REPLICA ONLINE CONSTANTA

30.2° ConstanÈ›a Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
30.2° ConstanÈ›a Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Mexic: Curtea Constituţională a decis că femeile pot contesta în justiţie legile statelor mexicane ce reprimă avortul

Mexic: Curtea Constituţională a decis că femeile pot contesta în justiţie legile statelor mexicane ce reprimă avortul

A.F. 23 iunie 2023 | 00:00 418

Curtea Supremă a Mexicului a decis miercuri că femeile pot să conteste legile statelor mexicane ce reprimă avortul, decizie ce deschide calea spre o dezincriminare a întreruperilor de sarcină la nivel naÅ£ional, informează AFP.

Mexic: Curtea Constitutionala a decis ca femeile pot contesta in justitie legile statelor mexicane ce reprima avortul

Reglementările locale ce pedepsesc întreruperea de sarcină constituie atingeri aduse drepturilor femeilor, a decis Curtea Supremă.

"Este suficientă calitatea de femeie sau de persoană capabilă să poarte un copil pentru a reclama în justiÅ£ie caracterul neconstituÅ£ional al dispoziÅ£iilor ce penalizează avortul", a apreciat Curtea Supremă într-un comunicat.

Avortul voluntar a fost dezincriminat în 11 din 32 de state ale Mexicului, iar capitala Ciudad de Mexico îl autorizează din 2007 pentru sarcinile de până la 12 săptămâni, în majoritatea cazurilor.

Decizia anunÅ£ată miercuri de Curtea Supremă înseamnă că femeile care trăiesc în state ce penalizează avortul pot depune recursuri, fie că sunt însărcinate sau nu, ceea ce de facto duce la autorizarea avortului la nivel naÅ£ional.

Penalizarea întreruperii de sarcină contravine drepturilor femeilor "la autonomie în reproducere, la viaţă, la nediscriminare, la sănătate ÅŸi integritate personală", a apreciat Curtea Supremă, citează Agerpres.

În 2016, Curtea Supremă a Mexicului a respins un proiect precedent care declara neconstituÅ£ionale articolele din Codul Penal federal ce reprima avortul, ceea ce l-ar fi dezincriminat în întreaga Å£ară.

Potrivit datelor oficiale, avortul medicamentos este metoda cea mai utilizată în Mexic pentru întreruperile voluntare de sarcină sub 12 săptămâni.

AsociaÅ£ii civile au creat o reÅ£ea pentru a le permite femeilor să acceadă la această metodă pe tot teritoriul Mexicului, precum ÅŸi în SUA, unde Curtea Supremă a revenit în 2022 asupra unei decizii ce garanta la nivel federal dreptul constituÅ£ional la întreruperea voluntară de sarcină, redând astfel fiecărui stat federal libertatea de a legifera în materie. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699