REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Metoda de înșelăciune ”scrisoarea nigeriană” a făcut încă șase victime la Constanța

Metoda de înșelăciune ”scrisoarea nigeriană” a făcut încă șase victime la Constanța

Virgil STOIAN 18 iulie 2023 | 00:00 3416

Eregbene Elaye Benedict aborda persoane de sex feminin pe site-ul de socializare Facebook, cu care purta discuții până când le câştiga încrederea şi afecţiunea, iar ulterior le contacta telefonic, ocazie cu care le prezenta anumite legende, pe baza cărora le solicita diverse sume de bani; după primirea acestor sume de bani, nu le mai contacta pe persoanele vătămate, ci își închidea conturile. Este vorba despre metoda scrisoarea nigeriană, una dintre cele mai frecvente înșelătorii comise prin intermediul internetului. Scrisorile nigeriene sunt cunoscute și sub denumirea de fraudă cu taxe în avans sau fraudă 419.

Metoda de inselaciune ”scrisoarea nigeriana” a facut inca sase victime la Constanta
Scrisoarea nigeriană este una dintre cele mai frecvente înșelătorii comise prin intermediul internetului. Ea se bazează pe încrederea celor care, fără a avea prea multă experienţă în domeniul internetului, se lasă abordați de către un străin, femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) și care afirmă că intenţionează să trimită victimei o sumă importantă de bani, pentru a consolida legătura amoroasă şi planurile de viitor ale cuplului.

Cu această metode au fostă păcălite șase persoane la Constanța, de către Eregbene Elaye Benedict și complicele lui. Acesta aborda femei pe rețelele de socializare și dându-se drept militar american, le promitea relații și căsătorii, iar apoi le spunea că vrea să le trimită colete, dar, mai întâi, să achite ele taxele vamale. Astfel, acesta a obținut mii de euro, iar Eregbene Elaye Benedict a fost intermediarul, cel care primea banii cu care achiziționa crypto monedă în folosul adevăratului șarlatan. Cu vorbe dulci, individul amăgea victimele, în cele din urmă ajungând să-și facă planuri de viitor cu ele. Cel puțin așa le promitea, ajungând până la cereri în căsătorie. Ulterior, acesta le spunea că vrea să le trimită colete cu bunuri, haine și bani (unei victime i-a spus că are de gând să-i trimită 1,5 milioane euro), însă este nevoie ca ele să achite taxele vamale. Adică să-i trimită lui banii în cont (contul inculpatului), iar el se ocupă de proceduri. Probabil că unele femei au dat înapoi, însă au fost și cele care au trimis banii, fiind vorba de 1.000 de euro, 1.300 de euro (de la mai multe victime), 1500 de euro (de la mai multe victime), 26.000 lei, 4.000 de lei. Astfel, Eregbene Elaye Benedict, după ce primea sumele de bani în conturile sale bancare, le transfera pe platforma de tranzacționare criptomonede Luno, achiziționa criptomonedă, pe care ulterior o transfera mai departe în portofele virtuale aparţinând altor complici ori autori, iar pentru această activitate reţinea propriul comision.

Metoda de inselaciune ”scrisoarea nigeriana” a facut inca sase victime la Constanta

Ce este scrisoarea nigeriană

Scrisoarea nigeriană este una dintre cele mai frecvente înșelătorii comise prin intermediul internetului. Ea se bazează pe încrederea celor care, fără a avea prea multă experienţă în domeniul internetului, se lasă abordați de către un străin, femeie sau un bărbat, care le devine iubit(ă) și care afirmă că intenţionează să trimită victimei o sumă importantă de bani, pentru a consolida legătura amoroasă şi planurile de viitor ale cuplului. Pentru a intra în posesia coletului cu bani, persoanele vătămate sunt determinate să achite diverse sume de bani prin virament bancar, necesare pentru presupuse taxe care ar interveni în procesul de livrare.

În ultima perioadă, datorită avansului tehnologic și aplicațiilor de ultimă generație accesibile gratuit de pe internet direct pe telefon sau calculator, scrisorile nigeriene au devenit tot mai sofisticate, deoarece infractorii folosesc limba de origine a victimei și comunică prin intermediul unor aplicații criptate precum Whatsapp și Messenger Facebook, ceea ce îngreunează mult atât identificarea autorilor şi participanţilor, cât și dovedirea faptelor lor.

Magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au decis condamnarea lui Eregbene Elaye Benedict la 9 luni de închisoare, cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la înșelăciune. Sentința a fost dată pe 10 iulie 2023 și nu este definitivă.

MAI sfătuiește să nu furnizași nimănui datele personale și să nu depuneți sume de bani în conturi la solicitarea unor persoane necunoscute!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Au zis babele că scapă de la stână și se mărită cu generalul ...
2
0
STU PID S IS ALWAYS PREGNANT
6
0
Draga Replica mi ai inseninat iar ziua. Ce exemplu mai minunat de si batuta, si nefu.., si cu banii luati ar putea exista. Cand vad atata prostie simt ca imi creste inima. Ce degenerate iubitoare de scule negre, cred ca isi imaginau cu creierii lor de gaina sculele in actiune. Singura actiune pe care o vor simti este flegma noastra vanjoasa si groasa pe fetele lor cretine.
6
1
Ba da ce idioate! Iși merita soarta!
12
1
Ptr iubitoarele de scula neagra o tzeapa ca asta merge la fix
23
1

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166