REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.5° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
20.5° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

“Meseriaşul” Chicheanu va repara digul de nord al Portului Constanţa! Video

“Meseriaşul” Chicheanu va repara digul de nord al Portului Constanţa! Video

Replica API 22 februarie 2022 | 23:41 5027

Constantin Chicheanu a fost mereu, alături de fratele său Hristu, în centrul unor afaceri de zeci de milioane de euro. Cea mai cunoscută societate a lui, Consal Trade, derulează de ani buni, fără încetare, contracte cu statul, în special în Portul Constanţa. Mai nou, Chicheanu se va ocupa de ”cârpirea” digului de nord. Digul de larg, așa cum mai este el cunoscut, este situat între Poarta 1 și Farul Alb, și este singurul loc din Constanța unde putem admira apusul de soare pe mare! A fost închis o perioadă, pentru reparații și redeschis, accesul fiind exclusiv pentru pietoni și bicicliști.

Chicheanu, de la Consal Trade

Digul de larg este o construcție hidrotehnică care are ca scop protejarea bazinului portuar și sporirea siguranței navelor, neavând statut de drum public deschis circulației autovehiculelor.

De pe dig, cei care au fost în zonă știu că priveliștea este superbă, marea este splendidă, iar delfinii oferă spectacole de vis, dar este și un loc ideal pentru promenadă.

Digul de larg al Portului Constanţa a fost extins în 2015 cu 1.050 metri, de la 4.850 metri la 5.900 metri. În 2020, digul a fost închis, constănțenii nemaiavând acces, decizia fiind luată de conducerea CNAPMC, din motive de siguranță. Accesul pe dig a fost restricționat și în 2017.

Iacă că administrația portuară a atribuit contractual în vederea lucrărilor de reparații a digului. Cine altcineva ar fi putut să se ocupe de lucrări, dacă nu firma de casă a CNAPM, și nu numai, Consal Trade SRL. Contractul a fost atribuit pe 16 februarie și are o valoare de 89.837.641.16 lei.

Starea actuală a digului

Din cauza intemperiilor, tronsonul vechi al Digului de Larg în lungime de 4.850 m necesită acum reparații, lucrări care fac obiectul contractului de 90 de milioane de lei. Furtuna din februarie 2012 a fost una dintre cele mai mari furtuni înregistrate pe țărmul românesc al Mării Negre în ultimii 25 ani.

Stabilopozi rupți

Această furtună se deosebește de celelalte furtuni cel puțin prin 2 (două) elemente și anume: durata foarte mare de cca. 72 ore și faptul că a fost însoțită de ninsori puternice care au făcut din apa mării, în special în apropierea țărmului (digurilor), o masă vâscoasă care a sporit impactul (forța) valurilor ce au acționat asupra digurilor. n urma fenomenului produs in februarie 2012, pe tronsonul studiat al Digului de Larg (km 0+000 – km 4+850) s-au constatat mai multe tipuri de degradări, in special pe taluzul exterior (dispre larg), cum ar fi: alunecarea carapacei de stabilopozi pe taluz, rezultând o altă pantă decât cea proiectată inițial, primul rând de stabilopozi montați adiacent zidului de gardă al coronamentului având acum înclinație către larg, față de poziția verticală deținută anterior; un număr însemnat de stabilopozi rupți, în special deasupra nivelului apei, zone expuse ale mantalei din blocuri de piatră, rămase neacoperite cu stabilopozi, datorită alunecării acestora pe mantă, zone descoperite, din cauza alunecării stabilopozilor

Totodată, a fost deteriorat coronamentul și dala de coronament, posibilele cauze care au dus la deteriorare fiind apa, prin cicluri repetate îngheț-dezgheț, dar și traficul greu cu echipamente de mare tonaj în timpul execuției noului tronson de dig.

Consal Trade a deținut monopolul serviciilor de salubrizare și protecție împotriva incendiilor din port

Firma a devenit celebră pentru numeroasele sale afaceri cu statul și în special pentru contractele de zeci de milioane de euro primite de-a lungul timpului în Portul Constanța. Consal Trade SRL a primit în 2004 un contract care îi asigura monopolul serviciilor de salubrizare și protecție împotriva incendiilor din port, contract care a luat sfârșit în decembrie 2018. Fima se războiește de atunci în instanță cu administrația portuară, acuzând atât compania de stat, cât și Ministerul Transporturilor de abuzuri. Disensiunile juridice nu au împiedicat însă Consal Trade să facă în continuare afaceri cu portul. În iulie 2019 a închiriat companiei o autogunoieră contra sumei de 215.640 lei, iar acum va încasa jumătate de milion de lei pentru realizarea unor pasaje de trecere la nivel peste calea ferată.

Constantin Chicheanu a ieșit din firmă în 2013, cedând acțiunile firmei cipriote Hermosiocco Trading LTD, care este controlate, din spate, tot de Chicheanu și soția acestuia, Ștefania. Consal Trade a raportat pentru anul 2020 afaceri de 116 656 771 de lei, și un profit net de 8,9 milioane lei, cu 235 de angajați, dar și datorii de 32,9 milioane lei.

VIDEO:

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E inchis digul ziaristilor
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303