REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Menstruația la vârste mici: riscuri pentru femeile adulte

Menstruația la vârste mici: riscuri pentru femeile adulte

Replica API 6 august 2020 | 00:00 1000

Momentul declanșării primei menstruații, reprezintă o etapă importantă din viața fiecărei fetițe. În ultimii ani, menstruația a început să se declanșeze la vârste tot mai fragede, iar acest lucru înseamnă riscuri crescute pentru fetiță, când ajunge la vârsta adultă, scrie doc.ro.

Mulți experți spun că, în medie, pubertatea a început să se instaleze mai devreme decât se întâmplă în trecut. Vârstă medie a menstruației a început și ea să se modifice și există chiar cazuri de fetițe care au menstruație de la 8 sau 9 ani. Studiile sugerează că semnele pubertății precoce, cum ar fi dezvoltarea sânilor, apar cu un an mai devreme, comparativ cu ceea ce se întâmplă în urmă cu un deceniu.

Semnele pubertății precoce

Semnele pubertății și ale pubertății precoce sunt, în general, aceleași. Perioada de timp când acestea apar este cea care diferă. La fete, semnele sunt următoarele:

dezvoltarea sau creșterea sânilor (care este adeseori primul semn)

menstruația (de obicei, nu apare decât după 2 sau 3 ani, după ce au început să apară primele simptome).

Stresul, o consecință a pubertății precoce

Specialiștii spun că, pentru copii, pubertatea precoce poate cauza unele probleme de natură fizică și emoțională. Printre aceste probleme se numără și stresul. Chiar și atunci când se întâmplă la copiii de 12 ani, pubertatea poate fi o perioada plină de confuzie. Mai mult, pubertatea poate fi o perioada chiar mai stresantă pentru copiii mai mici. Menstruația timpurie poate fi o perioada tulburătoare pentru fetițele de 9 ani sau care au o vârstă chiar mai mică - cât și pentru cele care au o dezvoltare întârziată. Din fericire, părinții pot fi de ajutor, oferindu-le celor mici informații despre schimbările la care ar trebui să se aștepte, mai ales când este vorba de prima menstruație.

Schimbările din ultimele decenii

Mulți dintre noi au auzit sau poate chiar cunosc pe cineva - o vecină, o nepoata, o fiica - cu alte cuvinte, fetițe cărora li s-au dezvoltat sănii și părul pubian la varsta de 6-7 ani și poate am auzit discutându-se și despre fetițe care au avut prima menstruație la vârstă de 8 ani. În ultima vreme, acestea au devenit normă, nu excepția de la regulă.

O meta-analiză făcută în 2007 de cercetătorii americani indică faptul că menstruația precoce (menarha la vârste mici) este un factor de risc cunoscut pentru dezvoltarea cancerului la sân mai târziu, la vârstă adultă. Pubertatea "normală" poate să difere și se poate instala între 8 și 13 ani. Pubertatea poate dura, în medie, între 1,5 și 6 ani pentru a fi completă, susțin cercetătorii americani. Tot ei spun că fetițele albe din SUA au prima menstruație la vârstă medie de 12,6 ani, iar fetițele afro-americane au menstruație la vârstă medie de 12,1 ani, în timp ce fetițele mexicane au prima menstruație la o vârstă medie de 12,2 ani.

Una dintre concluziile meta-analizei americanilor este că fetițele au prima menstruație, în medie, cu câteva luni mai devreme decât adolescentele de acum 40 de ani, dar sănii lor se dezvoltă cu 1 sau 2 ani mai devreme. Opinia celor mai mulți medici endocrinologi este că scăderea vârstei la care se declanșează pubertatea în rândul fetițelor din SUA este un fenomen real și îngrijorător.

Legătura dintre menstruație și menopauza

Femeile au mai multe șanse să treacă mai devreme prin menopauza dacă au început să aibă primele menstruații înainte de a împlini 12 ani. Această este concluzia celui mai mare studiu de acest gen, care a implicat 50.000 de femei aflate la post-menopauza, din Marea Britanie, Australia, Japonia și Scandinavia. În medie, o prima menstruație s-a declanșat în jurul vârstei de 13 ani și a durat până când femeile au ajuns la 50 de ani. Dar 14% dintre femeile care au participat la studiu au avut prima menstruație înainte să împlinească 12 ani, iar 10% dintre ele au avut ultima menstruație înainte să împlinească 45 de ani. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că femeile care au început să aibă menstruație înainte de varsă de 12 ani au fost cu 315 mai predispuse să între mai devreme la menopauza, adică între 40 și 44 de ani.

Un alt studiu arată că dacă prima menstruație a fost înainte de vârstă de 12 ani, femeia are un risc de 20% de a avea un diagnostic de cancer la sân, la un moment dat, de-a lungul vieții.

Când e bine să mergi prima dată la ginecolog cu fetița ta

Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) recomandă că fetele să meargă la medicul ginecolog atunci când au vârstă între 13 și 15 ani. Chiar și așa, majoritatea fetițelor nu vor avea nevoie de un examen pelvic în timpul primei vizite la medic. Mulți ginecologi vor face o examinare generală și vor vorbi cu fetița despre dezvoltarea ei.

Nu uita: toate fetele, la vârsta adolescenței, ar trebui să meargă la medicul ginecolog, însă această vizită este deosebit de importantă dacă fiica ta este activă sexual (sau are de gând să își înceapă viață sexuală) sau are probleme în ceea ce privește ciclul menstrual.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016