REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Mihălcioiu: Marinarii care ajung cu navele în zone de război vor beneficia de compensații

Mihălcioiu: Marinarii care ajung cu navele în zone de război vor beneficia de compensații

Marieta ȘTEFAN 5 august 2023 | 00:00 1553

Conform legislației actuale, prin implementarea Convenției Maritime a Muncii de la Geneva, marinarii români beneficiază de mai multe drepturi. Acum au salarii negociate la nivelul pieței și compensații în cazul în care se ivește o sincopă, indiferent dacă este vorba de îmbolnăvire, deces sau zone de conflict.

 Mihalcioiu: Marinarii care ajung cu navele in zone de razboi vor beneficia de compensatiiAdrian Mihălcioiu

Chiar dacă meseria de marinar presupune riscuri și o perioadă îndelungată departe de familie, este în același timp bine plătită în comparație cu altele. Începând de anul trecut navigatorii beneficiază de mai multe drepturi, rezultate din contractele de muncă actuale, care sunt posibile datorită faptului că a fost implementată Convenția Maritimă a Muncii de la Geneva (MLC 2006). „Cu ajutorul ordonanței 50/2022, am implementat Convenția Maritimă a Muncii de la Geneva (MLC 2006), care fusese ratificată în anul 2015. În felul acesta am făcut un pas important”, ne-a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Navigatorilor din Constanța.

Dacă până anul trecut marinarii nu beneficiau de aceleași drepturi cu ceilalți navigatori din lume, acum au drepturi prin condițiile stipulate în contractele minime standard internaționale, cu salarii negociate la nivelul pieței și compensații în cazul în care se ivește o sincopă, indiferent dacă este vorba de îmbolnăvire, deces sau zone de conflict.

 Mihalcioiu: Marinarii care ajung cu navele in zone de razboi vor beneficia de compensatii

Acum navigatorii care pleacă prin agențiile de crewing, adică peste 90% dintre ei, au drepturi, acestea, dar și condițiile fiind stipulate prin contractele minime standard internaționale. Cuprind atât drepturile și obligațiile marinarilor, cât și ale armatorului, pentru ca exercițiul muncii să se desfășoare în cele mai bune condiții, cu salarii negociate la nivelul pieței și compensații în cazul în care intervine decesul, un accident, încetarea contractului individual de muncă din motive neîntemeiate, îmbolnăvire sau pierderea efectelor personale. De asemenea, dacă nava ajunge în zone unde este război sau se confruntă cu pirateria, vor beneficia de compensații”, a adăugat Adrian Mihălcioiu.

Conform actualelor contracte de muncă, marinarii au zile libere în timpul sărbătorilor legale și le este plătit overtime-ul (orele suplimentare). Conform contractelor de muncă actuale, marinarii mai beneficiază de compensații pentru bolile profesionale, plătirea overtime-ului, zile libere de sărbătorile legale și concedii anuale”, a concluzionat liderul Sindicatului Navigatorilor din Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
el si stici doi bulan gii, multa mwe, cu kkt, de la totzi navigatorii
1
0
un mare taran, bu langiu, s fscut di el 2 voiaje acum 30 ani..
1
0
un bou care nu vrea sa zica si adevarul: daca marinarul este pe o nava cu pavilion aiurea care nu a semnat conventiile si contractul este in numele tarii aceleia fantoma , armatorul se pisha cu bolta pe marinarii care cer compensatii... p****i sunt cei care cotizeaza sa-si cumpere vopsea de par acest neica nimeni...!
8
1
Du-te ma, inutilule, tu ce-ai facut pentru marinari in atatia ani ? In sindicate sunt posturi de taiat frunze la caini, pe bani multi!
10
1
Bulangiul asta motorizat, ales pe viatza reprezentantul marinarilor, un lalau corupt, vopsit și cu plachiuri la limbă. Cine k***t l-a ales pe partz, să fie leader? Sta milog și cerșește cotizații, un taraie puoola.. JEGULEE!
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510