REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
28° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Mihai Daraban: România, singura țară de pe planetă care mâncă colivă

Mihai Daraban: România, singura țară de pe planetă care mâncă colivă

Replica API 12 martie 2022 | 00:24 4193

Mihai Daraban, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și președinte al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, și Ruxandra Serescu, director general al Camerei de Comerț, Navigație și Agricultură Constanța, au susținut vineri, 11 martie a.c., o conferință de presă la Camera de Comerț Constanța. Cu această ocazie, șeful Camerei de Comerț a României, Mihai Daraban, a precizat că România a ajuns ”țară de black Friday” și că ”suntem singura țară de pe planetă care mănâncă colivă”.

Vineri, 11 martie a.c., membrii Camerei de Comerț Constanța au organizat o conferință de presă, la care au participat Mihai Daraban, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și președinte al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța și Ruxandra Serescu, director general al Camerei de Comerț, Navigație și Agricultură Constanța.

Ruxandra Serescu a preluat noua funcție de la 1 martie a.c., fiind în echipa CCINA Constanța din anul 2004, iar din 2008 a ocupat funcția de Director al Direcție Juridice și Arbitraj și Vicepreședinte al Curții de Arbitraj Comercial și Maritim de pe lângă CCINA Constanța.

Menționăm că Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța este o organizație autonomă, cu personalitate juridică, neguvernamentală, de utilitate publică, apolitică, fără scop patrimonial, non profit.

Mihai Daraban, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și președinte al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța

Mihai Daraban a explicat cum s-a luat hotărârea de a o denumi pe Ruxandra Serescu la conducerea CCINA Constanța.

După cum știți și din comunicatul oficial, este o schimbare în conducerea executivă, doamna Serescu Ruxandra este noul director general al Camerei. Dânsa lucrează de mult la Camera de Comerț Constanța, a fost implicată în arbitrajul oficial, în problemele juridice, vine și dintr-o zonă cu un specific aparte, dintr-o familie legată de portul Constanța, de flota comerială a României. Am simțit nevoia să facem această schimbare pentru un suflu nou dat acestei instituții, pe de altă parte, domnul Jugănaru este alături de mine la București în calitate de consilier pe probleme legate de legislația economică. Linia a doua în sistemul politic românesc nu prea există sau este deprofesionalizată, mă refer la consilieri ai miniștrilor, la consilieri ai parlamentarilor. Domnu Jugănaru se pricepe foarte mult la partea de redactare, de acte normative, am trecut prin practică împreună în acest domeniu, dar fiind și poziția de la București trebuie să răspundem la cerințele din toată țara, nu doar la cele din Constanța. De exemplu, noi nu avem nimic de aface cu silvicultura. Sunt domenii de activitate pe care nu le întâlnim și nu ne-am lovit în județul Constanța de ele, dar care la nivel național le întâlnim.”

Daraban: Nu e bine să amestecăm lucrurile

Acesta a mai specificat că ”domnul Jugănaru are o experiență foarte bună în sistemul turismului, și sperăm de ani de zile, că acest domeniu de activitate să ajungă să aibă două cifre în produsul intern brut al României, pentru că la ora actual trebuie să recunoaștem că tot Horeca se învârte undeva la până în 5% din PIB. Nu aș vrea să dau cifre despre turismul de pe litoral că situația este mult mai tragic raportată la PIB. Acestea au fost practic motivele schimbării, am zis că nu este bine să amestecăm lucrurile. Domnul Jugănaru să își preia acest atribut de a fi lângă mine în redactarea actelor normative, iar Camera de Comerț Constanța să fie condusă de cineva cu experință în Camera de Comerț Constanța, cu multe cunoștințe personale, mai ales în domeniul maritim. Suntem singura cameră de Comerț din țară care are în titulatură și celebrul cuvânt navigație, că nu mai avem noi flotă asta este o altă discuție.”

Ruxandra Serescu, director general al Camerei de Comerț, Navigație și Agricultură Constanța a vorbit despre prioritățile mandatului său.

