REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.5° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
26.5° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Medicii explică importanța iodului în caz de accident nuclear!

Medicii explică importanța iodului în caz de accident nuclear!

Replica API 4 martie 2022 | 00:46 3314

Războiul ce se duce la o aruncătură de băț de țara noastră a băgat frica și în români. Au început să circule informațiile, multe dintre ele rostogolindu-se cu viteza luminii pe internet. Din păcate, printre acestea, multe sunt din surse neverificate. La fel cum a fost și documentul privind măsurile în caz de accident nuclear, care era unul vechi, dar care era postat ca fiind de actualitate. Însă, cum tot s-a făcut mare vâlvă pe seama subiectului legat de pericolul nuclear, iată că medicul endocrinolog, cercetător științific, Ruxandra Dobrescu, a explicat ce rol au pastilele cu iod.

Ruxandra Dobrescu

”Tiroida noastră folosește iodul pentru a produce hormonii tiroidieni. În cazul unui accident nuclear, cum a fost cel de la Cernobîl, iodul radioactiv care este eliberat în urma exploziei va fi captat de tiroidă și o “iradiază”, ceea ce duce la creșterea riscului de cancer tiroidian în câțiva ani. Riscul este mai mare la copii și adolescenți, care sunt mai sensibili la radiații în general. După vârsta de 20-30 ani riscul scade semnificativ. Tabletele de iodură de potasiu conțin o doză mare de iod care are rolul să inunde tiroida, să o umple de iod în orele dinaintea expunerii la un astfel de accident, astfel încât iodul radioactiv rezultat în urma accidentului nuclear să nu mai aibă loc, să nu poată pătrunde în tiroidă, care este astfel protejată. În general se împart tablete de iod celor care locuiesc pe o rază de 10-15 km în jurul centralelor nucleare, ca o precauție în cazul unui accident nuclear”, a spus medicul Ruxandra Dobrescu.

Ce se întâmplă în caz de atac cu bombe atomice?

”Nu cred că poate să spună cineva exact, pentru că din fericire bombele atomice au fost folosite în scop militar doar o dată în istorie, la Hiroshima si Nagasaki în 1945, dar avem ceva informații acumulate după testele armelor nucleare efectuate ulterior. Slavă Domnului, nu sunt expert în bombe, vă spun perspectiva endocrinologului. În cazul acesta, pare că utilitatea tabletelor de iodură de potasiu este destul de limitată, din mai multe motive! În cazul nefericit al unui atac nuclear, pericolul major imediat îl reprezintă distrugerea directă cauzată de explozie, care poate fi foarte întinsă ca suprafață… Și aparent armele nucleare actuale sunt mult mai “puternice” decât cele din 1945... adică până să ne temem de riscul de cancer de tiroidă în câțiva ani, este important să supraviețuim imediat! Apoi contaminarea radioactivă care urmează este cu mulți izotopi, nu doar iod! Iar tabletele de iod protejează doar tiroida și doar de efectul iodului radioactiv‼ Din cauza asta, prima și cea mai importantă măsură în cazul unui accident nuclear, că vorbim de un accident sau atac nuclear, este evacuarea sau adăpostirea! Ca să limităm expunerea și să ne protejăm tot corpul, nu doar tiroida și nu doar de iodul radioactiv! Contaminarea prin inhalare, în urma norului radioactiv, este în general de durată mult mai scurtă și mult mai redusă decât cea care urmează prin consumul de apă și alimente contaminate (legume, lapte), în săptămânile și lunile care urmează… Doza de iod radioactiv eliberată este foarte importantă în a decide dacă este sau nu nevoie de tablete de iod!”, a mai spus medicul.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768