REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.1° Constanța Mar., 3 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6841
21.1° Constanța Marți, 3 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6841
 

Mihaela Miroiu se apără în urma acuzațiilor de mușamalizare a abuzurilor sexuale de la SNSPA

Mihaela Miroiu se apără în urma acuzațiilor de mușamalizare a abuzurilor sexuale de la SNSPA

Virgil STOIAN 2 august 2024 | 16:20 790

După ce a izbucnit scandalul ce îl are protagonist pe sociologul Alfred Bulai, o fostă studentă a acuzat-o pe fosta profesoara SNSPA Mihaela Miroiu că știa de avansurile făcute și de sociologul Marius Pieleanu studentelor și nu a acționat. Într-un comentariu pe pagina de Facebook a fostei profesoare, studenta a povestit că i-a raportat lui Miroiu hărțuirea a cărei victimă a fost și că Miroiu i-a sugerat să rezolve problema direct cu Pieleanu.

Mihaela Miroiu se apara in urma acuzatiilor de musamalizare a abuzurilor sexuale de la SNSPAMihaela Miroiu

Mai mult, Miroiu explică și de ce a ștres postarea unde comentase tânăra, precizând că nu era la curent cu detaliile traumei suferite de studentă.

„De ce am șters postarea în care a comentat fosta studentă care mă acuza că am știut despre hărțuirea ei de către un profesor: Pentru că a urmat instantaneu un val de ură, insulte și umiliri inimaginabile la adresa mea. Am făcut o criză hipertensivă majoră.

Și hărțuirea online are efecte îngrozitoare. Nu mă pot apăra decât singură de expunerile care duc la asta. Linșajul mediatic este incredibil. Și cu consecințe grave în privința sănătății. Abia astăzi am puterea să scriu. Și puterea să adun comentarii injurioase, hărțuitoare, defăimătoare, calomnii, și să reclam în instanță pe cei care fac asta.”, a explicat Mihaela Miroiu pe Facebook.

Miroiu, clarificări și în legătură cu acuzațiile legate de Marius Pieleanu

Mihaela Miroiu a explicat că își amintește incidentul din urmă cu 21 de ani și că a discutat cu sociologul Marius Pieleanu despre aceste acuzații.

„Regret enorm că nu au făcut plângeri la timp (ele sau martorii), ca să prevină alte situații abominabile. Desigur că universitatea le datorează reparații.

Conținutul în sine al acuzației despre mine:

a. Claudia Radu spune că a venit la mine acum 21 de ani și mi-a spus că profesorul îi face avansuri: și că îi e teamă că nu va mai intra în licență. Da, îmi amintesc asta. Nu exista legal nicio prevedere despre hărțuire în România. Nu aveam cod și comisie de etică la acea vreme, la fel ca multe alte universități. Deci nici o instanță instituțională la care să poată apela victimele. Ne descurcam în context cu astfel de cazuri.

b. Spune că am spus că vorbesc cu cel acuzat. Am vorbit. A negat complet. I-am spus să vorbească cu studenta, să lămurească situația și, chiar și numai dacă gesturile lui au dus la o asemenea interpretare, să își ceară scuze și să înceteze orice gesturi altele decât strict profesionale. Dar C.R. spune în mod fals că i-aș fi cerut să meargă singură la el acuzat, pentru o discuție între patru ochi. Ceea ce, într-un interviu ulterior, ea chiar admite. Asta este tot.

c. Claudia Radu susține că eu le-am predat un curs referitor la hărțuire sexuală. Nu am predat un astfel de curs. Am predat Filosofie feministă și Teorii politice feministe. Nu cunoșteam încă foarte pertinent nici eu la acea oră subiectul hărțuire.

d. Dacă a considerat că reacția mea din anul 2003 nu a fost mulțumitoare și că i-a provocat o traumă îmi este greu să înțeleg de ce apoi s-a înscris la masteratul pe care îl coordonam și a dorit ca în anul 2004 să îi coordonez dizertația de masterat, iar în apoi s-a înscris tot la mine la doctorat.

e. După comentariul ei i-am scris în privat, i-am spus că nu îmi amintesc decât vag contextul, că dacă ea crede că i-am făcut vreun rău o rog să mă ierte. Eu obișnuiesc să îmi cer iertare și atunci când oamenii consideră că le-am greșit, deși nu am vrut să le fac niciun rău.

f. În postare făcută de C.R., dar și în interviul ulterior, a spune multe lucruri false și chiar minciuni inacceptabile. Dacă veți căuta câte ceva despre persoană, veți vedea că veridicitatea și dreptatea nu sunt tocmai partea ei tare. Nu știu cât din starea sufletește grea se datorează unor evenimente petrecute acum 21-22 de ani sau altora mai recente, petrecute la Ministerul Tineretului în 2008-2009.”, a scris fosta profesoară a SNSPA, pe Facebook.
„Toți am dori o lume mult mai bună”

Totodată, fostul decan în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, a declarat că a depus eforturi pentru a îmbunătăți situația, recunoscând că „una este să ai drepturi, alta să ți le aperi”.

„a. Pentru că știam deja din mai multe universități că sunt probleme de etică, am declanșat o cercetare națională în anul 2004 (13 universități). Pe lângă mult alte probleme, din cercetare a rezultat că în universități există multe astfel de cazuri acoperite de tăcere.

Împreună cu Daniela Cutaș și Liviu Andreescu am făcut un Cod etic pentru universități care avea și prevederi consistente despre manifestările hărțuirii, cum se adună dovezi, unde poți obține consiliere și unde poți face plângere (respectiv la Comisia de etică, decanat, rectorat, senat). În iunie 2005 ministrul Mircea Miclea a acceptat codul ca dezirabil și obligatoriu și a dat ordin de ministru ca să fie adoptat de către universități.

În decurs de un an universitățile au făcut asta. Practic abia din 2006 avem un cadru instituțional clar la care să se poată face astfel de plângeri. În cazurile pe care le știu din SNSPA, dacă s-au făcut plângeri au fost analizate și vinovații au fost sancționați.

b. Am mai putut să dezvoltăm cercetarea și educația despre dreptate de gen și egalitate de șanse, să asigurăm un know-how studentelor și studenților, să îi sprijinim să se asocieze și să facă ONG-uri de profil, să facă lobby pentru legi și politici publice. Să nu se lase umiliți, să își apere demnitatea și să nu își limiteze capacitățile și talentele.

c. Faptul că unii dintre ei mă acuză că am făcut prea puțin este explicabil. Toți am dori o lume mult mai bună. De aceea trebuie să și muncim pentru asta. O muncă fără sfârșit.

Lămuriri finale: Din 2001 nu am mai fost decană. În 2012 am plecat din Facultatea de Științe Politice la Școala doctorală. În 2021 m-am pensionat.”, precizează Mihaela Miroiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
c***a batrina, trebuie data afara, fara drept de pensie, ptr ca stia, a stiut.
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516