REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Lun., 22 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6798
22.5° Constanța Luni, 22 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6798
 

Milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensie, luna următoare!

Milioane de pensionari vor primi bani în plus la pensie, luna următoare!

Virgil STOIAN 9 septembrie 2023 | 10:54 1361

Milioane de seniori vor primi, luna următoare, bani în plus la pensie. Sumele sunt cuprinse între 300 și 500 de lei.

Milioane de pensionari vor primi bani in plus la pensie, luna urmatoare!

Pensionarii cu pensii mai mici de 3.000 de lei au primit, în anul 2023, un ajutor financiar cuprins între 600 și 1.000 de lei, în funcție de valoarea veniturilor. Măsura a fost prinsă într-o ordonanță emisă anul trecut. 

Prima tranșă de bani a fost plătită în luna ianuarie, urmând ca a doua tranșă să le fie virată pensionarilor luna următoare.  

OUG nr. 168/2022 prevede un ajutor financiar acordat pensionarilor sistemului public de pensii, celor din sistemul pensiilor militare de stat și beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. Cuantumul acestuia va fi însă diferit, în funcție de cât de mici sunt aceste venituri, schema propusă fiind următoarea:

a) în cuantum de 1.000 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
b) în cuantum de 800 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
c) în cuantum de 600 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.  

Noua ordonanță precizează nivelul „veniturilor”, deci nu doar al celor din pensii, ceea ce înseamnă că se vor lua în calcul și alte venituri în afara celor din pensii la încadrarea pentru ajutor și, mai departe, pe un nivel sau altul de ajutor. Se vor lua în calcul și eventualele venituri din salarii și din indemnizația socială pentru pensionari. Nu se spune însă nimic de cele din activități independente sau chirii, dividende ori drepturi de autor - ceea ce înseamnă că ele nu vor fi luate în calcul.

Totodată, nu se vor acorda toți banii deodată, ci în două tranșe (lunile ianuarie și octombrie):

    în cuantum de 500 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este de până la 1.500 lei, inclusiv;
    în cuantum de 400 lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 1.501 lei și 2.000 lei, inclusiv;
    în cuantum de 300 de lei, dacă nivelul veniturilor lunare este între 2.001 lei și 3.000 lei, inclusiv.

Banii vor fi acordați prin intermediul caselor de pensii și nu se vor lua în calcul la stabilirea plafonului prevăzut prin HG nr. 186/2009 - compensarea cu 90% a prețului de referință al medicamentelor. Totodată, acest venit nu va putea fi executat silit prin poprire, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oameni de 75,80, 90 de ani care au iesit cu alte legi. La recalculari le-au taiat pensile pe vremuri.Au fost mintiti si furati de toti guvernantii Romaniei.Au pensii mizere mici.Unii nu au toti anii trecuti, nici grupele de munca trecute ca nu mai exista fabricile,arhive.Au muncit din greu ture de noapte in fabrici,uzine in conditii grele de toxicitate. Au fost furati de 34 ani de casele de pensii cand le-au calculat pensiile,de totate guvernele. Cand salariile se mareau.. pensile ioc. Nu le ajung banii de mancare si de medicamente.Pensionari cu peste 30 de ani de munca.Ce dracu faci cu o pensie putin peste 1500 lei? Cum dracu sa traiesti sa te intretii sa manaci din 1500 de lei? Din ce? Chiar daca au grupe vechime sunt furati.Guvernantii nu doresc sa recalculeze pensiile sa le aduca la nivelul celor de azi.De 34 de ani in tinuti in foamete, sarcie, boala.Isi bat joc de ei si spun ca nu au bani....ca la azile. Pentru ei au tot timpul bani de mariri.Le da resturile ca nu pot fura tot.
0
0
Hai sa vorbim corect.Nici bun,nici rău. Cine a menținut sistemul?Generația, cu excepții.Generatia ce acum e pensionara.Ca lucrau la stat ori la privat,părtași la furaciue.Nationala.Asteptand acum corecții și măriri de pensii,mizere,e parte din obișnuința.Sa fi rege temporar.Si se pare ca s a terminat ce era prin vistierie. Asa sa aveți parte.Dar restul,cum ne vom descurca?Vom plăti înzecit negandirea voastră. Nu mai pasa nimănui de nu sunteți de acord cu cele zise,pur și simplu e realitate.De acum,Dumnezeu cu mila.
0
0
Cei cu pensii pana n 1500 lei sunt, majoritatea, cei care nu au muncit o zi în viata lor. Pentru aceste ajutoare pe care le dați nejustificat în defavoarea celor care au muncit din greu, de ce nu le pun condiții de a lucra în folosul societății? Fac o paralelă și pun un semn de egalitate, justificat dintr un anumit punct de vedere, între acești asistați și speciali noștri magistrați. Ambele categorii cred ca sunt îndreptățiți. Dvs ce credeți?
1
1
Cei care au muncit 40 sau 50 de ani și au contribuit cu mulți bani la sistemul de pensii , unii chiar și în condiții mai grele de munca, acum au ajuns bătaia de joc a guvernanților! Nici măcar cei care au mai muncit după pensia de limita de virsta nu sunt lăsați sa-si actualizeze indicele de corectie, pe cind cei care au iesit anticipat la pensie și au mai muncit își pot actualiza indecele de coretie.oare în ce tara am trăit și muncit, dacă am ajuns batjocura lor?
2
0
La putorile r*mâniei?
3
1
Pentru cine nu a fost în stare să muncească sa le dam la mooie puturosiilor
2
1
Rusine , Rusine ! Trebuie facut ceva , ca ne a-m saturat de cei care nu au muncit si sunt asistati sociali . Va intreb : Ce au facut pana la aceasta varsta , cum au trait , ce au mancat ? Asa cum au trait asa sa traiasca in continuare . Macar nu au bun simt , sa presteze la curatenia orasului . Nu sa platim bani la greu pentru diferite firme .
2
1
Ceilalți care au contribuit mai mult (procent din salariu) sunt p****i!!! "Specialii" si necalificați sunt "fruntea tarii"!!! Asta se vede de peste 30 de ani, caci de aceea suntem unde suntem!!!
6
2

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699