sunt extrem de agresivă față de piele și care produc arsură solară până la frictenă. Am văzut atâția copii care vin cu vezicule, cu frictene cu lichid la nivelul pavilioanelor urechii, cu arsuri pe nas, pe față, pe toate zonele foto-expuse și în general cele mai reliefate. Ca să nu mai vorbesc pe restul corpului. Nu ne putem baza pe cremele de protecție solară. Cremele cu protecție 50+ care se considerau pe vremuri că te protejau 100% protejează undeva la 30% până în 10 dimineață și după 17 după amiază. În perioada de maximă însorire oferă o protecție sub 10%. Deci nu ne bazăm pe foto-protecție. Dacă folosim cremă de protecție solară trebuie reîmprospătată la 4 ore și de fiecare dată când ieșim din apă  pentru că efectul waterproof care este trecut pe ambalaj nu este o reclamă înșelătoare, dar nu avem cum să credem că o dată ce te-ai scăldat în apa mării mai poți fi protejat de razele solare. Cea mai bună protecție este respectarea orelor de protecție. Expunerea trebuie să se facă progresiv, adică prima și a doua zi câte 15 minute, a treia zi o jumătate de oră, a patra zi o oră, apoi încet încet se ajunge deja la 3 ore pe zi progresiv. Dar mai ales respectarea timpilor este importantă. Cei care folosesc uleiuri pentru accentuarea bronzului sunt la fel ca friptura, când o dai și cu ulei și o pui după aia pe grătar. Adică, dacă te expui în orele nepotrivite, te mai dai și cu ulei arsura e și mai minunată“, a declarat dr. Irena Smadea, medic primar dermato-venerolog.

Ascultă oamenii de sfaturile medicilor?

Chiar și în miezul zilei oamenii sunt tot pe plajă. Unii cred că folosirea unei creme cu protecție solară este suficientă pentru a-i feri de razele nocive ale soarelui.

Am și spray, am și loțiune, am și loțiune de dat după plajă“, a spus o turistă, care se „prăjea” la soare la ora amiezii.

Medicii avertizeaza: Daca te dai cu ulei pentru bronzat la plaja, esti ca un pui la rotisor! Video

Mă protejez de soare cu loțiune SPF 30. Ne hidratăm, bem apă“, a spus o altă turistă.

Medicii avertizeaza: Daca te dai cu ulei pentru bronzat la plaja, esti ca un pui la rotisor! Video

De asemenea, există persoane care preferă să stea la umbră și spun că o baie în mare este suficient pentru ca soarele să nu le dăuneze. „Până acum am luat șezlonguri, dar azi fiind ultima zi nu avea sens să mai luăm. Am stat la umbră sub umbrele, baie, după aceea din nou la șezlong“, a precizat o turistă.

Medicii avertizeaza: Daca te dai cu ulei pentru bronzat la plaja, esti ca un pui la rotisor! Video

Totuși, printre turiști mai sunt și unii mai conștienți de ceea ce pot păți atunci când se expun la ore nepotrivite la soare și aleg să stea să se bronzeze doar în orarul recomandat.

Eu am și probleme la față. Mă pătez foarte rău. Avem loțiuni de toate felurile cu SPF 50, ne-am expus cât mai puțin, adică maxim până la ora 11:00 și după ora 17:00. Nu am stat nicio zi de dimineață până seară. Poate când eram mică, dar razele nu erau așa de nocive ca și acum.

Medicii avertizeaza: Daca te dai cu ulei pentru bronzat la plaja, esti ca un pui la rotisor! Video

Soarele a început să fie foarte dăunător pentru piele. Astfel că vă recomandăm să ascultați sfaturile medicilor dermatologi pentru a nu avea probleme din cauza expunerii la soare, mai devreme sau mai târziu.

Video 1:

Video 2:

Video 3:

Video 4:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu nu ma mai iau demult dupa medici...si sunt foarte foarte bine!! Aceste scursuri in halate nu mai au nicio credibilitate!!!!
2
9

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515