REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
22.5° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Mii de medici au intrat într-o grevă de cinci zile în Anglia

Mii de medici au intrat într-o grevă de cinci zile în Anglia

Virgil STOIAN 15 iulie 2023 | 00:00 260

Mii de medici au intrat într-o grevă de cinci zile în Anglia, o mobilizare de o durată fără precedent, nemaiîntâlnită în celelalte naţiuni din Regatul Unit, pentru a cere majorări salariale în plină criză a costului vieţii. Greva a început joi la ora 7.00 dimineaţa (06.00 GMT) şi va dura până marţi la aceeaşi oră, transmite France Presse.

Mii de medici au intrat intr-o greva de cinci zile in Anglia

Aceasta este cea mai lungă grevă continuă din istoria National Health Service (NHS), serviciul public de sănătate britanic, care şi-a sărbătorit recent 75 de ani de activitate, potrivit sindicatului BMA (British Medical Association).

Greva intervine în timp ce guvernul urmează să voteze majorări salariale în sectorul public, în timp ce inflaţia rămâne blocată la 8,7%, cea mai mare din G7.

În Marea Britanie, medicii debutanţi reprezintă aproximativ jumătate din totalul medicilor din spitale, unde lucrează de la medici tineri abia ieşiţi din facultate la specialişti cu o experienţă de peste opt ani.

Aceştia au organizat o serie de greve în ultimele luni, ceea ce a dus la amânarea multor programări care nu erau urgente.

Deşi mii de posturi sunt deja vacante în NHS, mulţi medici tineri se gândesc să plece în ţări care au grijă de această categorie profesională.

Ziua de joi "marchează începutul celei mai lungi greve a medicilor din istoria NHS", au declarat liderii BMA, Robert Laurenson şi Vivek Trivedi, înainte de începerea grevei. "Putem anula această grevă dacă guvernul britanic urmează exemplul" guvernului scoţian, care a făcut o nouă ofertă (de creştere salarială) care a dus la suspendarea mişcării.

"Inflexibilitatea totală" a guvernului este "deconcertantă" şi "în cele din urmă distructivă pentru toţi cei care vor să vadă listele de aşteptare reduse şi personalul NHS mărit", au adăugat ei.

Într-un comunicat difuzat cu puţin timp înainte de începerea grevei, ministrul sănătăţii Steve Barclay a declarat că este "dezamăgitor" că sindicatul conduce greva, despre care a spus că va afecta "mii de pacienţi", le va pune "în pericol" siguranţa şi va fi în contradicţie cu eforturile de reducere a listelor de aşteptare.

O creştere de ''35% sau mai mult este nerezonabilă şi riscă să alimenteze inflaţia, ceea ce îi face pe toţi mai săraci'', a adăugat el.

NHS, de care britanicii sunt foarte ataşaţi, se află într-o criză profundă, slăbit de politicile de austeritate şi de consecinţele pandemiei.

Potrivit cifrelor BMA, aproximativ 7,42 milioane de persoane se aflau în aşteptare de tratament în Anglia în luna aprilie, iar puţin peste 3 milioane de pacienţi aşteptau de peste 18 luni.

În condiţiile în care inflaţia subminează puterea de cumpărare în Marea Britanie, au fost observate greve ale asistenţilor, medicilor şi personalului de ambulanţă deopotrivă.

După medicii debutanţi, cei cu calificare mai înaltă au convocat şi ei o grevă pentru 20 şi 21 iulie

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699