REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Microplastice găsite în fiecare probă de spermă umană analizată în cadrul unui studiu

Microplastice găsite în fiecare probă de spermă umană analizată în cadrul unui studiu

A.F. 12 iunie 2024 | 00:00 122

Microplastice au fost găsite în toate probele de spermă umană testate în cadrul unui studiu, iar cercetătorii spun că este "obligatoriu" să se continue cercetările privind potenţialul prejudiciu asupra reproducerii, relatează news.ro.

Microplastice gasite in fiecare proba de sperma umana analizata in cadrul unui studiu

Numărul de spermatozoizi la bărbaţi scade de zeci de ani, iar 40% din numărul scăzut de spermatozoizi rămâne inexplicabil, deşi poluarea chimică a fost implicată de multe studii, scrie The Guardian.

Cele 40 de probe de spermă proveneau de la bărbaţi sănătoşi care au fost supuşi unor evaluări de sănătate premaritală în Jinan, China. Un alt studiu recent a descoperit microplastice în sperma a şase din zece tineri sănătoşi din Italia, iar un alt studiu din China a găsit poluanţii în jumătate din 25 de probe.

Studii recente pe şoareci au raportat că microplasticele au redus numărul de spermatozoizi şi au provocat anomalii şi perturbări hormonale.

Cercetările privind microplasticele şi sănătatea umană avansează rapid, iar oamenii de ştiinţă par să găsească contaminanţi peste tot. Poluanţii au fost găsiţi în toate cele 23 de mostre de testicule umane testate într-un studiu publicat în luna mai.

De asemenea, au fost descoperite recent microplastice în sângele uman, în placente şi în laptele matern, ceea ce indică o contaminare pe scară largă a corpului oamenilor. Impactul asupra sănătăţii este încă necunoscut, dar s-a demonstrat în laborator că microplasticele provoacă daune celulelor umane.

Milioane de tone de deşeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar o mare parte dintre acestea se descompun în microplastice. Acestea au poluat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Se ştie că oamenii consumă aceste particule minuscule prin intermediul alimentelor şi al apei, precum şi prin inhalarea lor.

Cercetarea, publicată în revista Science of the Total Environment, a detectat opt tipuri de plastic. Polistirenul, utilizat pentru ambalaje, a fost cel mai frecvent, urmat de polietilenă, utilizată în pungile de plastic, şi apoi de PVC.

Particulele pot să provoace inflamaţii în ţesuturi, aşa cum fac particulele de poluare a aerului, sau substanţele chimice din plastic ar putea fi dăunătoare. În martie, medicii au avertizat asupra efectelor potenţial ameninţătoare pentru viaţă după ce au constatat un risc substanţial crescut de accident vascular cerebral, atac de cord şi deces mai devreme la persoanele ale căror vase de sânge au fost contaminate cu materiale plastice microscopice, citează stiripesurse.ro.
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016