Ruxandra Serescu, director general CCINA Constanța

Sunt de 18 ani în Camera de Comerț Constanța. Am fost și sunt în continuare și vicepreședinte al Curții de Arbitraj, expertiza mea este evident în domeniul juridic și în domeniul maritim. Cu siguranță este o provocare pentru mine pentru că preluarea acestui mandat vine după aproape doi ani de pandemie, care ne-a afectat atât pe noi la instituție dar și mediul de afaceri pe care îl reprezentăm”, a spus directorul.

Serescu a mai precizat că războiul din Ucraina și Rusia afectează activitatea agenților economici. ”Acum, cu atât mai mult, având o situație conflictuală la graniță care afectează activitatea agenților economici. Sunt afectate contractele de transport, ceea ce prevăzusem anterior urmează să se întâmple pe partea de export cereal și de import. Republica Moldova a dat deja o dispoziție din 28 februarie, pe toată starea de urgență de 60 de zile s-a suspendat exportul, sunt barje aflate la încărcare care nu mai pot să încarce, probabil aceste efecte se vor resimți și asupra noatră. Ce pot să va spun este că eu privesc cu optimism în viitor și vom avea o cu totul altă abordare, doresc să creez o altă imagine Camerei, una mai prietenoasă și mai deschisă față de mediul de afaceri și evident să încercăm să preluam problemele firmelor și să încercăm să le soluționăm în limita prelogativelor pe care le avem și noi prin lege”, a completat Ruxandra Serescu, director general al Camerei de Comerț, Navigație și Agricultură Constanța.

Revenind la Mihai Daraban, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, acesta a mai specificat că ”în România, la 1 septembrie 2021 erau 768.367 de agenți economici care au depus bilanțul la organele fiscale. La registrul comerțului sunt cu 344.000 mai mult, ei nu depun nimic, erau 140.000 decalajul în 2014, s-au făcut 344.000. Ce ți se întâmplă în România dacă nu depui bilanțul? Nimic, de aceea și cifra a crescut. În Constanța sunt 27.000 care au depus bilanțul. Din cei 768.367 care realizează 329 de miliarde de euro cifră de afaceri, 3.845 de societăți, acestea reprezentând 0,5% din cei care au depus bilanțul, realizează 209 mii de miliarde euro cifră de afaceri, cu alte cuvinte 62% din cifra totală. Noi la Camera Constanța avem 610 membrii. ”

Mihai Daraban: ”Am ajuns țară de black Friday”

Pe noi acum ne preocupă mai mult importul decât exportul. Am închis anul 2020 cu un deficit al balanței comerciale de 18,356 de miliarde de euro. Anul 2021 l-am încheiat cu 23.398, o creștere de 5,3 miliarde, bani adevărați care au plecat din țară. Am ajuns țară de black Friday. Cumpărăm în neștire produse din import. Nu poți să nu ții cont de apetitul consumatorului roman, este cel mai bun barometru.”

Mihai Daraban: ”Suntem singura țară de pe planetă care mănâncă colivă”

Trebuie să începem să progresăm. Suntem singura țară de pe planetă care mânâncă colivă. În rest, toți care primesc grâu îl transformă în făină, numai noi facem colivă. Nu suntem în stare? Nu mai vorbesc despre produse procesate din panificație unde am ajuns să importăm de 610 milioane de euro într-un an”, a declarat Mihai Daraban, președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României și președinte al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sefule, mancati-as coliva !
6
0
Un porc oooo
9
0
Se prepara coliva si in Grecia, Bulgaria, Moldova si Rusia.
17
0
Acest Daraban impreuna cu fratele plus toata liota lor sunt masoni, intermediari in business pentru crima organizata
16
1
va rugam foarte mult , sa ii dati cu flitul odata , lui bosorogul ala habarnist si dinozaur-incompetent , Ion Mocanu , de la Camera de Comert si Industrie Galati . Nu face nimic si in plus si-a angajat toata familia la stat.
15
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768